ЖИТТЯ

“Масаж необхідний, особливо зараз, коли всі дуже нервові”: Сергій Галан із Переяслава розповів про свою професію

В Україні відзначають День масажиста. Про важливу та корисну професію розповів Сергій Галан.

7 лютого в Україні відзначають День масажиста. Ця професія сприяє не тільки хорошому фізичному стану, а й емоційному самопочуттю людей. Масажист Сергій Галан сім місяців тому переїхав із Полтави до Переяслава, аби здобувати новий досвід у роботі, проте місто йому неабияк сподобалось і для життя. Понад 20 років він присвятив улюбленій справі та об’їздив всю Україну, професійно ж у цій сфері – 7 років. Розповів, що входив у ТОП-3 найкращих масажистів Буковелю та ТОП-20 Києва. Журналістка Інформатора дізналася деталі його професії.

– Цікава історія, як потрапив до Переяслава. Я працював у елітному СПА-комплексі, в який приїхали ваші містяни. І так співпало, що обслуговував їх я. Їм дуже сподобалось, запропонували мені спробувати попрацювати у Переяславі. Я був здивований, але найцікавіше те, що погодився, хоча ризикував своєю роботою. Тут дуже швидко здобув, так би мовити, популярність, бо у мене широкий спектр послуг. Якщо порівняти з великими містами, де я працював, то у цьому мені спокійно, тихо та комфортно, для душі.

Як ви стали масажистом?

– Масаж я спробував у далекому 2001 році. Мені дуже сподобалося, відчув до цього тягу. Родзинка була в тому, що захотілося так допомагати людям. Спочатку займався не професійно, любительським, а потім почав розвиватися в цій сфері, бо поставив собі це за мету.

Чим займалися раніше?

– Це було дуже давно. Був водієм та кухарем.

Що найголовніше у вашій роботі?

– Найголовніший аспект, це віддавати частину енергії та себе людині, яку лікую. Коли клієнт приходить з великою проблемою, я хочу його відчути та допомогти, щоб він вийшов з кабінету і сказав: “Дякую”.

Які послуги ви надаєте?

– Роблю масажі, починаючи від дитячих і до важких захворювань опорно-рухового апарата. Лікувальні, профілактичні, розслабляючі, релаксуючі, спортивні.

Як людині може допомогти масаж?

– Масажист – це ключик, якому потрібно в людині включити механізм самовідтворення. Масаж – це дуже впливова діяльність для організму в цілому, бо зачіпаються всі аспекти: гуморальна, дихальні та серцеві системи, які з’єднані в одне ціле. Багато людей не розуміють, що насправді масаж дуже потрібний, особливо зараз, коли всі нервові, а масаж добре впливає на нервову систему. Людина, коли побувала на кількох прийомах, то вже відчуває розслаблення, починає засинати та прокидатися в нормальні години.

Де ви навчалися на масажиста?

– Я навчався на профі-масажиста у навчальному закладі “Партнер +”. Навчався пів року, там було все від А до Я. Ще закінчував щодо остеопатії, вертебрології, мануальної терапії. Зараз вивчаю прикладну кінезіологію, бо масажист має розвиватися.

На які масажі найчастіше ходять переяславці? 

– Це оздоровчі. Дуже рідко на лімфодренажні та антицелюлітні.

Чи є у вас фірмовий масаж?

– Так, це авторський антицелюлітний з мануальною методикою. Це зміщення жирових мас, мікроліфтинг, щоб швидше пішли обмінні процеси. Окрім цього, я задаю людям домашні завдання щодо харчування, фізичних вправ, спорт та масаж.

У які періоди люди найчастіше звертаються до вас?

– Найчастіше звертаються в літній період – з весни на літо.

Хто найчастіше ходить на масажі?

– 96% – жінки різного віку.

Чи бувають ситуації, коли людина соромиться роздягатися? Що ви тоді робите?

– Найчастіше так відбувається саме у Переяславі. Люди в цьому плані соромляться, тому що чоловік масажист. В інших містах до цього ставляться якось легше та відкритіше. Тому до кожної людини у мене індивідуальний підхід. Я дивлюсь, як людина реагує на середовище, коли заходить до кабінету, спокійно все розказую, пояснюю, можу вийти з кабінету, психологічно налаштовую позитивно, запевняю, що людина в хороших надійних руках. Спілкуємося тільки за регламентом та з робочих питань, про щось інше – за бажанням клієнта.

Скільки може заробляти масажист? 

– Це дивлячись від напрямку спеціаліста, витримки, знань та кількості клієнтів. Але можна доволі непогано заробляти.

Чи виникали якісь незручні моменти під час роботи?

– Були різні випадки, смішні та неприємні. Наприклад, я працював у банному комплексі, там відпочивали з алкогольними напоями, приходили в нетверезому стані й влаштовували “концерти”.

Як людині зрозуміти, що потрібно йти на масаж?

– Єдина помилка всіх людей, що вони звертаються до масажиста тільки тоді, коли вже неможливо терпіти, а вся увага сконцентрована на болі. Тільки 10% відразу звертаються до фахівця. Я багато часу виділю на те, щоб вкласти інформацію людині, що при перших же певних симптомах потрібно йти на масаж. Зараз більшість людей не відчуває свого тіла, тобто вони чують біль, але не розуміють, як він виник, тож беруть в аптеках різні знеболювальні, які просто не допомагають. До мене часто звертаються навіть після лікарів.

При яких перших симптомах потрібно йти до масажиста?

– Коли біль нестерпний, щоб нагнутися, сидіти, повернути шию, коли відчуваєте біль у м’язах рук та грудей, відчуття поколювання, різання, потягування, навіть якщо ви прийняли спазмологічні препарати, які не допомогли, то краще звернутися до масажиста. Це потрібно, щоб знайти причину, де вона захована, бо якщо не зробити це вчасно, тоді буде гірше.

Чи приїжджають до вас з інших міст або сіл?

– Так, приїжджають і дуже багато. Розумію, що такі люди багато не наїздять, тому я звужую курс, щоб швидше допомогти.

Чи потрібно мати хорошу фізичну підготовку, аби стати масажистом?

– Звичайно, потрібно. Було, коли в день по 8-9 клієнтів, з них 4-5 спортивних масажів для великих чоловіків, то там потрібна хороша фізична витривалість.

Нагадаємо, що недавно Людмила Товкун із Переяслава розповідала про роботу в небі та в Instagram. Інтерв’ю – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет та Instagram-сторінка Сергія Галана

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору