ЖИТТЯ

Прощання із захисником, найвпливовіша людина та виставки: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із захисником, відвідували виставки та дізнавалися про спортивні досягнення земляків. Також читачі Інформатора визначили найвпливовішу людину міста, а художниця Євгенія Демченко розповіла про свою творчість. Все це та інше ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВОЇНОМ ОЛЕКСАНДРОМ ДАНИЛЕНКОМ

26 січня у Переяславі попрощались із головним сержантом Збройних сил України Олександром Даниленком. Він помер 24 січня від тяжкої хвороби. Йому було 47 років. Поховали на Ярмарковому кладовищі.

Побратим Олександра сказав: “Важко говорити, важко прощатися, Саша став на боротьбу зі злом. Він не бачив для себе іншого шляху, ніж стати на захист своєї сім’ї та країни. Як казав один наш командир, війна нікого не робить здоровішим, ось і його здолала. Це велика честь у нашому світі – стати на захист добра”.

Переяславка, яка прийшла вшанувати пам’ять Олександра Даниленка, розповіла, що знала його, як військовослужбовця, адже її зять служив разом із ним під Харковом: “Я його особисто не знала, та й зять нічого такого про нього не говорив. Але помер він від тяжкої хвороби, кажуть, онкологія горла”.

Олександр Даниленко служив старшим навідником 2 реактивного взводу реактивної артилерійської батареї. Був учасником бойових дій, користувався авторитетом та позитивно характеризувався командуванням військової частини. У нього залишилися мати, сестра, син, племінниця.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ СЕРГІЙ ПИРІГ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ. ЙОГО ПРИЗВАЛИ НА СЛУЖБУ ТОРІК У ЖОВТНІ

16 січня поблизу населеного пункту Вербове Запорізької області під час ворожого мінометного обстрілу загинув солдат Сергій Пиріг із села Гланишів (Переяславська ТГ). Йому було 32 роки.

Сергія Пирога призвали на військову службу 10 жовтня 2023 року. Був командиром протитанкового відділення взводу вогневої підтримки аеромобільної роти.

ОЛЕГА ГОРДІЄНКА ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ПОСМЕРТНО ВІДЗНАЧИЛИ ОРДЕНОМ “ЗА МУЖНІСТЬ” ІІІ СТУПЕНЯ

Олега Гордієнка із села Пристроми (Студениківська ТГ) посмертно нагородили орденом “За мужність” III ступеня. Відповідний Указ видав президент 17 вересня 2023 року. Нагороду вручили матері воїна Валентині Гордієнко.

Олег Гордієнко народився у селі Пристроми та навчався у місцевій школі. Потім вступив до Березанського професійного аграрного ліцею, де отримав фах кухаря. У 2016-му його призвали на строкову службу.

У перші місяці повномасштабного вторгнення, у квітні 2022 року, Олега мобілізували. Був гранатометником, старшим солдатом механізованого відділення. Товариші по службі відзначають його надзвичайну хоробрість і відданість.

Олег Гордієнко загинув 14 серпня 2022 року у боях за село Івано-Дар’ївка Бахмутського району Донецької області. Йому було 27 років. Поховали захисника у Пристромах 26 серпня 2022 року. На його честь встановили пам’ятну дошку на приміщенні Пристромської школи, де він навчався.

НА ДОРОГИ ТА ТРОТУАРИ В ПЕРЕЯСЛАВІ ТОРІК ВИТРАТИЛИ ПОНАД 43 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ

У 2023 році в Переяславській громаді провели капітальний та поточний ремонт доріг і тротуарів, а також щебеневу висипку вулиць на загальну суму 43 мільйони 482 тисячі 191 гривню 99 копійок.

Капітальний ремонт тротуарів провели у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького від будинку №99 до автостанції (непарна сторона) за 3 мільйони 072 тисячі 766 гривень 51 копійку, а також на вулиці Шевченка у межах вулиць Грушевського та Сковороди за 3 мільйони 736 тисяч 017 гривень 43 копійки.

Капітальний ремонт дорожнього покриття провели у Дем’янцях на вулиці Слави, витратили на нього 13 мільйонів 604 тисячі 724 гривні. Також капітальний ремонт зробили на міжквартальному роз’їзді від перехрестя вулиць Грушевського та Інтернаціональної до вулиці Богдана Хмельницького (так звана “бандитська дорога” у Переяславі). На це витратили 7 мільйонів 418 тисяч 473 гривні 26 копійок.

Зробили поточні ремонти двох тротуарів у Переяславі: на вулиці Богдана Хмельницького в межах будинку №128 та АЗС Shell за 5 мільйонів 640 тисяч 803 гривні 76 копійок та на вулиці Шевченка біля будинку №3 за 199 тисяч 970 гривень.

Поточні ремонти доріг виконали на таких переяславських вулицях:

  • Богдана Хмельницького – 150 тисяч 344 гривні;
  • Героїв Дніпра – 148 тисяч 174 гривні 85 копійок;
  • Гостинна – 23 тисячі 229 гривень 28 копійок;
  • Золотоніське шосе – 53 тисячі 912 гривень 88 копійок;
  • Івана Мазепи – 24 тисячі 020 гривень 75 копійок;
  • Інтернаціональна – 198 тисяч 067 гривень 48 копійок;
  • Михайла Грушевського – 84 тисячі 294 гривні 7 копійок;
  • Новокиївське шосе – 144 тисячі 043 гривні 92 копійки;
  • Олександра Богданова – 80 тисяч 686 гривень 46 копійок;
  • Петропавлівська – 199 тисяч гривень;
  • Покровська – 54 тисячі 886 гривень 32 копійки;
  • Святилівська – 199 тисяч 040 гривень 15 копійок;
  • Січових стрільців – 47 тисяч 519 гривень 24 копійки;
  • Соборна – 194 тисячі 558 гривень 3 копійки;
  • Шкільна – 197 тисяч 827 гривень 28 копійок;
  • Ярмаркова – 199 тисяч 776 гривень 88 копійок;
  • Ярослава Потапенка – 55 тисяч 632 гривні 13 копійок;
  • проспект Червоноармійців – 27 тисяч 936 гривень 36 копійок;
  • міжквартальних роз’їзд вулиць Гетьмана Івана Сулими та Богдана Хмельницького – 495 тисяч гривень 55 копійок;
  • під’їзна дорога до будинку №34 на вулиці Богдана Хмельницького – 171 тисяча 504 гривні 18 копійок;
  • під’їзна дорога до будинку №84 на вулиці Богдана Хмельницького – 3 мільйони 268 тисяч 350 гривень;
  • під’їзна дорога до будинку №4 на вулиці Миру – 54 тисячі 635 гривень 47 копійок.

За 3 мільйони 736 тисяч 996 гривень 75 копійок прогрейдерували 36 вулиць Переяславської громади. Із них – лише дві у селах, всі інші – в Переяславі.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДДІЛ ОСВІТИ КУПУЄ АВТОМОБІЛЬ, НА ЯКОМУ ВЧИТИМУТЬСЯ ЇЗДИТИ СТАРШОКЛАСНИКИ 

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 12 до 26 січня оголосили 5 порівняно значних тендерів.

Прийом пропозицій – із 13 до 21 січня. Замовник – відділ культури і туризму Переяславської міської ради. 5 тисяч 300 літрів бензину закупив відділ культури і туризму за 253 тисячі 446 гривень. До кінця року за заявками його постачатиме ТОВ “ВЄНТУС РЕСУРС” із селища Чабани Фастівського району. Передбачали ж на цю закупівлю 296 тисяч 800 гривень.

Із 22 до 30 січня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 15 тисяч кілограмів рідкого медичного кисню за 345 тисяч гривень та 700 40-літрових балонів газоподібного медичного кисню за 420 тисяч гривень планують закупити у лікарні. Переможець торгів повинен буде постачати його до кінця року.

Із 23 до 31 січня. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. На послуги з технічного обслуговування системи автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу та цілодобового спостереження за установкою пожежної автоматики у закладах освіти Переяславської громади передбачили 340 тисяч гривень. Переможець торгів повинен буде надавати ці послуги із 1 березня до кінця цього року.

Із 23 до 31 січня. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. 520 тисяч гривень готові витратити у відділі освіти на 1500 літрів бензину А-95 та 8500 літрів дизельного пального в талонах. Переможець торгів постачатиме це до кінця року.

Із 24 січня до 1 лютого. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. Також відділ освіти планує придбати легковий автомобіль CITROEN C-Elysee або еквівалент йому за щонайбільше 610 тисяч гривень. Переможець торгів повинен буде поставити його до 29 лютого.

Начальник відділу освіти Петро Ярмоленко розповів Інформатору, що автомобіль купують для Переяславського міжшкільного ресурсного центру, де учні 10 та 11 класів можуть навчатися на водіїв категорії В та С: “Його переобладнають під навчальний. Грошей платників податків на нього ми не використовуємо. Діти навчаються там платно. Частина коштів йде на оплату праці інструкторів, а частина – на розвиток матеріальної бази. І ось 10 років ми збирали на розвиток матеріальної бази, накопичили 600 тисяч, щоб купити автомобіль. Бо там вже зовсім старенька “Славута”, яка ніяк не відповідає вимогам”.

У ЛІКАРНІ ПЕРЕЯСЛАВА 35 ЛЮДЕЙ СТАЛИ ДОНОРАМИ. СКІЛЬКИ ЛІТРІВ КРОВІ ВДАЛОСЯ ЗІБРАТИ

25 січня в Переяславській багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування проводили збір крові. Фахівці Київського обласного центру крові приїздили з плановим візитом та збирали кров, яку потім розподілять за запитами лікарень області та по військових госпіталях.

збирали по 450 мл з людини. За здану кров донори отримували гроші (45 гривень 50 копійок). Долучитись можна було всім охочим старшим 18 років. Цього дня донорами стали 35 людей. Загалом вдалося зібрати 16 літрів крові.

Цього року планові виїзди обласного центру будуть тричі, наступний – у травні. Тож можна буде прийти до лікарні й стати донором.

У ПЕРЕЯСЛАВІ АВТОМОБІЛЬ ЗБИВ ДІВЧИНУ НА ПІШОХІДНОМУ ПЕРЕХОДІ. ВІДЕО З ДТП

26 січня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля будівлі податкової сталася ДТП. Автомобіль Renault Trafic на пішохідному переході збив неповнолітню дівчину.

За попередніми даними від поліції, дівчина переходила дорогу на пішохідному переході, у цей час водій мікроавтобуса Renault Trafic їхав вулицею Богдана Хмельницького у бік центру міста, не розрахував швидкості, вчасно не зреагував та не загальмував. Унаслідок цього збив дівчину.

Вона отримала тілесні ушкодження – попередньо, забій ноги. Постраждалу госпіталізували. На місці події працювали поліціянти.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ ГРАМОТАМИ ВІДЗНАЧИЛИ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ 

22 січня у залі засідань Переяславської міської ради відбулося урочисте зібрання з нагоди Дня Соборності України. Під час нього вручили почесні грамоти громадським активістам.

“Відзначення Дня Соборності – це символ нерозривного зв’язку між усіма поколіннями борців за вільну Україну. Зараз, як і понад сотню років тому, наші хлопці й дівчата роблять усе, щоб наша Україна жила і процвітала. Адже наша країна незламна, її ніхто не зможе скорити”, – сказав міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

Він вручив почесні грамоти громадським активістам Олександру Ігнатенку, Людмилі Набок, Ірині Кучеренко, Ірині Березанській, Тетяні Ляльці та Наталії Самсоненко. Анна Ляч та Єлизавета Хандошко виконали патріотичні пісні.

День Соборності України – державне свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році на Софійському майдані в Києві.

Головна традиція в День Соборності – це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об’єднання українських земель і державну єдність. Історія цієї традиції починається в 1990 році – тоді живий ланцюг простягнувся з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

“НАМАЛЮВАТИ МОЖНА БУДЬ-ЩО, КОЛИ РОЗУМІЄШ, ІЗ ЧОГО ВОНО СКЛАДАЄТЬСЯ”. ЄВГЕНІЯ ДЕМЧЕНКО З ПЕРЕЯСЛАВА – ПРО ТВОРЧІСТЬ, СВОЇ РОБОТИ ТА ДІТЕЙ

Євгенія Демченко – художниця Переяславського центру культури і мистецтв. Чимало її стінописів прикрашають місто, а картини – різноманітні заклади. Окрім написання картин, вона створює декорації, проводить реставрації та робить багато чого іншого. Також навчає малюванню дітей у художній школі імені Петра Холодного.

Більше про це ви можете прочитати – тут.

РУСЛАН СТАРОДУБ – НАЙВПЛИВОВІША ЛЮДИНА ПЕРЕЯСЛАВА У 2023 РОЦІ. ТАК ВИРІШИЛИ ЧИТАЧІ ІНФОРМАТОРА

Із 22 до 26 січня тривало фільнальне голосування за найвпливовішу людину Переяслава у 2023 році. До п’ятірки фіналістів із 25 претендентів потрапили переможці в окремих п’ятірках. Щоб обрати свого фаворита, читачі Інформатора повинні були написати про це в коментарі до конкретного допису в нашому Telegram-каналі, а окрім цього, ще й обов’язково аргументувати свій вибір (коментарі без аргументації до уваги не приймалися).

У підсумку 213 людей підтримали волонтера Руслана Стародуба. Він впевнено випередив журналіста та активіста Максима Левченка, у якого 74 голоси, та волонтерку Жанну Федорук із 56 голосами. Депутати міської ради Переяслава Григорій Порало та Андрій Іващенко набрали 20 та 5 голосів відповідно.

Руслан Стародуб почав займатися волонтерством ще у 2014 році. “Я працював торговим представником у нашому районі, їздив по селах і в магазинах пропонував товар. А коли почалась війна, вирішив, що маю хоч чимось допомогти воїнам на передовій. Підприємство, яке я представляв на той час, торгувало консервами, сирами, то я частину зарплати взяв товаром та відправив усе на передову. Подумав, якщо це зміг зробити я, то так можуть вчинити й інші люди. Тож надалі, приїжджаючи в магазини, розповідав про ситуацію на фронті, про потреби воїнів. Люди мені вірили й ділилися, хто чим міг”, – розповідав на початку 2023-го.

Тривалий час Стародуб тісно співпрацював з Інною Марченко. Проте у 2023-му створив свою волонтерську організацію “4.5.0. Переяслав”, яка дуже швидко стала значимою за кількістю людей, впливовістю та довірою. До того ж, відомо, що на відміну від тієї ж Марченко, зі Стародубом у міської влади налагодилися добрі стосунки, що також певним чином може сприяти його роботі.

Організація “4.5.0. Переяслав” надзвичайно значима та помітна, її волонтери впізнавані. Наприклад, Ольга Дрига у рамках цієї ГО створила свою команду “Нескорені”, яка займається виготовленням сухих борщів та інших швидких перекусів. Сама вона також потрапила до цьогорічного переліку найвпливовіших. Волонтери влаштовують масштабні благодійні заходи, на яких збирають солідні суми для захисників, акумулюють та передають на фронт необхідне. Руслан Стародуб же є обличчям цього всього, людиною, якій довіряють. При цьому він, як і раніше, не цурається самотужки доставляти на передову допомогу, що, безумовно, цінується благодійниками.

Ось які слова підтримки написали про нього під час фінального голосування:

“Я б віддала голос кожному, хто щиро віддає все для нашого міста, особливо нашим хлопцям, кожній людині, яка допомагає, бо кожен заслуговує на “Людину року”, я б назвала “Люди року”. Але свій вибір за правилами п’ятірки віддаю саме за Руслана Стародуба, він завжди 24/7 на зв’язку, віддає все, що може і має, навіть своє, ніколи і нікому не відмовить в допомозі. У мене купа слів, щоб написати про нього. Головне, що ми знаємо, що він щирий, доброзичливий, добрий, відданий Україні, і Людина з великої літери. Таких дуже мало, дякуємо тобі, що ти у нас є”.

“Волонтер з великої літери, з великим серцем, людина, яка своїми справами допомагає ЗСУ та наближає нашу перемогу! Особисто для мене такі люди справжні Герої”.

“Руслан Стародуб, бо він порядний. Людина, яка особисто в мене викликає довіру, бо один з небагатьох, хто звітує про кожну витрату ГО”.

“Руслан Стародуб – надзвичайно порядна, чесна та мужня людина. Він дійсно робить все можливе для наших захисників і наближає перемогу. Пишаюсь такими людьми!”

“Людина, яка робить все можливе для допомоги ЗСУ! А значить, впливає на наближення перемоги, що зараз є першочерговим! Для мене є дуже показовим, що більшість голосів від хлопців з різних бригад і їх підтримка безцінна. Дякую Богу, що дає можливість допомагати. Дякую людям за довіру до Руслана, підримку та допомогу! Бо тільки спільними зусиллями можна перемогти!”

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВИСТАВКУ “НА ЗЛАМІ” ВІДКРИВАВ КОЛИШНІЙ ПОЛОНЕНИЙ

24 січня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили мандрівну виставку “На Зламі”. Її презентував Східноукраїнський центр громадських ініціатив. Виставка складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одній із проблем – “зламам”: суспільним явищам, які вплинули на українське суспільство під час війни. Експонуватиметься вона до 4 березня.

На відкриття прийшло близько тридцяти людей. Начальник відділу культури і туризму міськради Переяслава Валентин Шуткевич сказав, що після тривалої паузи ось так відкрили виставковий сезон 2024 року. Провела захід проєктна менеджерка Східноукраїнського центру громадських ініціатив Аліна Серга. Ця організація із 2014 року фіксує грубі порушення прав людини під час російсько-української війни: незаконні місця несвободи, сексуальне та гендерно-зумовлене насильство, позасудові страти, долучення дітей до незаконних військових формувань тощо.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив допомагає безпосередньо вцілілим правовою допомогою, надає юридичну консультацію, допомагає відновити документи. Всю зібрану інформацію документують та передають до Генеральної прокуратури України для фіксації злочинів. Також передають зібрану інформацію до Міжнародного кримінального суду для того, аби світова спільнота так само фіксувала ці злочини і допомагала розшукувати злочинців. Також організація працює над збереженням історичної пам’яті, створює документальні книги, фільми.

“На Зламі” подорожує країною з 2019 року та побувала у 47 громадах України. Виставка складається з 18 двосторонніх стендів. На одному боці розміщені уривки зі свідчень постраждалих від війни у відеоформаті. На другому боці – ілюстрації, які доповнюють історії та візуалізують проблему.

Кожен стенд пронумерований та тематичний. Скажімо, перший розповідає про міфи, які існували на Донбасі, про настрої, які передували окупації. Другий стенд розповідає про атмосферу невизначеності в умовах війни. Третій – про створення середовища, у якому більшість цивільних почувалася незахищеноюи та невпевненою у завтрашньому дні. На одному зі стендів йдеться про труднощі, з якими безпосередньо стикаються внутрішньо переміщені особи.

Також виставка показує перехід українського суспільства у воєнне. Один зі стендів розповідає про долучення до добровольчих об’єднань, волонтерських ініціатив, які допомагали військовослужбовцям із 2014 року. Ще є стенд зі спогадами людей про пережите, особливо про полон та сексуальне насильство на окупованих територіях.

На відкриття виставки запросили колишнього цивільного полоненого Валерія Соколова. До 2014 року він був керівником будівельної фірми, письменником, краєзнавцем. Майже сорок місяців був у полоні – від 2016-го до 2019 року. Пережив катування. Зараз очолює громадську організацію “29 грудня”, яка об’єднує колишніх полонених.

Більше розповів про себе, його голос тремтів: “Близько шести років я прожив у Донецьку. Закінчив Донецький технічний інститут. Етнічно по батьку я росіянин, а по матері українець. Матір народилася у селі Іскрівка Попаснянського району. Тобто я бачив різницю українського села і російської дєрєвні. Протягом сорока років у нас було хоббі – ми займалися із батьком краєзнавством. Коли почався цей безлад у Донецьку, я сприймав все як казку. Незрозумілі речі творилися. Коли вболівальники московського “Спартака” захопили нашу місцеву адміністрацію, я зрозумів остаточно, що це спецоперація, яка переросла в окупацію.

У 2016 році я прогулювався зі своєю собачкою, під’їхала машина, затримали, наділи наручники, кульок на голову і направили у катівню “Ізоляція”. Був там протягом двох років. Катування були постійно. У мене були клінічні смерті. Били струмом. Цей досвід мені багато чого дав, дуже переконався у своїй правоті. Ніхто із наших хлопців, які там були, не пошкодували, що були українцями і мали проукраїнські позиції. Дякую працівникам госпіталю у Циблях. Після полону я там був пів року. Вони ставили мене на ноги, аби я міг ходити, дихати і жити”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ МОЖНА КУПИТИ ЛЯЛЬКИ, ЯКІ МАРГАРИТА КОТИК В’ЯЖЕ ПІД ОБСТРІЛАМИ. ЗАРОБЛЕНІ ГРОШІ – НА ЗСУ

22 січня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки відкрили благодійну виставку-продаж в’язаних вузлових ляльок “Дивосвіт дитинства” від майстрині Маргарити Котик із Дніпра. Експонуватиметься вона до 5 лютого, побачити її можна у будні з 9:00 до 17:00. Представили 24 вироби, ціна коливається від 250 до 900 гривень. Гроші, зібрані з продажу, майстриня передасть ЗСУ.

На відкриття прийшло близько півтора десятка людей: бібліотекарі, працівники відділу культури та туризму та інші охочі. Самої майстрині на презентації не було, вона записала для гостей відеозвернення, у якому розповіла про себе та мету виставки. Працівники бібліотеки виставили іграшки поряд із книгами “Я пізнаю світ”, щоб привернути увагу дітей не лише до самих виробів, а й спонукати до читання пізнавальної літератури.

“В’язати я почала із дитинства. Виробляла дитячі пледи, шапки, одяг. Потім, приїхавши перед війною до доньки в Америку, почала в’язати іграшки. Там і відбулася моя перша виставка. Мені хотілося своїми іграшками подарувати українському народу хоча б трішки спокою в душі, повернути у світ дитинства. Нехай ця виставка зігріє ваші душі, перезавантажить вас позитивною енергією. Хай скоріше прийде мир у нашу рідну Україну”, – сказала у своїй промові Маргарита Котик.

Вона часто в’яже свої вироби у погребі, адже район Дніпра, у якому живе, не рідко зазнає обстрілів. Вироби майстрині різнопланові: є ляльки амігурумі, інтер’єрні, м’які, каркасні, ляльки-звірі, пупси та мультяшні герої.

Ініціювала виставку завідувачка будинку культури села Гайшин Ірина Кучеренко: “У Переяславській публічній бібліотеці проходила виставка майстрині Маргарити Бовт. От вона мені зателефонувала і порадила звернутися до майстрині, що родом із Дніпра. Сказала, що Маргарита Котик знає, як ніхто, що таке сирени та вибухи. Бо ж проживає у приватному секторі, поблизу якого розбомбили будинки. Але вона дуже старається і допомагає коштами, вирученими з продажу своїх робіт, ЗСУ”.

ВІКТОР САМОЛЮК СТАВ “СРІБНИМ” ПРИЗЕРОМ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

20-21 січня у манежі Київської міської школи вищої спортивної майстерності відбувся командний чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих та молоді. У ньому взяли участь понад 400 атлетів. Переяславську громаду представили семеро. З-поміж них найкращий результат показав Віктор Самолюк, який став “срібним” призером у штовханні ядра.

Анна Самолюк у штовханні ядра посіла сьоме місце. У бігу на 60 метрів Владислав Ємець із результатом 6,87 сек. став шостим. 2 кілометри з перешкодами Карина Тищенко подолала сьомою за 7 хв. 13,17 сек.

Руслан Кравчук на дистанції 3 кілометри оновив свій особистий рекорд в бігу, тепер він становить 9 хв. 32,93 сек. А Ярослав Черниш та Станіслав Коноваленко покращили особисті досягнення на своїх дистанціях.

У загальному заліку команда Київської області, набравши 383 очки, посіла друге місце.

ТРИ КОМАНДИ ПРЕТЕНДУЮТЬ НА ЧЕМПІОНСТВО ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТЗАЛУ. ПІДСУМКИ ПЕРШОГО КОЛА

П’ятим туром у неділю, 21 січня, завершилося перше коло чемпіонату Переяславщини з футзалу. Стартував він 17 грудня. Участь беруть 10 команд у двох лігах: вищій та першій. Матчі проводять щонеділі у спортзалі Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

У вищій лізі є два очевидні аутсайдери. Juk Store, за який виступають футзалісти “Переяслава”, програв усі свої чотири поєдинки. Три поразки були розгромними, із різницею у щонайменше 9 м’ячів, одна, у п’ятому турі, дуже близькою – 1:2 від ДЮСШ “Дівички”. Для дівичківців же ця перемога стала єдиною в першому колі, тож на медалі вони не претендують.

Зате у боротьбі за чемпіонство очікується неабияка інтрига серед трьох команд. У другому турі вовчківський “Антарес” переміг “Матадор-Університет” 3:2 і таким чином забезпечив собі фору в цій гонці. У четвертому турі переяславський BOSS зіграв унічию з “Матадором” 4:4, а через тиждень розділив очки з “Антаресом” 2:2. До слова, більше мирових наразі не було.

Тож турнірна таблиця у вищій лізі має такий вигляд:

  • “Антарес” – 10 очок;
  • BOSS – 8;
  • “Матадор-Університет” – 7;
  • ДЮСШ “Дівички” – 3;
  • Juk Store – 0.

У першій лізі все значно простіше. ДЮСШ “Переяслав” здобула перемоги у всіх чотирьох матчах. Найскладніше юним переяславцям було із командою “Farmer’s food” із Переяслава – 3:2. Ця поразка стала єдиною для “Farmer’s food”, тож вона утримує друге місце. Далі йдуть переяславські “Бурти”, які програли тільки двом лідерам, а у двох аутсайдерів виграли. За ними – Мирне (Вороньківська ТГ), яке перемогло лише Вовчків (Переяславська ТГ), що у першому колі тільки програвало.

Отож у першій лізі турнірна таблиця така:

  • ДЮСШ “Переяслав” – 12;
  • “Farmer’s food” – 9;
  • “Бурти” – 6;
  • Мирне – 3;
  • Вовчків – 0.

Шостий тур відбудеться вже у неділю, 28 січня. Зіграють такі матчі:

  • 10:00 ДЮСШ “Переяслав” – Вовчків
  • 11:00 “Бурти” – Мирне
  • 12:00 “Антарес” – BOSS
  • 13:00 ДЮСШ “Дівички” – Juk Store

Переглянути поєдинки можна не лише у спортзалі університету, а й у прямому ефірі на Facebook-сторінці “Футзальна ліга Переяславщини”.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про 5 мільйонів на ЗСУ, видалення дерев та нового директора лікарні. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору