ЖИТТЯ

Україна повернула з російського полону понад двісті військових: що позитивного було цього тижня

Допомога від партнерів та повернення українських військових з російського полону. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЗСУ збили російський літак СУ-34 на Луганщині

29 січня, українські оборонці збили російський винищувач-бомбардувальник СУ-34. Це сталося над Луганською областю. Про це повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов в етері телемаратону.

За яких саме обставин збили літак, речник не розповів.

Загалом станом на 4 лютого російські збройні сили втратили на війні проти України вже 332 літаки.

Україна повернула з російського полону понад двісті військових

З російського полону 31 січня вдалося повернути 207 українців. Серед звільнених військовослужбовців — захисники Маріуполя, Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики. Це 50-тий обмін з РФ. З моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3035 захисників та захисниць. Першим про обмін повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Наші – вдома. 207 хлопців. Повертаємо, попри все. Пам’ятаємо про кожного й кожну в полоні. Воїни та цивільні. Маємо повернути всіх. Працюємо над цим. Зараз – чергова класна робота команди України”, – написав Зеленський.

Як повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, 207 українців – це воїни ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, Нацполіції – рядові, сержанти та офіцери. Серед них багато оборонців Маріуполя, військових, що були на “Азовсталі”, острові Зміїний, Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець уточнив, що це був 50-й обмін полоненими, і загалом з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на батьківщину вже повернулися 3 035 українців.

Працівники Офісу омбудсмана перебували на місці обміну, де контролювали дотримання прав людини, відповідно до міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій.

“Хлопців, які вже сьогодні за довгий час почули голоси своїх рідних, переповнювали емоції. Не менш емоційно на дзвінки реагували і родини, які чекають на своїх батьків, синів, братів. Далі у повернутих воїнів – тепла вечеря, отримання чистого одягу, медичний огляд, відновлення документів, банківських карток та реабілітація”, – зазначив омбудсмен.

Україна отримала триста дев’яносто мільйонів доларів від Японії для соцзахисту та відновлення сільського господарства

До державного бюджету України надійшло близько 390 млн доларів від Японії, які вона виділила в межах проєкту Світового банку. Кошти підуть на соціальний захист та відновлення сільського господарства в Україні. Про це повідомило Міністерство фінансів України.

Як пояснили у відомстві, у січні Україна отримала від Японії фінансову допомогу, що складається з двох частин. Перша – це грантові кошти сумою $89,8 млн у межах проєкту з відновлення сільського господарства ARISE. Він має на меті підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування та гранти.

Друга частина – це позика обсягом $300 млн у межах проєкту INSPIRE, що фінансується завдяки позиці Світового банку розміром $1,2 млрд із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine). Він націлений на соціальний захист вразливих верств населення під час війни.

Лідери ЄС схвалили пакет фінансової допомоги Україні на п’ятдесят мільярдів євро

Усі 27 лідерів Євросоюзу погодили багаторічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро. Про це повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

“Маємо угоду. Усі 27 лідерів погодили додатковий пакет підтримки для України на 50 мільярдів євро у межах бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України. Ми знаємо, що поставлено на карту”, – написав він.

Президент України Володимир Зеленський подякував лідерам країн ЄС за виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги. Про це він написав у соціальній мережі Х. “Вдячний Президенту Євроради Шарлю Мішелю і лідерам держав – членів ЄС за створення фінансового інструменту для України Ukraine Facility обсягом до 50 млрд євро на 2024–2027 роки”, – зазначив Зеленський.

Литва передала Україні новий пакет військової допомоги

Литва передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшли снаряди для гранатометів та детонаційні системи. Про це 2 лютого повідомило Міністерство оборони країни.

Литовське військо передало українській армії тисячі боєприпасів до протитанкових гранатометів “Карл Густав” і системи дистанційного підриву RISE-1.

“Ми активно і послідовно підтримуємо Україну, тому що наша підтримка – це інвестиція в нашу власну безпеку. Ми спрямовуємо значну частину нашої останньої підтримки на Українську коаліцію з розмінування, організовану Литвою”, – сказав міністр оборони Арвідас Анушаускас.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору