ЖИТТЯ

ЗСУ уразили російський “Тор” та рідкісну установку “Хоста”: що позитивного було цього тижня

Успіхи на фронті та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Українські військові уразили російський “Тор” та рідкісну установку “Хоста”

Українські військові на Таврійському напрямку уразили зенітний ракетний комплекс “Тор” та рідкісну російську самохідну артилерійську установку “Хоста”. Про це повідомив командувач ОСУВ “Таврія” бригадний генерал Олександр Тарнавський.

За його даними, окупанти за минулу добу, 13 січня, втратили на Таврійському напрямку 437 солдатів та 60 одиниць військової техніки. Зокрема:

  • танк;
  • 11 ББМ;
  • 10 артсистем;
  • засіб ППО;
  • 27 безпілотників;
  • 9 автомобілів;
  • 1 одиницю спеціальної техніки.

Окрім того, “злетів у повітря” російський склад із боєприпасами. З-поміж знищеної техніки – ЗРК “Тор” та “досить рідкісна”  самохідна артилерійська установка “Хоста”, відзначив Тарнавський.

На Львівщині встановили рекорд України з наймасовішого виконання колядки

13 січня у селі Мшанець Самбірського району Львівської області встановили новий рекорд України з наймасовішого виконання колядки за участі вертепів. 105 вертепів зі Львівщини та загалом 1259 учасників заколядували “Там во Бахмуті”. Під час коляди збирали кошти на дрони. Про це повідомила організація “Книга світових рекордів України”.

Рекорд мав на меті об’єднати якнайбільшу кількість вертепів і коляд для збору коштівдля 80-ї бригади під час фестивалю “Різдвяні пташки”. Під час заходу було зібрано понад 3 млн гривень на спеціалізовану техніку для  військових.

Під час встановлення рекорду у номінації “Вперше” було зафіксовано такі результати: кількість людей – 1259 осіб, кількість вертепів – 105, кількість країн-учасниць – 8. Протягом заходу вдалося зібрати понад 3 млн гривень на спеціалізовану техніку для військових. Ініціатором акції стали військовий капелан 80 бригади отець Іван Гальо та священник зі Стрілківської громади отець Роман Гром.

Кошти зібранні колядниками та вертепами переказали на спеціальний рахунок для закупівлі дронів. Загалом під час різдвяних свят зібрали понад 4,7 млн гривень.

Латвія анонсувала новий пакет допомоги для України

Латвія оголосила про надання нового пакета військової допомоги Україні, а також узяла зобов’язання вести коаліцію дронів у межах Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Про це заявив президент Латвії Едгарс Рінкевичс після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Крім дронів і боєприпасів, Латвія передасть гаубиці, протитанкову зброю, ракети, гранати й гелікоптери. До пакета також увійшли пристрої зв’язку, генератори й екіпірування.

Також Латвія й Україна підпишуть меморандуми про співпрацю у військові сфері, зокрема щодо виготовлення дронів. Крім того, латвійський президент анонсував міжурядову угоду щодо допомоги України й нагадав про більш ніж 500 мільйонів євро від Латвії на трирічну програму реконструкції Чернігівської області.

ООН планує надати Україні близько трьох мільярдів доларів гуманітарної допомоги у 2024 році

Організація Об’єднаних Націй проситиме у своїх міжнародних донорів закласти на 2024 рік гуманітарну допомогу Україні на суму 3,1 мільярда доларів. Про це пише Reuters з посиланням на високопоставленого посадовця Ради Безпеки ООН.

Так, план реагування ООН на 2024 рік, який агентства організації представлять донорам у Женеві 15 січня, передбачає закладення 3,1 мільярда доларів для надання допомоги 8,5 мільйона людей в Україні.

Управління ООН з координації гуманітарних справ заявило, що понад 14,6 мільйона людей, або близько 40% теперішнього населення України, цього року потребуватимуть гуманітарної допомоги через повномасштабне вторгнення росії.

“Оскільки війна в Україні не припиняється, що призводить до високого рівня гуманітарних потреб, фінансова підтримка має бути постійною. У 2024 році ми закликаємо всіх донорів знову активізуватись і допомогти народу України”, – сказала Едем Восорну, представниця Управління ООН з координації гуманітарних питань.

Українська розвідка отримала доступ до секретних даних про російські військові розробки

Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало архів секретних даних з російського підприємства “Специальный технологический центр”. Там виробляють військове обладнання та техніку, яку використовує армія рф у війні проти України. Про це повідомили в ГУР.

Масив секретних даних, які вдалося отримати, містить 100 гігабайтів інформації. Розвідка тепер має доступ до документації на 194 номенклатурні одиниці з кресленнями, технічними завданнями, патентами, програмним забезпеченням тощо. Йдеться як про наявні, так і перспективні військові розробки, кажуть у ГУР.

За попередніми оцінками, вартість одержаних даних може становити 1,5 мільярда доларів. У ГУР назвали це “суттєвим ударом по терористичній москві” і додали, що архів уже використовують для зміцнення обороноздатності України та ослаблення держави-агресора.

Інформацію вдалось отримати завдяки взаємодії з “патріотичними представниками громадянського суспільства та медіаспільноти”. Російське підприємство “СТЦ”, інформація з якого дісталась українській розвідці, перебуває під санкціями з 2016 року. На його потужностях, зокрема, виготовляють БпЛА “Орлан” різних модифікацій, цілу низку засобів радіоелектронної боротьби й розвідки, а також іншу військову продукцію.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору