ЖИТТЯ

У молодіжному центрі “Зустріч” у Переяславі проводять ремонт за грантові кошти: що там зміниться

У молодіжному центрі “Зустріч” триває ремонт. Що там зміниться?

21 вересня у молодіжному центрі “Зустріч”, який розміщується у першому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв на вулиці Сковороди, 81, розпочався ремонт. Його планують завершити за три місяці. Детальніше про хід робіт Інформатору розповів депутат міської ради Переяслава, засновник молодіжного центру Андрій Іващенко.

12 квітня оголосили конкурс на надання ремонтних послуг для приміщень Переяславського центру культури від програми “Мріємо та діємо”, що реалізується IREX за фінансової підтримки USAID. Влітку грантодавці провели тендер, завдяки якому відібрали виконавця робіт – компанію SAN SYSTEMS DEVELOPMENT із Києва. Загальна вартість ремонту – 47 тисяч 356 доларів. Із них 45 тисяч 836 доларів – грантова допомога від програми USAID, півтори тисячі доларів – із міського бюджету Переяслава.

“Виконавці реалізують цей проєкт під наглядом інженерів IREX, відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради і ще є будівельний нагляд. Намагаються виконати роботи максимально комплексно та якісно. Виникає чимало питань у процесі робіт, тому що будівля зведена досить давно і є питання до інженерних систем, це все намагаємося вирішувати. Насправді, воно і не виглядало, що буде легко, але багато чого з’являється саме у процесі роботи”, – зауважив Андрій Іващенко.

Також Іващенко зазначив, що грантодавець дуже серйозно ставиться до питання інклюзивності центру, тобто доступності його для всіх верств населення, зокрема, людей з інвалідністю. Тож виконавці переробляють пандус та туалетні кімнати, аби вони відповідали чинним нормам, змінюють ширину дверних отворів, щитову, модернізують систему опалення. Відповідно до вимог, переробляють систему освітлення та кондиціонування. Також з’явиться окреме приміщення для смартофісу та спеціальне приміщення для роботи команди і консультативних занять, зокрема із психологом, чи кар’єрного консультування, які передбачають усамітнення.

У молодіжному просторі з’являться нові меблі та обладнання: ноутбуки, планшети, фотоапарат, кавомашина, кулер і навіть холодильник, які, відповідно до іншої грантової угоди, вже завезені. Їхня загальна вартість становить близько 700 тисяч гривень. “Свого часу ми проводили опитування, спілкувалися з молоддю, яким вони собі бачать центр, що у ньому має бути. На основі цього готували запит щодо обладнання. Меблі намагалися скомпонувати відповідно до дизайну, який створений у процесі саме реалізації цього проєкту. Але, думаю, врахувати всього, напевно, ми не змогли, тому доведеться десь щось іще модернізувати, коли центр буде обживатися”, – сказав Іващенко.

Поки триває ремонт, програмні заходи молодіжного центру, які також проводять у межах грантового проєкту, відбуваються у інших приміщеннях Переяславського центру культури і мистецтв, зокрема, у мистецькій галереї та коворкінгу. Також в університеті та міських закладах освіти.

“Ми маємо певний перелік послуг. Можна поспілкуватися, так би мовити, замовити послугу до ваших дверей. Прийде тренер і попрацює з молоддю, підлітками за тим напрямком, який вибрали. Ми працюємо із ЦПТО, з університетом, з іншими освітніми закладами. Крім того, у нас ще є окремі заходи, які не входять до цього проєкту, але реалізуються нашими фахівцями чи волонтерами і розгортаються навіть на теренах сусідніх громад. Також ми працюємо зі школами Херсонщини, зокрема, у питаннях мінної безпеки як з окупованих, так і зі звільнених територій. Для нас це дуже важливо, що ми можемо бути корисними для цих дітей, для здобувачів освіти, педагогічних працівників”, – розповів Іващенко.

Принагідно Андрій Іващенко подякував грантодавцям та всім тим, хто брав участь та долучився до розвитку молодіжного центру. Зазначив, що молодіжний простір став майданчиком порозуміння та спільного розвитку. Зараз триває опитування з приводу його розвитку та покращення, долучитися до нього можна за посиланням.

Нагадаємо, що Олександр Матвієнко стане депутатом міськради Переяслава замість Ірини Присіч. Деталі – за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото та відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору