ЖИТТЯ

Головнокомандувачем ЗСУ став Олександр Сирський: він замінив Валерія Залужного

Зеленський змінив Головнокомандувача ЗСУ. Що відомо прямо зараз?

8 лютого Володимир Зеленський звільнив з посади Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного та відразу призначив на неї генерал-полковника Олександра Сирського. Про це стало відомо після вечірного звернення президента, передає Інформатор.

“Відсьогодні до керівництва Збройними силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським. Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції. Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України”, – сказав Володимир Зеленський. Президент також додав, що 2024 рік може стати успішним для України лише за умови ефективних змін в основі нашої оборони.

Перед цим він зустрівся із Валерієм Залужним та подякував за майже два роки захисту України. “Обговорили, якого оновлення потребують Збройні Сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України. Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді”, – написав Зеленський.

Що відомо про Олександра Сирського?

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Владимирської області Росії. Закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Після проголошення незалежності почав служити у Нацгвардії, а згодом в ЗСУ. В 1996-му році закінчив Академію Збройних сил, а в 2005-му Національний університет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механізованою бригадою. Був долучений до співпраці України з НАТО. Взимку 2015 року він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Йому вдалося вивести українське угруповування з майже оточеного росіянами міста. За цю операцію Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об’єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.

На початку повномасштабного вторгнення Росії саме Сирський був відповідальним за оборону Києва, за що отримав звання “Герой України”. Він наказав військово-навчальним центрам створити спеціальні тимчасові батальйони та доставив у столицю артилерійські системи, які зазвичай використовуються для навчання.

Восени 2022-го Сирський був одним з командувачів контрнаступу на Харківщині.

З осені 2023 року оперативно-стратегічне угруповання “Хортиця”, яким командує Сирський, відповідає за ділянку фронту біля Куп’янська і Лиману. Тут росіяни ведуть потужні атакувальні дії, а українці тримають оборону. За пів року атак на цій ділянці російська армія спромоглась лише на незначні просування на відтинку дороги Куп’янськ – Сватове. При цьому вона втратила значну частину техніки і особового складу.

(За даними ВВС Україна)

Нагадаємо, що українські війська за минулу добу відбили 40 атак на Авдіївському напрямку. Повне зведення Генштабу станом на ранок 8 лютого – тут. 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору