ЖИТТЯ

ГУР знищили ІТ-інфраструктуру компанії, яка обслуговувала російську промисловість: що позитивного було цього тижня

Знищення ІТ-інфраструктури компанії, яка обслуговувала російську промисловість та допомога від партерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Польща передає новий оборонний пакет для України

Президент Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском оголосив про новий польський оборонний пакет. Про це він повідомив у соцмережах.

“Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб – це польський кредит для України”, – зазначив Зеленський.

За словами президента, переговори з прем’єром Туском були “дуже продуктивними”. Сторони обговорили всі аспекти двосторонніх відносин, зокрема можливості майбутнього спільного виробництва зброї.

У США книгу про УПА та ОУН визнали найкращим історичним матеріалом за 2022-2023 роки

Американська асоціація бібліотек визнала книгу “Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух” одним із найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022-2023 роках. Про це йдеться в повідомленні Американської асоціації бібліотек (ALA).

Авторами праці є український історик, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та канадський історик, географ Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії. Переклала книгу на англійську журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

В книзі зібрано 161 документ з архіву СБУ: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КГБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Фото у книзі – теж з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху. ALA зазначає, що книга має “безцінну інформацію про український націоналістичний рух від Другої світової війни до 1955 року”.

“Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, цей том є цінним джерелом для дослідників, які досліджують історію відносин між Радянським Союзом та Україною. Виноски є по всій книзі, щоб забезпечити контекст для документів. Цей ресурс рекомендовано для наукових бібліотек”, – йдеться в повідомленні.

Про нагороду авторів повідомив Комітет з найкращих історичних матеріалів Асоціації довідкових і користувацьких послуг, філії Американської асоціації бібліотек. Співавтор книги Володимир В’ятрович заявив, що це – найбільша колекція, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940-50-х років.

“Коли я працював в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це – найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку – найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом”, – сказав він.

Німеччина вперше передасть Україні військові гелікоптери

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що його країна надасть Україні шість багатоцільових вертольотів Sea King Mk41. Про це повідомляє Tagesschau.

Гелікоптери нададуть зі складів Бундесверу. Також Німеччина виділить комплекти запчастин до них і проведе навчання для українських пілотів.

“Sea King – перевірений і надійний вертоліт. Він допомагатиме українцям [у багатьох операціях] – від розвідки над Чорним морем до транспортування солдатів. Це перше німецьке постачання такого роду”, – зазначив Пісторіус.

Канада передасть Україні десять моторних човнів і допоможе українським пілотам в опануванні F-16

Влада Канади вирішила надати Україні 10 моторних надувних човнів загальною вартістю 20 мільйонів доларів для проведення різноманітних морських операцій. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Канади.

Очільник відомства Білл Блер оголосив про передання 10 моторних човнів компанії Zodiac Hurricane Technologies на 18-му засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Ця техніка буде оснащена сучасною системою виявлення, навігації та зв’язку. Канада також навчатиме українських військових користуватися наданою технікою. Навчання та доставлення катерів має завершитися до кінця весни 2024 року.

Окрім цього, у межах участі Канади в коаліції з підготовки українських пілотів до використання винищувачів F-16 країна надасть цивільних інструкторів, літаки та допоміжний персонал. Навчання розпочнеться в лютому 2024 року і триватиме до 2025 року. На це Канада виділить приблизно 15 млн доларів.

“Упродовж майже двох років Канада підтримує тісний зв’язок з нашими союзниками й партнерами в межах засідань Оборонної контактної групи з Україною. Ми продовжуємо зміцнювати наші спільні й скоординовані зусилля з надання Україні військової допомоги, необхідної для захисту її суверенітету і безпеки”, – заявив Блер.

Насамкінець він зазначив, що ЗСУ отримали й інші вантажі раніше оголошеної допомоги, зокрема стрілецьку зброю, боєприпаси зимовий одяг і спорядження. Наступні партії цих товарів мають бути відправлені впродовж наступних тижнів.

ГУР знищило всю ІТ-інфраструктуру компанії, яка обслуговувала російську промисловість

Українська розвідка заявила, що внаслідок успішної кібератаки вдалося знищити всю ІТ-інфраструктуру російської компанії IPL Consulting, яка спеціалізується на впровадженні інформаційних систем у російській промисловості. Про це йдеться в заяві Головного управління розвідки Міноборони України.

Вказана компанія презентувала себе як одне з найбільш сучасних російських підприємств, що надавало допомогу у впровадженні інформаційних систем установам, зокрема й тим, які діють в інтересах російського оборонно-промислового комплексу.

Кібератаку проти IPL Consulting здійснили фахівці ГУР, які проникли до внутрішньої мережі компанії та знищили всю її ІТ-інфраструктуру розміром понад 60 ТБ, десятки серверів і баз даних, кажуть у розвідці.

Наразі на сайті компанії працює лише головна сторінка, і при спробі натиснути на будь-яку клавішу в меню – видає повідомлення, що “сторінка не знайдена”. Вартість втраченого росією цифрового масиву даних підраховується, додали в ГУР.

“В умовах санкційного тиску проти росії, що триває, завдані збитки для ворога – вкрай болючі. Крім того, постраждають десятки компаній рф, які працюють на “оборонку” держави-агресора”, – резюмувала розвідка.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору