ЖИТТЯ

“Відьма Леся” із Переяслава створює оригінальні чаї з трав та соуси із домашніх овочів

Леся Кучеренко із Переяслава власноруч створює оригінальні ароматні чаї та смачні соуси. Продає їх під брендом “Відьма Леся”.

Жителька Переяслава Леся Кучеренко виготовляє поживну продукцію під брендом “Відьма Леся”. Вона розуміється на травах та створює з них оригінальні смачні чаї, а соуси готує із власноруч вирощених овочів. Як виникла ідея, з чого все почалося та як поставилися до цього рідні, розповіла в інтерв’ю Інформатору.

Леся Кучеренко раніше працювала на різних роботах, але зараз допомагає своєму чоловікові-фермеру та займається дітьми. Проте має своє улюблене заняття на зимовий період – приготування оригінального чаю та соусів. Реалізує все зі своїм загадковим логотипом “Відьма Леся”.

– У моєї бабусі вдома завжди був смачний ароматний чай, трави та компоненти до якого вона збирала та сушила сама. Я вирішила, що теж спробую, бо раніше постійно ходила в походи і орієнтуюсь, що де може рости. Знайомі вже знають, що я помішана на травах, то надарували мені багато книг, так все це і вивчаю. До моєї справи навіть чоловік підключився. У цьому році на жаль не змогли попливти на інший бік озера Бучак по трави, то їздили на машині. Він мене звозив, і я назбирала все, що потрібно. Але багато чого вирощую і вдома з розсади, а в саду вдосталь різнотрав’я, – розповіла Леся Кучеренко.

ТРАВИ – ІЗ ЛІСУ, ОВОЧІ – зі СВОЄЇ ЗЕМЛІ

– Скільки себе знаю, стільки і збираю травки, чаями займаюсь давно, а продаю років п’ять. Коли чоловік почав ходити в баню, то я один чай дам, то інший, хлопці кожного разу почали просити більше, і так у мене розпочалася ця справа. Їжджу по лісах, у кожен період цвітіння трави та квітів, знаю де що росте, сідаю в авто і погнала. Торік до мене, ще соуси “прийшли”. Спробувала, сподобалося це діло, вирішила, що і їх буду робити на продаж. Все готую із овочів, які вирощуємо власноруч. Також ми займаємося томатами, на полі продаємо, то я ще й багато томатного соку роблю.

Потрібно ж було ще й назвати себе якось. Але просто чаї, або якийсь “їжачок” не підходило… Чоловік пропонував “Трави від Лесі”, а я думаю: “Та ні, це якось скучно”. І тоді придумала “Відьма”, адже це людина, яка відає та щось знає про травки, а я ж все таки щось про них знаю. І ось так у мене й вийшла така назва.

СОУСИ ТА ЗАКРУТКИ – ЦЕ УНІКАЛЬНІ ТА УНІВЕРСАЛЬНІ ПРОДУКТИ

– Аджика, яку я роблю, – універсальний продукт, її можна і просто їсти, і додавати в будь-який суп, пельмені, борщ та до будь-якого м’яса. Перець, який закриваю, – червоний та жовтий, гострий, кисло-солодкуватий, можна, наприклад, до піци додавати та до будь-якої страви, просто в прикуску їсти. Соус “Чилі мармуляда” – така назва, бо спочатку його куштуєш і він такий солодкий, потім відчувається кислинка, а тоді такий гостренький перчик. Мої клієнти говорять, що можуть додавати та їсти його всюди, бо універсальна річ. Соус “Чилі перець” – це звичайний та гострий печений перець. Також є соус “Ткемалі” зі слив, він пряний, ароматний, лагідний, не такий гострий та підходить до м’яса.

Оскільки я вдома, часу на приготування вистачає та багато не займає, наприклад, один день виділяю на один соус, другий – на інший. Для мене це в кайф, швидко це роблю, над часом навіть не замислююсь. Коли заготовлюю чай, то те, що посушила, приготувала за сезон, повністю продаю, щоб воно не пересушувалось і було якісним та свіжим. А томатного соку за зиму літрів 300 точно продаємо.

РЕАЛІЗАЦІЯ ТА ОСОБЛИВІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

– Продаю все через Facebook та Instagram, але зазвичай про мене клієнти дізнаються від знайомих. Наприклад, чай я не сильно рекламую, бо багато його не заготовиш, тож і роблю один вид на продаж. Влітку його збираю, сушу та заготовлюю, і взимку кілограмів 20 десь продаю, – його дуже швидко розбирають. На бані також багато беруть – по 10-15 пакетиків. Із соусами потрібно ще робити рекламу, бо тільки починаю. Також ми торгуємо томатами, кавунами, динями на полі, там вирощуємо і реалізуємо відразу на трасі поруч, і я беру із собою чаї, травки і вже хто знає, той запитує і купує.

Такого чаю, як у мене, ви не знайдете ніде. У нас звикли або Карпатський чай, або моночаї, але у моєму все зібрано по берегах нашого Дніпра. Такі чаї просто не роблять, родзинка в тому, що це саме з місцевих трав, ще й хотіла назвати “Переяславський чай”.

ПІДТРИМКА РІДНИХ ТА РОЗШИРЕННЯ СПРАВИ

– Спочатку скептично рідні поставилися, говорили, що “кому воно потрібно” та “ще й логотип такий дивний”. Але зараз мене всі підтримують. Чоловік запитує, коли ми по травки поїдемо кудись, чи не закінчилося у мене щось, замовляє мені баночки. Діти також допомагають, по лісах зі мною ганяють, горіхи лущать, перець нарізають, будемо також разом саджати в теплиці перці.

У цьому році ще планую запускати таку лінійку, як монотрави – лікувальні. Це як чай, роблю композицію під назвою “Не зашкодь”, там все зібрано так, що воно не шкодить, але і не лікує, просто п’єш ароматний та смачний напій. А от монотрави, це коли комусь потрібно липа, бузина, м’ята. Але це не буде так, що я буду говорити, чим лікуватися людині, нікому нічого не нав’язую, якщо клієнту просто потрібно або прописав лікар, то будь ласка. А на наступний рік хочу запустити ще два види трав’яного чаю. Точно буду розширюватись, адже ще не всі травки вивчила і не всі береги обходила.

Нагадаємо, що протягом 2023 року журналісти Інформатора спілкувались із багатьма цікавими людьми. ТОП-10 інтерв’ю – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору