ЖИТТЯ

Переяславський Хатіко, пожежі та підсумки 2023 року: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього ми підбивали підсумки 2023 року, розповідали хто змінював роботу, з ким записували інтерв’ю та чим запам’ятається минулий рік. Рятувальники ж боролися із пожежами у житлових будинках. А про історію Хатіко із Переяслава дізналась ледь на вся Україна. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІЛИ ЖИТЛОВІ БУДИНКИ

9 січня у Дівичках (Дівичківська ТГ) загорівся приватний житловий будинок. Рятувальники виявили, що горів перестінок біля печі на площі 8 кв. метрів.

Локалізували загоряння за годину, а ліквідували за дві. Вогонь пошкодив перестінок. Речі домашнього вжитку врятували. Ніхто не постраждав.

12 січня житловий будинок загорівся в Улянівці (Ташанська ТГ). Рятувальники виявили у будинку задимлення на всій площі, в одній із кімнат розміром 5х6 метрів горіли речі домашнього вжитку на площі 6 кв. метрів.

Ліквідували загоряння менш ніж за дві години. Вогонь пошкодив кімнату та речі. Будинок врятували. Ніхто не постраждав.

13 січня загорівся приватний житловий будинок у Хоцьках (Циблівська ТГ). Рятувальники виявили, що дім по всій площі палає всередині.

Ліквідували пожежу за понад 4 години. Вогонь знищив речі домашнього вжитку, пошкоджено стіни та дах будинку. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ П’ЯНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ВИКРАВ АВТО. ХОТІВ ПОЇХАТИ ПО ТІЛО ЗАГИБЛОГО ПОБРАТИМА

Торік 5 листопада близько 2:45 п’яний чоловік викрав автомобіль ВАЗ-21122 біля супермаркету “АТБ” на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі. Він відкотив автівку недалеко, а зранку його затримали правоохоронці. 5 січня справу розглянули в суді.

Суд встановив, що обвинувачений розбив скло у водійських дверях, відкотив авто до АЗС, де заправив його, й покотив до пабу. Після цього він заснув у машині. Зранку зайшов до пабу та купив собі келих пива, і в цей час його знайшли та затримали правоохоронці. З’ясувалося, що чоловік служить старшим солдатом, перед цими подіями дізнався про загибель побратима. Пояснив суду, що був у нетверезому стані, тому вирішив заволодіти транспортним засобом, аби поїхати забрати його тіло.

Обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро покаявся та запевнив, що більше такого не робитиме. Наголосив, що брав безпосередню участь у захисті Батьківщини, де отримав поранення.

Обставинами, що пом’якшують покарання, суд визнав щире каяття, повне визнання вини, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення. Про наявність обставин, які обтяжують покарання, в обвинувальному акті не йдеться.

Тож суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки. Однак звільнив від відбування покарання з іспитовим терміном на 1 рік. Також порушник має покрити державі витрати за залучення експерта у сумі 500 гривень.

70 ТИСЯЧ КУРЯЧИХ ЯЄЦЬ ПЛАНУЮТЬ ЗАКУПИТИ ДЛЯ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ ПЕРЕЯСЛАВА. СКІЛЬКИ НА ЦЕ ПЕРЕДБАЧИЛИ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 29 грудня до 12 січня оголосили 3 порівняно значних тендери. Також ми дізналися, яка ситуація із раніше оголошеними тендерами.

Прийом пропозицій – із 3 до 11 січня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. На послуги із консультування та технічного супроводження системи управління навчання LMS “Moodle” до кінця 2024 року в університеті передбачали 394 тисячі гривень. Найвигіднішу пропозицію із двох претендентів на торгах зробило ТОВ “ТЕХНОМАТИКА” із Києва – 384 тисячі 900 гривень. Зараз воно проходить кваліфікаційну перевірку.

Із 8 до 16 січня. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. Для освітніх закладів Переяславської громади на 2024 рік планують закупити 70 тисяч курячих яєць категорії С0 (найвища) за щонайбільше 441 тисячу гривень. Таким чином на одне яйце припадає не більше 6 гривень 30 копійок. Постачатимуть їх згідно із заявками шкіл та дитсадків.

Із 10 до 18 січня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. У лікарні на 2024 рік хочуть закупити 1500 кілограмів яловичини за 390 тисяч гривень та 800 кілограмів курячого м’яса за 98 тисяч 400 гривень.

Яка ж ситуація з іншими торгами, про оголошення яких ми повідомляли два тижні тому.

Переяславське ВУКГ готове було витратити на вуличне освітлення у 2024 році 3 мільйони 880 тисяч 853 гривні 10 копійок. Єдиний претендент – ТОВ “Енергетичний бізнес із Києва” – зробив пропозицію 3 мільйони 877 тисяч 133 гривні 19 копійок, тобто на 3 тисячі 719 гривень 91 копійку менше від максимальної. Повинен буде постачати 498 тисяч кВт*год. електроенергії.

НА КИЇВЩИНІ ПРОТЯГОМ 2023 РОКУ 893 РАЗИ БУЛА ПОВІТРЯНА ТРИВОГА. ДЕТАЛЬНА СТАТИСТИКА

Чи не щодня в Україні лунають сповіщення про повітряну тривогу. Люди змушені проводити свій час в укриттях, ховаючись від потенційної, а часом і реальної загрози. З 1 січня 2023-го по 1 січня 2024 року у Київській області 893 разів оголошували повітряну тривогу. У Києві ж сирени лунали 305 разів. Загалом у країні за цей час було 37 тисяч 552 тривог.

Загальна тривалість повітряних тривог за рік на Київщині склала 20 діб 9 годин і 18 хвилин, а середня тривалість однієї становила 1 годину 20 хвилин. Найдовша тривога тривала 6 годин 54 хвилини у Миронівці. Найчастіше тривоги оголошували з 12:00 до 18:00. А з-поміж днів тижня – у п’ятницю.

Найбільше разів лунали сирени у Донецькій області – 2521 (понад 2406 годин). Натомість найменша тривалість у Закарпатті – 184 тривог (понад 208 годин).

ХТО ЗМІНЮВАВ РОБОТУ У 2023 РОЦІ. НАЙВІДОМІШІ ВИПАДКИ У ПЕРЕЯСЛАВІ

У 2023 році троє людей встигли побувати на чолі Київської обласної військової адміністрації, стільки ж були начальниками переяславського відділу поліції. У Переяславі змінився директор лікарні та начальник військкомату. Навіть у депутатському корпусі була одна ротація.

Володимир Зеленський 24 січня підписав указ про призначення Олексія Кулеби заступником керівника Офісу президента України. До цього той очолював Київську обласну державну адміністрацію. Також 24 січня іншим президентським указом його звільнили з посади очільника Київщини “згідно з поданою заявою”. На посаді заступника керівника Офісу президента він замінив Кирила Тимошенка. Той написав заяву на звільнення.

Олексій Кулеба став головою КОДА 2 лютого 2022 року. 15 березня його замінив Олександр Павлюк, який має військовий досвід, тож сприяв обороні області, на території якої тоді були окупанти. 21 травня Кулеба повернувся на свою посаду і працював на ній до початку 2023-го.

Обов’язки голови Київської обласної військової адміністрації спершу тимчасово виконував Дмитро Назаренко. Він працював у КОДА з 2018 року. Ще наприкінці 2020 року став першим заступником голови, коли ним був Василь Володін.

7 квітня Кабінет міністрів погодив призначення головою КОДА Руслана Кравченка, який займає цю посаду дотепер. До цього він з 15 березня 2021 року очолював Бучанську окружну прокуратуру.

9 березня начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов представив нового керівника Обухівського районного управління поліції. Ним став Максим Дьомін, який до цього займав посаду начальника першого відділу поліції Бориспільського РУП (м. Переяслав). Обов’язки начальника переяславського відділу поліції певний час виконував Олег Немировський, який був заступником начальника цього відділу. А 29 червня на сесії міський голова Переяслава Вячеслав Саулко представив депутатам нового начальника переяславського відділу поліції – підполковника поліції Георгія Ногіна, який раніше обіймав посаду у Шевченківському районному управлінні.

До слова, у Київській області торік також змінився начальник поліції. 12 вересня Андрій Нєбитов повідомив про відставку. У Головному управлінні поліції Київської області зазначили, що він пішов на підвищення та отримав посаду заступника голови Національної поліції України. Його замінив Анатолій Щадило, який раніше обіймав посаду начальника Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

У березні Лариса Кузьменчук звільнилась із посади директора Переяславської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. “Я трохи вичікував, сподіваючись, що Лариса Василівна передумає. Та оскільки одним із її аргументів була і причина сімейного характеру, то я змушений був підписати заяву”, – пояснював Вячеслав Саулко. Сама ж Кузьменчук сказала, що повернеться до роботи в педіатричному відділенні.

Обов’язки директора Переяславської БЛІЛ тимчасово виконувала заступниця директора з економічних питань Любов Якубовська.

Новим директором переяславської лікарні врешті призначили Віктора Атаманенка. Розпорядження про це 6 квітня підписав Вячеслав Саулко.

22 червня на сесії міської ради Переяслава начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрій Конон повідомив, що у зв’язку з наказом командувача ОК “Північ” його перемістили на вищу посаду в Київському обласному військовому комісаріаті, тобто займатися мобілізаційною роботою у межах Київської області. Відомо, що зараз військкомат у Переяславі очолює підполковник Руслан Гібелінда.

Людмила Отечко стала новою директоркою Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха (раніше – ЗОШ №7). До цього ліцей очолювала Галина Кітаєва. Відомо, що раніше Отечко була заступницею директора. 31 серпня колектив ліцею вітав новопризначену директорку та дякував за роботу попередній. Обом аплодували стоячи.

Ірина Присіч достроково припинила повноваження депутатки Переяславської міської ради. Подала про це заяву, депутати на сесії 19 жовтня підтримали її 15 голосами (для позитивного рішення необхідно було щонайменше 14). У депутатському корпусі її замінив наступний за черговістю кандидат у списку партії “Слуга народу” – Олександр Матвієнко.

ВОЛОНТЕРИ, ГРОМАДСЬКІ ДІЯЧІ ТА УСПІШНІ ЖІНКИ. З КИМ ІНФОРМАТОР ЗАПИСУВАВ ІНТЕРВ’Ю У 2023 РОЦІ

Протягом 2023 року журналісти Інформатора спілкувались із багатьма цікавими людьми: волонтерами, активістами, переселенцями, спортсменами, просто успішними людьми. Відповідно, наш ресурс наповнювався історіями та сенсами. Підбиваючи підсумки, переглянути головні торішні інтерв’ю та цитати наших героїв.

Детальніше – тут.

ЧИМ ЖИТЕЛЯМ ПЕРЕЯСЛАВА ЗАПАМ’ЯТАЄТЬСЯ 2023 РІК. ЗГАДАЛИ ГОЛОВНІ ПОДІЇ

Мабуть, найкраще у 2023 році було те, що він закінчився. Надскладний із усіх боків – таким він був не лише для всієї України, а й для Переяслава. Постійні чвари, емоційна напруга, нерозуміння одне одного та ситуації загалом… Про цей рік хочеться якомога швидше забути, але все ж спочатку варто згадати детальніше, яким він був. Робимо це для того, щоб підбити підсумки та уникнути подібних ситуацій у 2024-му. Тож пориньте у минулий рік разом із Інформатором.

Детальніше читайте – тут.

ХТО НАЙВПЛИВОВІША ЛЮДИНА У 2023 РОЦІ. ПЕРША П’ЯТІРКА

Втретє у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Презентуємо 25 кандидатів, які, на думку редакції, зробили найбільший внесок у життєдіяльність Переяславської громади протягом 2023 року. Їх розділимо на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2023-му;
  • сприяння захисту України.

Аби голосування мало якнайбільше інтриги, ми ще торік запровадили таке правило: той, кого визнали найвпливовішим, не може знову стати таким протягом наступних трьох років. Щоправда, до переліку претендентів потрапити може. У 2021 році найвпливовішим став ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур, а у 2022-му – волонтерка Інна Марченко.

Порядок претендентів визначили випадковим чином. Отож, почнімо! Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

ЖАННА ФЕДОРУК, ВОЛОНТЕРКА, ГОЛОВА ВО “ПЕРЕЯСЛАВ”

(номінована вперше)

Донедавна Жанна Федорук була активною особистістю у політичному житті Переяслава. Свого часу була депутаткою міської ради, а у 2020-му подала кандидатуру на вибори голови Переяславської громади. Мала непогану підтримку – 451 голос (5,19%), посіла п’яте місце, пропустивши вперед лише Вячеслава Саулка, Тараса Костіна, Світлану Помойницьку та Григорія Соколова. Однак після цих виборів, на якій її “Самопоміч” не набрала прохідний до ради відсоток, дещо відійшла в тінь.

Коли ж настала війна Федорук знайшла себе у волонтерстві. Її волонтерське об’єднання “Переяслав” займається переважно підготовкою харчів для захисників на фронт. Однак за можливості покриває й інші потреби воїнів, зокрема, в одязі, окопних свічках тощо. ВО “Переяслав” під керівництвом Жанни Федорук набуло особливої ваги та довіри, що найважливіше для волонтерів. І очевидно, що з часом ставатиме все впливовішим.

Якщо після війни Федорук матиме бажання повернутися до переяславської політики, то теперішня її діяльність стане неабияким козирем під час виборчої кампанії. Та й зараз вона здатна використовувати масштаб своєї особистості для того, аби впливати на життєдіяльність міста, як вже давно успішно роблять деякі інші місцеві волонтери.

ОЛЕКСАНДР ЯКУБА, СТАРОСТА ГАЙШИНСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ

(номінований втретє)

“Я хотів би попросити вибачення у всіх жителів наших навколишніх сіл, жителів Переяслава, адже я один із тих, хто зробив максимум для того, щоб ця людина (Вячеслав Саулко – ред.) займала цю посаду. Як і будь-яка людина, я вчиняю помилки, і це моя найбільша помилка у свідомому дорослому житті. Я був неправий, я помилився, пробачте”, – із такими словами звернувся до депутатів та жителів громади Олександр Якуба на резонансній сесії міськради 16 листопада. Перед цим жоден депутат не проголосував за ініційоване міським головою його звільнення з посади. Після цього присутні вже вимагали відсторонити від посади самого голову.

Безумовно, у протистоянні Саулко – Якуба в 2023 році переможцем вийшов Гайшинський староста. Окрім того, що у кожному публічному зіткненні громада залишалася на його боці, він ще й набрав за цей час неабиякої політичної ваги. Тобто Саулко, сам того не бажаючи, виростив “монстра”, який здатен його ж знищити. Видається, що будь-який наступний крок міського голови у цьому протистоянні лише погіршуватиме його становище. Однак це не означає, що у 2024-му Олександрові Якубі буде легко.

Політичні баталії триватимуть, та чи не заважатимуть вони конструктивній роботі? Запитання риторичне. Сам Якуба ще на початку 2023-го визнавав, що не виправдав повністю очікування своїх виборців. Тож тепер йому потрібно шукати можливості, щоб це зробити.

ІРИНА ПРИСІЧ, ПІДПРИЄМИЦЯ, ВОЛОНТЕРКА

(номінована вдруге)

Ірина Присіч проводила досить спокійний 2023 рік. Як і раніше, волонтерила (її волонтерський рух, який плете сітки, не припинив своєї діяльності), стабільно відвідувала сесії міської ради. Щоправда, восени, коли політична ситуація почала загострюватися, вона склала депутатські повноваження. У соцмережах дехто писав: “Вчасно пішла”, бо справді, те, що коїлося у міській раді в листопаді, витримати було складно й молодшим депутатам.

Присіч же, виголошуючи прощальну промову, сказала, що не може продовжувати депутатської діяльності через вік – їй вже 70 років. Втім, поскаржилася й на свого колегу в партії “Слуга народу” Михайла Шамрая, з яким їй, мовляв, некомфортно працювати. “А останній випадок взагалі… Депутати прийняли рішення допомагати нашим пораненим захисникам. І на сесії Шамрай додає до рішення слова “інші хвороби”. Ми ж на бюджетній комісії думали, що це гроші для тих, хто воює. А Шамрай ці гроші також отримав”, – додала вона.

Тож міську раду Ірина Юріївна, по суті, покинула яскраво, резонансно. Тепер, вочевидь, стане менш помітною в публічному полі. Але за підсумками 2023-го точно заслуговує опинитися серед найвпливовіших людей Переяслава.

ВЛАДИСЛАВ ЮДЕНКО, ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ

(номінований вперше)

“Ніколи не гадав, що свій день народження та Новий рік колись зустрічатиму на фронті серед териконів на Сході”, – написав у Facebook 1 січня цього року Владислав Юденко. Не так і багато публічних людей Переяславщини зараз захищають Україну в лавах ЗСУ, тож випадок Юденка на цьому тлі є ще показовішим. У цивільному житті він був юристом, головою громадської ради Переяслава та ГО “Переяславський клуб “Джура”, також він був депутатом міської ради попереднього скликання.

Через військову службу Юденко не може бути настільки ж активним у публічному просторі, як був раніше. Однак очевидно, що його вплив у Переяславській громаді після завершення війни стане значно більшим. Принаймні у перші роки військові будуть здатні змінювати політичні процеси на місцях, а такі досвідчені у цьому та грамотні, як Владислав Юденко, й поготів. Та й навіть зараз він підтримує інтерес до своєї особистості, висловлюється у Facebook на теми, які турбують. І до його позиції прислухаються. Тож у переліку впливових він абсолютно заслужено.

ГАЛИНА ДУДАР, АКТИВІСТКА

(номінована вперше)

Наприкінці жовтня у Переяславі почали проводити акції “Гроші – на ЗСУ”. Таким чином люди намагалися донести місцевій владі, що в умовах війни недоречно витрачати мільйони з бюджету на капітальні ремонти, натомість ці кошти краще направити на потреби захисників. Акції ці були малолюдними, допоки 15 листопада активісти вперше не прийшли до міської ради. Тоді ж серед них стало видно й лідерку – Галину Дудар.

“У мене в сім’ї четверо військових, двоє із них зараз вигрібають наслідки війни від нашої бездіяльності. Прямо зараз служать двоє. Це щоб було зрозуміло, чому в мене така позиція щодо допомоги ЗСУ”, – пояснювала на одній із сесій Дудар. Зрештою мітинги, які спочатку, здається, не сприймалися серйозно міською владою, переросли у мініреволюцію місцевого значення, яка змусила понервувати міського голову. Активісти прямо закликали депутатів висловити недовіру голові, однак ніхто з них не наважився винести на сесію такий проєкт рішення.

Завершилося це позачерговою сесією 22 листопада, на якій Вячеслав Саулко намагався прозвітуватися та дати відповіді на всі запитання громади. Мітингарі ж вже були відверто налаштовані “зняти” його з посади. У підсумку загальний нерв якимось дивом вдалося згладити. А Галина Дудар запевнила людей, що вони не дадуть міській владі розслабитися. Мовляв, після того, як проведуть аудит виконавчих органів міськради, і якщо виявлять корупційні моменти, активісти повернуться. Сама ж вона після всіх цих подій стала впізнаваною в Переяславі особистістю.

ЗА ДЕНЬ ПРОБІГАЄ БЛИЗЬКО 70 КІЛОМЕТРІВ ЗА АВТОБУСОМ. ДЛЯ ХАТІКО ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ШУКАЮТЬ РОДИНУ

У Переяславі шукають родину для пса, який протягом кількох місяців бігає за автобусом одного із основних міських маршрутів №35 “Спортбаза – вул. Ярослава Потапенка”. Таким чином він долає за день близько 70 кілометрів, майже не зупиняючись. Місцеві жителі прозвали його Хатіко, бо припускають, що собаку покинули господарі, які востаннє поїхали цим автобусом. Нещодавно на нього звернула увагу громадська організація із захисту прав тварин в Україні “URSA”, опублікувавши його історію.

Зоозахисники пишуть, що історія Хатіко почалася влітку 2023 року, коли під час будівництва на березі Дніпра до одного з об’єктів приблукав пес. Його шия була обмотана дротом, а рани вже гноїлися. Робітники звільнили песика, купили йому медикаменти, вилікували рани та почали підгодовувати. Так собака провів зі своїми рятівниками літо, а восени після закінчення робіт бригада поїхала з міста. Пес залишився.

Тепер кілька місяців поспіль він приходить на зупинку о 7-й ранку та біжить за автобусом №35. І так щодня з ранку до вечора, загалом він пробігає близько 70 кілометрів. “Є багато версій щодо того, чому малий так себе поводить та як там опинився. Одна з них, що саме цим автобусом поїхали чоловіки, які його прихистили, та через постійні переїзди не мали можливості взяти песика із собою. Але правду знає тільки цей відданий хвостатий друг”, – зауважують в організації.

Голові ГО “У добрі руки” Тетяні Чеботарь вдалося зловити Хатіко, щоб забрати до притулку, але той почав гавкати та скавчати, а потім вирвався і побіг на те ж місце. Тоді стало зрозуміло: враховуючи його травму та прив’язку до місця, подібна різка зміна може тільки нашкодити, пишуть зоозахисники. “Але в такому режимі він довго не витримає. До того ж, траса – найнебезпечніше місце для тварин”, – наголошують.

Організація із захисту прав тварин шукає для собаки родину. Зоопсихологиня URSA вже консультує місцевих волонтерів щодо взаємодії з песиком та його підготовки до адопції, а також готова надавати подальшу підтримку майбутній родині малюка. “Віримо, що Хатіко зможе переключити свою увагу на людину, до якої захоче піти, та стане їй найвірнішим другом. І ця історія матиме щасливе продовження…”, – написали на сторінці.

“Вчора спілкувалася із зоопсихологом. Потрібна людина, яка переключить його увагу на щось інше. Інше – фізичні навантаження, щоб песик дуже багато рухався”, – написала у Facebook Тетяна Чеботарь.

ПЕРЕЯСЛАВ У ДЕТАЛЯХ. ЧИ ВПІЗНАЄТЕ ВИ ОДНЕ З ІСТОРИЧНИХ МІСЦЬ НАШОГО МІСТА

Це місце відоме на всю Україну своєю історією, адже тут селянсько-козацьке військо під проводом гетьмана Тараса Трясила перемогло військо польської шляхти гетьмана Станіслава Конецьпольского. Пізніше цю історичну подію оспівав Тарас Шевченко у поемі “Тарасова ніч”. Зараз ця територія викликає бурхливі обговорення серед переяславців, особливо щодо його благоустрою.

Тут часто можна побачити сімейство лебедів, що цього року залишилося на зимівлю. У день зйомки пташок на місці не було, лише комунальники, що спилювали там дерева та гілки.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, готовність до блекаутів та бюджет громади. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору