ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2023 році: друга п’ятірка

Інформатор підготував перелік із 25 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо другу п’ятірку.

Вже втретє у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Ми зібрали 25 претендентів, розділили їх на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший. У першому голосуванні перемогу здобула волонтерка Жанна Федорук. Із 48% голосів (648 людей) вона випередила старосту Гайшинського старостинського округу Олександра Якубу, в якого 26% голосів.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2023 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2023-му;
  • сприяння захисту України.

Сьогодні презентуємо другу п’ятірку. Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

Петро Ярмоленко, начальник відділу освіти міськради Переяслава

(номінований вдруге)

2023-й у Переяславській громаді ознаменувався підготовкою шкільних укриттів. Так, саме 2023-й, так, це другий рік повномасштабної війни. І можливо, ще й досі переважна більшість місцевих школярів навчалася б дистанційно, бо “можливості обладнати укриття немає”, “ДСНС не надало дозволів” і так далі, і тому подібне. Однак батьки дітей прийшли прямо на сесію міської ради й буквально змусили посадовців займатися цим питанням.

Петро Ярмоленко був одним із перших, хто потрапляв під удар громади. Щомісяця він був змушений (хоча це ж його прямі обов’язки) чи то виправдовуватися, чи то все ж пояснювати, яким чином і де саме можна облаштувати укриття, на якому етапі роботи та які взагалі перспективи цього процесу. Коли здавалося, що більшого виклику, аніж коронавірус, головному освітянину міста годі й чекати, війна показала, що може бути значно гірше.

Тож цей рік Ярмоленко ніяк не назве легким і навряд чи вважає успішним для себе. До того ж, капітальні ремонти укриттів не минули гладко, про що свідчать кілька відкритих кримінальних проваджень щодо можливої службової недбалості. Та, як би там не було, Петро Ярмоленко торік був помітною та важливою персоною у житті Переяслава, тому після перерви на 2022 рік повернувся до переліку найвпливовіших.

Читайте також:

Петро Ярмоленко

Андрій Іващенко, депутат міської ради Переяслава

(номінований втретє)

Андрій Іващенко завдяки своїй активності щороку потрапляє до переліку найвпливовіших людей Переяслава, а торік взагалі посів почесне третє місце серед всіх кандидатів. У 2023-му він не скинув обертів. Продовжив займатися розвитком молодіжного простору “Зустріч”, який очолює. Зокрема, торік, окрім неймовірної кількості цікавих заходів для молоді, у приміщенні ЦКМ, де розмістився молодіжний центр, почали робити ремонт за грантові майже 50 тисяч доларів. І завдячувати цьому необхідно передусім Іващенку.

У молодіжному просторі також з’являться нові меблі та обладнання: ноутбуки, планшети, фотоапарат, кавомашина, кулер і навіть холодильник, які, відповідно до іншої грантової угоди, вже завезені. Їхня загальна вартість становить близько 700 тисяч гривень. “Свого часу ми проводили опитування, спілкувалися з молоддю, яким вони собі бачать центр, що у ньому має бути. На основі цього готували запит щодо обладнання”, – пояснював Андрій Іващенко.

Також він, як і раніше, був одним із найактивніших у депутатському корпусі. Не боявся ставити владі гострих запитань, намагався докопатися до суті, не став частиною провладної більшості. Громада такі моменти помічає і зазвичай високо цінує. Знову ж таки Іващенко не припиняє займатися волонтерством. Для цього залучає свою велику аудиторію в соцмережах.

Андрій Іващенко

Віталій Коцур, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі

(номінований втретє, найвпливовіша людина Переяслава у 2021 році)

Не можна сказати, що Віталій Коцур був надто помітний у 2023-му. Певно, він сам цьому неабияк тішиться, адже про тих, кого торік згадували часто, зазвичай говорили у негативному сенсі. Університет, який очолює Коцур, не те що не потрапив до якихось скандалів, а в дечому був прикладом для інших навчальних закладів міста та Переяслава загалом. Зокрема, укриття у виші облаштували оперативно і якісно. Деякий час, поки у студентів були зимові канікули, вони приймали місцевих школярів.

Ректор, здається, максимально зосередився на роботі свого закладу й абстрагувався від переяславської політики, наскільки це можливо. Це також великий плюс для Коцура, оскільки ті, хто зараз активний саме в політиці, переважно зазнає репутаційних втрат. Однак те, що він зараз голосно не звучить у Переяславі, не означає, що втратив у своїй впливовості. Він і надалі впізнаваний на рівні України, налагоджує міжнародні зв’язки, має досить позитивний образ і постійно доводить, що він не “син ректора”, а окрема потужна особистість.

Ці тези підтверджують його визнання найвпливовішою людиною Переяслава у 2021 році та потрапляння до сотні найвпливовіших людей Київщини протягом трьох останніх років.

Читайте також:

Віталій Коцур

Тетяна Гич, заступниця міського голови-керуюча справами виконкому міськради Переяслава

(номінована вдруге)

“За будь-яким питанням мене постійно тягнули до кабінету керуючої справами виконавчого комітету Тетяни Гич. Нібито там “центр прийняття стратегічних рішень”. Але ж я йшов не з нею, люди голосували не за неї, а за нього. Мене люди в селі запитують: “Чому ми голосували за нього, а керує вона?”, – Олександр Якуба перший і чи не єдиний, хто публічно у ЗМІ сказав те, про що шепочуться жителі громади та прямо говорять у кулуарах міської ради. Якщо раніше Гич здавалася таким собі сірим кардиналом міськради, то зараз ні в кого не виникає сумнівів, що вона друга (хтось вважає, що перша) людина у переяславській владі.

У 2023-му це підтвердилося і по факту. Після того, як Анатолій Фесенко після невдалого “звільнення” вступив до лав ЗСУ, обов’язки першого заступника багато в чому перейняла Тетяна Гич. Через це, власне, змінили назву її посади. “Ще у квітні 2022 року було зроблено розподіл його обов’язків між керівним складом виконавчих органів. Левову частку цих повноважень виконує керуюча справами виконкому. А оскільки туди входить саме вся критична інфраструктура, необхідно очолювати комісії. У неї зараз посада керуюча справами, а потрібно, щоб очолював ці комісії заступник. Тому є необхідність у перейменуванні посади”, – пояснювала на сесії секретарка ради Лідія Оверчук. Депутатів тоді запевнили, що це ніяк не вплине на заробітну плату Тетяни Гич. А ось на значимість її особистості, безумовно, вплинуло.

Гич у минулому році послуговувалася правилом “тихіше їдеш, далі будеш”. Непопулярні складні питання вирішувала зазвичай кулуарно, на сесіях виступала лише по суті та без емоцій. Коли у листопаді була сесія, на яку прийшли розлючені мітингарі, готові власноруч винести владу, вона “складала іспити в університеті”. А на піковій за емоційністю позачерговій сесії 22 листопада трималася в тіні, не реагувала на провокації, головний удар, як і належить посаді, взяв на себе голова. Як бачимо, з кожним роком Тетяна Гич набуває політичної снаги, тому дуже цікаво, що буде далі.

Тетяна Гич

Анатолій Фесенко, перший заступник міського голови Переяслава

(номінований втретє)

“Він, як перший заступник, відвідує засідання виконавчого комітету. Інколи публічно вступає у діалог із міським головою, чого до “звільнення” практично ніколи не було. У кулуарах говорять про конфлікт між двома потужними посадовцями. Якщо це й справді так, то у Саулка з’явився ще один сильний політичний конкурент. Якщо Фесенко ще матиме амбіції очолити Переяславську громаду, то буде серед фаворитів під час виборів”, – так ми завершили презентацію Анатолія Фесенка серед найвпливовіших рік тому. А вже зараз сумнівів немає – конфлікт є і навряд чи існують перспективи його вирішення.

На сесії 16 листопада Фесенко сказав слова, які розставили всі крапки над “і” у стосунках із Саулком: “Я очолював штаб цієї людини, вибачаюся перед громадою. Я був одним із першим, хто розчарувався у ньому. У мене є прохання внести до порядку денного питання про оголошення позачергової сесії з одним єдиним питанням – “Недовіра та звільнення від посадових обов’язків особи, яка займає посаду міського голови”. Уявіть собі, якби саме це питання винесли на позачергову сесію і якби депутати за це проголосували. Тоді б ця фраза стала історичною за мірками Переяслава.

Проте за недовіру Вячеславу Саулку ніхто не голосував, а міський голова ще й написав заяву до поліції на Фесенка через “публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу”. Служба в ЗСУ наразі не заважає Анатолію Фесенку брати активну участь у житті громади, тому можна очікувати продовження цієї історії.

Анатолій Фесенко

Переможця цього голосування ми оголосимо через два дні. Тоді ж оприлюднимо наступну п’ятірку впливових людей Переяслава.

Нагадаємо, що раніше Інформатор підбив підсумки 2023 року, пригадавши всі його головні події. Публікація – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору