ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2023 році: визначаємо переможця

Читачі Інформатора визначили п’ятірку найвпливовіших людей Переяслава. Обираємо переможця.

Втретє Інформатор визначає найвпливішу людину Переяслава. Ми зібрали 25 претендентів, розділили їх на п’ять п’ятірок. Переможець кожної опинився у фіналі. У першому голосуванні перемогу здобула волонтерка Жанна Федорук, за неї проголосували 648 людей. У другому – депутат міської ради Переяслава Андрій Іващенко (237 голосів), у третьому – журналіст та активіст Максим Левченко (502 голоси), у четвертому – депутат міськради Переяслава Григорій Порало (256), у п’ятому – волонтер Руслан Стародуб (562).

Відбираючи найвпливовіших людей Переяслава у 2023 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2023-му;
  • сприяння захисту України.

Сьогодні презентуємо фіналістів. Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі. Однак голоси враховуватимуться лише коментарями. Під дописом, який ми опублікуємо, ви повинні будете підтримати одного з фіналістів і обгрунтувати, чому саме він гідний стати найвпливовішим у 2023 році. Переможця оголосимо 26 січня.

ЖАННА ФЕДОРУК, ВОЛОНТЕРКА, ГОЛОВА ВО “ПЕРЕЯСЛАВ”

(номінована вперше)

Донедавна Жанна Федорук була активною особистістю у політичному житті Переяслава. Свого часу була депутаткою міської ради, а у 2020-му подала кандидатуру на вибори голови Переяславської громади. Мала непогану підтримку – 451 голос (5,19%), посіла п’яте місце, пропустивши вперед лише Вячеслава Саулка, Тараса Костіна, Світлану Помойницьку та Григорія Соколова. Однак після цих виборів, на якій її “Самопоміч” не набрала прохідний до ради відсоток, дещо відійшла в тінь.

Коли ж настала війна Федорук знайшла себе у волонтерстві. Її волонтерське об’єднання “Переяслав” займається переважно підготовкою харчів для захисників на фронт. Однак за можливості покриває й інші потреби воїнів, зокрема, в одязі, окопних свічках тощо. ВО “Переяслав” під керівництвом Жанни Федорук набуло особливої ваги та довіри, що найважливіше для волонтерів. І очевидно, що з часом ставатиме все впливовішим.

Якщо після війни Федорук матиме бажання повернутися до переяславської політики, то теперішня її діяльність стане неабияким козирем під час виборчої кампанії. Та й зараз вона здатна використовувати масштаб своєї особистості для того, аби впливати на життєдіяльність міста, як вже давно успішно роблять деякі інші місцеві волонтери.

Жанна Федорук, фото з мережі

АНДРІЙ ІВАЩЕНКО, ДЕПУТАТ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕЯСЛАВА

(номінований втретє)

Андрій Іващенко завдяки своїй активності щороку потрапляє до переліку найвпливовіших людей Переяслава, а торік взагалі посів почесне третє місце серед всіх кандидатів. У 2023-му він не скинув обертів. Продовжив займатися розвитком молодіжного простору “Зустріч”, який очолює. Зокрема, торік, окрім неймовірної кількості цікавих заходів для молоді, у приміщенні ЦКМ, де розмістився молодіжний центр, почали робити ремонт за грантові майже 50 тисяч доларів. І завдячувати цьому необхідно передусім Іващенку.

У молодіжному просторі також з’являться нові меблі та обладнання: ноутбуки, планшети, фотоапарат, кавомашина, кулер і навіть холодильник, які, відповідно до іншої грантової угоди, вже завезені. Їхня загальна вартість становить близько 700 тисяч гривень. “Свого часу ми проводили опитування, спілкувалися з молоддю, яким вони собі бачать центр, що у ньому має бути. На основі цього готували запит щодо обладнання”, – пояснював Андрій Іващенко.

Також він, як і раніше, був одним із найактивніших у депутатському корпусі. Не боявся ставити владі гострих запитань, намагався докопатися до суті, не став частиною провладної більшості. Громада такі моменти помічає і зазвичай високо цінує. Знову ж таки Іващенко не припиняє займатися волонтерством. Для цього залучає свою велику аудиторію в соцмережах.

Андрій Іващенко

МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО, ЖУРНАЛІСТ, АКТИВІСТ

(номінований вперше)

Максим Левченко наймолодший у цьогорічному переліку найвпливовіших людей Переяслава – йому 27. Потрапив сюди завдяки своїй активності та багатогранності. Стільки регалій у такому юному віці справді вражають: випусковий редактор сайту та гостьовий редактор проєктів “Open University” й “Платформа можливостей” Університету Григорія Сковороди в Переяславі, мовний омбудсмен закладу, журналіст сайту Proslav, співзасновник та видавець Літературного товариства імені Ярослава Потапенка, заступник голови молодіжної ради Переяславської громади, волонтер та політичний консультант.

Трішки заглибимося у деякі деталі. Левченко легко знаходить спільну мову з людьми різного статусу, завдяки ньому до переяславського університету часто приїздять реальні українські зірки, які діляться зі студентами своїм досвідом та передають цінні сенси. У місті він передусім відомий як журналіст – у цій сфері давно, вже зараз є одним із найдосвідченіших серед представників ЗМІ на Переяславщині. Щоправда, тут він, здається, ще не розкрив на повну свій потенціал. Принаймні за 2023 рік важко пригадати публікації Максима Левченка, які б наробили галасу в наших краях та призвели до якихось змін. Цілком можливо, що його обмежує редакційна політика видання, у якому працює.

Також не можна не звернути особливу увагу на волонтерську діяльність Левченка. Проводить багато зборів на потреби захисників, але навіть тут проявляє креатив, чим інколи вирізняється з-поміж інших переяславських волонтерів. Серед тих, хто донатить, він розігрує різноманітні подарунки, чим заохочує активніше підтримувати ЗСУ. І збори свої закриває стабільно та досить швидко.

Максим Левченко

ГРИГОРІЙ ПОРАЛО, ДЕПУТАТ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕЯСЛАВА

(номінований втретє)

Григорій Порало – головний меценат та захисник інтересів Великої Каратулі. Здається, що й нагадувати про це вже зайве, тому що, певно, жодна добра справа, яка відбувається у цьому селі не обходиться без Порала. Під час повномасштабної війни він ще й активно допомагає захисникам, щоправда, не популяризує свою діяльність настільки широко, як міг би. Проте йому, можливо, і не обов’язково, так би мовити, “піаритися”. Навіщо йому це? Уже досягнув успіху в житті, вже має повагу та впізнаваність серед земляків. Не забувайте, що на місцевих виборах у 2020-му він здобув найбільше голосів серед всіх кандидатів у депутати – 219.

Вочевидь, і ця чергова номінація Григорію Поралу не потрібна. Однак ми ніяк не могли не внести його до переліку найвпливовіших, бо він у 2023-му був помітним, як не крути. Особливо, наприкінці року, коли у міській раді були, скоріше, мітинги, аніж сесії, і коли багато хто з депутатів та посадовців просто хотіли тихо відсидітися, перечекати. Дехто ж виходив на перший план. Серед таких – Порало. На сесії 16 листопада він став на захист гайшинського старости Олександра Якуби, звільнення якого ініціював міський голова. Детально розповів, скільки всього робить староста, та резюмував: “Сьогодні треба ставити питання про дострокове припинення повноважень не Олександра Володимировича, а тих двох осіб, яких сьогодні немає”. Мав на увазі Вячеслава Саулка, який, за словами Лідії Оверчук був у відрядженні, та його заступниці Тетяни Гич, яка “складала іспити”.

Можливо, саме після того хиткі стосунки Порала та міської влади остаточно розсипалися. Вже на грудневій сесії депутати не прийняли питання, яке стосувалося ПОА “Україна”. А Григорій Степанович видав такий емоційний виступ, якого навіть від нього ніхто не очікував. Він буквально кричав міському голові: “Ви мене пресуєте! За що? Я піду із цього депутатського корпусу, але разом із вами. Я вас не боюся”. Також дорікнув депутатам, які “заглядають до рота” Саулку.

І знову ж таки ми повертаємося до того, що Поралу вже не потрібно нікому нічого доводити й боятися йому нічого. А міський голова, здається, нажив собі ще одного потужного опонента. Та хіба когось це дивує?

Григорій Порало

РУСЛАН СТАРОДУБ, ВОЛОНТЕР

(номінований вперше)

Руслан Стародуб почав займатися волонтерством ще у 2014 році. “Я працював торговим представником у нашому районі, їздив по селах і в магазинах пропонував товар. А коли почалась війна, вирішив, що маю хоч чимось допомогти воїнам на передовій. Підприємство, яке я представляв на той час, торгувало консервами, сирами, то я частину зарплати взяв товаром та відправив усе на передову. Подумав, якщо це зміг зробити я, то так можуть вчинити й інші люди. Тож надалі, приїжджаючи в магазини, розповідав про ситуацію на фронті, про потреби воїнів. Люди мені вірили й ділилися, хто чим міг”, – розповідав на початку 2023-го.

Тривалий час Стародуб тісно співпрацював з Інною Марченко. Проте у 2023-му створив свою волонтерську організацію “4.5.0. Переяслав”, яка дуже швидко стала значимою за кількістю людей, впливовістю та довірою. До того ж, відомо, що на відміну від тієї ж Марченко, зі Стародубом у міської влади налагодилися добрі стосунки, що також певним чином може сприяти його роботі.

Організація “4.5.0. Переяслав” надзвичайно значима та помітна, її волонтери впізнавані. Наприклад, Ольга Дрига у рамках цієї ГО створила свою команду “Нескорені”, яка займається виготовленням сухих борщів та інших швидких перекусів. Сама вона також потрапила до цьогорічного переліку найвпливовіших. Волонтери влаштовують масштабні благодійні заходи, на яких збирають солідні суми для захисників, акумулюють та передають на фронт необхідне. Руслан Стародуб же є обличчям цього всього, людиною, якій довіряють. При цьому він, як і раніше, не цурається самотужки доставляти на передову допомогу, що, безумовно, цінується благодійниками.

Руслан Стародуб, фото із Facebook

Нагадаємо, що найвпливовішою людиною Переяслава у 2022 році стала волонтерка Інна Марченко. Цьогоріч вона також потрапила до переліку найвпливовіших.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору