ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2023 році: перша п’ятірка

Інформатор підготував перелік із 25 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо першу п’ятірку.

Втретє у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Презентуємо 25 кандидатів, які, на думку редакції, зробили найбільший внесок у життєдіяльність Переяславської громади протягом 2023 року. Їх розділимо на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2023-му;
  • сприяння захисту України.

Аби голосування мало якнайбільше інтриги, ми ще торік запровадили таке правило: той, кого визнали найвпливовішим, не може знову стати таким протягом наступних трьох років. Щоправда, до переліку претендентів потрапити може. У 2021 році найвпливовішим став ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур, а у 2022-му – волонтерка Інна Марченко.

Порядок претендентів визначили випадковим чином. Отож, почнімо! Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

Жанна Федорук, волонтерка, голова ВО “Переяслав”

(номінована вперше)

Донедавна Жанна Федорук була активною особистістю у політичному житті Переяслава. Свого часу була депутаткою міської ради, а у 2020-му подала кандидатуру на вибори голови Переяславської громади. Мала непогану підтримку – 451 голос (5,19%), посіла п’яте місце, пропустивши вперед лише Вячеслава Саулка, Тараса Костіна, Світлану Помойницьку та Григорія Соколова. Однак після цих виборів, на якій її “Самопоміч” не набрала прохідний до ради відсоток, дещо відійшла в тінь.

Коли ж настала війна Федорук знайшла себе у волонтерстві. Її волонтерське об’єднання “Переяслав” займається переважно підготовкою харчів для захисників на фронт. Однак за можливості покриває й інші потреби воїнів, зокрема, в одязі, окопних свічках тощо. ВО “Переяслав” під керівництвом Жанни Федорук набуло особливої ваги та довіри, що найважливіше для волонтерів. І очевидно, що з часом ставатиме все впливовішим.

Якщо після війни Федорук матиме бажання повернутися до переяславської політики, то теперішня її діяльність стане неабияким козирем під час виборчої кампанії. Та й зараз вона здатна використовувати масштаб своєї особистості для того, аби впливати на життєдіяльність міста, як вже давно успішно роблять деякі інші місцеві волонтери.

Жанна Федорук, фото з мережі

Олександр Якуба, староста Гайшинського старостинського округу

(номінований втретє)

“Я хотів би попросити вибачення у всіх жителів наших навколишніх сіл, жителів Переяслава, адже я один із тих, хто зробив максимум для того, щоб ця людина (Вячеслав Саулко – ред.) займала цю посаду. Як і будь-яка людина, я вчиняю помилки, і це моя найбільша помилка у свідомому дорослому житті. Я був неправий, я помилився, пробачте”, – із такими словами звернувся до депутатів та жителів громади Олександр Якуба на резонансній сесії міськради 16 листопада. Перед цим жоден депутат не проголосував за ініційоване міським головою його звільнення з посади. Після цього присутні вже вимагали відсторонити від посади самого голову.

Безумовно, у протистоянні Саулко – Якуба в 2023 році переможцем вийшов Гайшинський староста. Окрім того, що у кожному публічному зіткненні громада залишалася на його боці, він ще й набрав за цей час неабиякої політичної ваги. Тобто Саулко, сам того не бажаючи, виростив “монстра”, який здатен його ж знищити. Видається, що будь-який наступний крок міського голови у цьому протистоянні лише погіршуватиме його становище. Однак це не означає, що у 2024-му Олександрові Якубі буде легко.

Політичні баталії триватимуть, та чи не заважатимуть вони конструктивній роботі? Запитання риторичне. Сам Якуба ще на початку 2023-го визнавав, що не виправдав повністю очікування своїх виборців. Тож тепер йому потрібно шукати можливості, щоб це зробити.

Олександр Якуба

Ірина Присіч, підприємиця, волонтерка

(номінована вдруге)

Ірина Присіч проводила досить спокійний 2023 рік. Як і раніше, волонтерила (її волонтерський рух, який плете сітки, не припинив своєї діяльності), стабільно відвідувала сесії міської ради. Щоправда, восени, коли політична ситуація почала загострюватися, вона склала депутатські повноваження. У соцмережах дехто писав: “Вчасно пішла”, бо справді, те, що коїлося у міській раді в листопаді, витримати було складно й молодшим депутатам.

Присіч же, виголошуючи прощальну промову, сказала, що не може продовжувати депутатської діяльності через вік – їй вже 70 років. Втім, поскаржилася й на свого колегу в партії “Слуга народу” Михайла Шамрая, з яким їй, мовляв, некомфортно працювати. “А останній випадок взагалі… Депутати прийняли рішення допомагати нашим пораненим захисникам. І на сесії Шамрай додає до рішення слова “інші хвороби”. Ми ж на бюджетній комісії думали, що це гроші для тих, хто воює. А Шамрай ці гроші також отримав”, – додала вона.

Тож міську раду Ірина Юріївна, по суті, покинула яскраво, резонансно. Тепер, вочевидь, стане менш помітною в публічному полі. Але за підсумками 2023-го точно заслуговує опинитися серед найвпливовіших людей Переяслава.

Ірина Присіч, фото із сайту міської ради

Владислав Юденко, військовослужбовець

(номінований вперше)

“Ніколи не гадав, що свій день народження та Новий рік колись зустрічатиму на фронті серед териконів на Сході”, – написав у Facebook 1 січня цього року Владислав Юденко. Не так і багато публічних людей Переяславщини зараз захищають Україну в лавах ЗСУ, тож випадок Юденка на цьому тлі є ще показовішим. У цивільному житті він був юристом, головою громадської ради Переяслава та ГО “Переяславський клуб “Джура”, також він був депутатом міської ради попереднього скликання.

Через військову службу Юденко не може бути настільки ж активним у публічному просторі, як був раніше. Однак очевидно, що його вплив у Переяславській громаді після завершення війни стане значно більшим. Принаймні у перші роки військові будуть здатні змінювати політичні процеси на місцях, а такі досвідчені у цьому та грамотні, як Владислав Юденко, й поготів. Та й навіть зараз він підтримує інтерес до своєї особистості, висловлюється у Facebook на теми, які турбують. І до його позиції прислухаються. Тож у переліку впливових він абсолютно заслужено.

Владислав Юденко, фото із Facebook

Галина Дудар, активістка

(номінована вперше)

Наприкінці жовтня у Переяславі почали проводити акції “Гроші – на ЗСУ”. Таким чином люди намагалися донести місцевій владі, що в умовах війни недоречно витрачати мільйони з бюджету на капітальні ремонти, натомість ці кошти краще направити на потреби захисників. Акції ці були малолюдними, допоки 15 листопада активісти вперше не прийшли до міської ради. Тоді ж серед них стало видно й лідерку – Галину Дудар.

“У мене в сім’ї четверо військових, двоє із них зараз вигрібають наслідки війни від нашої бездіяльності. Прямо зараз служать двоє. Це щоб було зрозуміло, чому в мене така позиція щодо допомоги ЗСУ”, – пояснювала на одній із сесій Дудар. Зрештою мітинги, які спочатку, здається, не сприймалися серйозно міською владою, переросли у мініреволюцію місцевого значення, яка змусила понервувати міського голову. Активісти прямо закликали депутатів висловити недовіру голові, однак ніхто з них не наважився винести на сесію такий проєкт рішення.

Завершилося це позачерговою сесією 22 листопада, на якій Вячеслав Саулко намагався прозвітуватися та дати відповіді на всі запитання громади. Мітингарі ж вже були відверто налаштовані “зняти” його з посади. У підсумку загальний нерв якимось дивом вдалося згладити. А Галина Дудар запевнила людей, що вони не дадуть міській владі розслабитися. Мовляв, після того, як проведуть аудит виконавчих органів міськради, і якщо виявлять корупційні моменти, активісти повернуться. Сама ж вона після всіх цих подій стала впізнаваною в Переяславі особистістю.

Галина Дудар

Переможця цього голосування ми оголосимо через два дні. Тоді ж оприлюднимо наступну п’ятірку впливових людей Переяслава.

Нагадаємо, що у 2023 році журналісти Інформатора писали про волонтерів, громадських діячів та успішних жінок. ТОП-10 інтерв’ю – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору