ЖИТТЯ

Робота відділу ДРАЦСу у Переяславі: про вплив війни, міфи та особливості весільних традицій розповіла його очільниця Вікторія Литовченко

В Україні відзначають День працівників органів реєстрації актів цивільного стану. Детальніше про роботу відділу ДРАЦС у Переяславі розповіла його начальниця Вікторія Литовченко.

11 лютого в Україні святкують День працівників органів реєстрації актів цивільного стану. Цього дня вітають людей, які виконують надзвичайно важливу роботу, а саме допомагають змінити громадянство, укладають шлюби, оформлюють опікунство та всиновлення, реєструють народження чи смерть особи. Більше про роботу в умовах війни, міфи, та життя Переяславського відділу ДРАЦСу розповіла Інформатору його начальниця Вікторія Литовченко.

Пані Вікторія народилась 18 вересня 1985 року у місті Переяславі. Закінчила Київський університет туризму, економіки і права за спеціальністю ”Нотаріат”. На посаді начальника відділу працює з 31 серпня 2012 року. До цього працювала головним спеціалістом Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції Київської області. Заміжня, виховує сина Олександра, який навчається в коледжі і обрав також спеціальність ”Право”.

Чим займається відділ ДРАЦС у Переяславі?

– Відділ займається реєстрацією народження, шлюбу, зміни імені, розірвання шлюбу, смерті, формуванням та збереженням архівного фонду актових записів цивільного стану впродовж 75 років з дня їх створення, прийняттям документів, виданих органами юстиції, нотаріусами та судами для проставлення апостилю, поновленням та анулюванням актових записів цивільного стану; повторною видачею свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з ДРАЦСу, виконанням рішень судів про усиновлення та визнання батьківства, внесенням змін до актових записів цивільного стану; наданням правової допомоги щодо витребування свідоцтв та довідок про реєстрацію актових записів цивільного стану із-за кордону. В штаті відділу працює начальник відділу, 3 спеціаліста, діловод вона ж і розпорядник весілля та прибиральниця.

В цьому році виповнюється 105 років, як в Україні існують відділи державної реєстрації актів цивільного стану. Переважна більшість людей при думці про відділ ДРАЦС, а в різні роки  ЗАГС, РАГС, РАЦС, пригадує найщасливіші моменти свого життя – реєстрацію шлюбу та народження дітей. Ми створюємо комфортні умови за принципом ”Open space” для обслуговування заявників. Надавати послуги ми стараємось швиденько, такої черги, як чорна хмара немає, якщо що, то всі “на підхваті”. Але у кожного свій напрямок.

До прикладу Інна Коркач проводить весілля, заручини, обряди і все те, що стосується урочистих та напів урочистих подій. Вона діловод. Наталія Хандошко займається державною реєстрацією народження, видачею повторних свідоцтв, а також внесенням змін до актових записів про народження та приймає документи для проставлення апостиля, Юлія Катрич займається самим сумним розірванням шлюбу, смертю і видачею витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Людмила Захарченко займається зміною пірзвища, ім’я, по батькові, внесення змін до актових записів і поновлення актових записів. Чимало до нас приїжджають відвідувачів із інших міст, які дякують і кажуть, що у нас дуже гарно, дуже добре.

Як вплинула війна на вашу роботу?

– Перед повномасштабним вторгненням було два великих заходи – до Дня закоханих 14 лютого і потім до 22.02.2022 року. У ці дні ми робили різні сюрпризи для наречених. Анастасія Бабісанда із ”Happy day” подарувала для всіх наречених, які реєстрували шлюб в День закоханих великого ведмедя, який розважав наречених та їх гостей, а також Анастасія зробила дуже красиву фотозону присвячену дню закоханих. Було дуже весело та цікаво. 22 лютого, пам’ятаю було багато пар таких красивих, закоханих, навіть дві пари, а це були друзі реєстрували шлюб одночасно це їх було бажання, яких ми запам’ятали. І тоді навіть не могли подумати, що от ми двадцять четвертого проснемося і буде ось таке у нас.

На сьогоднішній день я не можу сказати, що зменшилося реєстрацій. Ні, шлюбів навпаки збільшилося, а от народження дітей так само, як і раніше. І звісно, на сьогодні у нас немає такого прямо святкового настрою. Раніше кожен День закоханих у нас змінювалася фотозона, змінювалися різні підходи. Ми просили у своїх дітей та дітей друзів брати участь у святі, вдягали їх у серця, ангелів, а вони роздавали валентинки та розважали гостей. Постійно сценарій змінювався до заходів. На сьогоднішній день ми проводимо урочисті реєстрації шлюбу, але звісно без таких великих святкувань. І звісно зменшилася кількість урочистих реєстрацій шлюбу.

Найбільше непорозумінь було тоді, коли не було світла. Люди не розуміли, що навіть якщо ми знайдемо спонсорів, які на той час би допомогли купити генератора, то ми жінки, ми його не запустимо. Для цього потрібен чоловік. У приміщені він не може працювати. Що ж тоді робилося… Це наче я його виключила. У нас у відділі не так часто вимикали світло, тобто не критично було. Десь дві-три години і все.

Чому варто узаконювати шлюб?

– Шлюб – це сімейний союз чоловіка та жінки, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану, добровільний наголошую. Узаконювати його потрібно для того, якщо пара має наміри вести спільне господарство, проживати разом, створювати сім’ю. Звісно, тут як на мене, жінку, що обов’язково, знову ж таки це моя думка, яка може бути правильна або не правильна, потрібно реєструвати шлюб. Тому, що повинні всі бути юридично захищенні, як чоловік, так і дружина. Якщо ж ви вже не вперше починаєте розмову про те, що варто зареєструвати стосунки, але ваша половинка говорить, що ”штамп у паспорті” все одно нічого не змінює, тоді поставте запитання: ”Якщо штамп все одно нічого не змінює, то чому б його не поставити?”.

Ще один міф на всю Україну – коли реєструєш шлюб, не потрібна довідка від військкомату. Я не знаю хто створив цей міф і де він узагалі взявся. У нас при державній реєстрації – не потрібні довідки з військкомату. Давайте розвіювати ці міфи, аби наші пари створювали сім’ї. Якщо звісно людина військова, от жінка змінює прізвище, то так, тоді нам потрібен військовий квиток, якщо за пред’явленням її. Якщо вона не взяла його із собою – то ми не маємо права вимагати. Ми маємо право запитати, де вона перебуває на обліку, якщо перебуває – зробити туди повідомлення про те, що військовослужбовець чи військовозобов’язана змінює прізвище.

Які терміни реєстрації і розірвання шлюбу?

– На даний час шлюб для громадян України можна зареєструвати день в день, тобто ви подаєте заяву про державну реєстрацію і відразу можна його зареєструвати без спливу місячного терміну та ніяких довідок, які б могли бути підставою для скорочення цього терміну. Розірвання шлюбу проводиться за заявою чоловіка і дружини, які не мають дітей (ч. 1 ст. 106), це стосується осіб, які не мають спільних дітей, тих, діти яких досягли повноліття.

З початку чоловік та дружина, які вирішили розлучитись подаються заяву про державну реєстрацію розірвання шлюбу подружжя, яке не має спільних неповнолітніх дітей і потім після спливу місячного терміну, подружжя повинно звернутись разом для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу або ж відкликати дану заяву якщо їх рішення змінилось. Звісно, розірвання шлюбу також, це сумно. Була сім’я, жили, будували плани і от в один момент, це все знаєте як іде…

Були якісь унікальні побажання чи пропозиції від клієнтів?

– Найчастіші побажання від наших заявників це не перетинатись при розірванні шлюбу з дружиною чи чоловіком, звісно ми відмовляємо, тому що при реєстрації розірвання шлюбу повинні бути присутні тільки в двох. А також проведення виїзних реєстрацій шлюбу. На сьогодні у виїзних реєстраціях шлюбу ми відмовляємо адже якщо не дай Бог почнеться повітряна тривога то нам потрібно організувати безпеку людей. Ми не знаємо, куди ті хворі на голову пускають ракети. Раніше, до повномасштабного вторгнення ми проводили. На сьогоднішній день я не можу забезпечити безпеку гостей і працівників відділу. Тому зараз ніяких виїзних обрядів.

Як часто змінюються тексти на весільній церемоній? Чи вірять молодята у забобони? Зараз схиляються більше до пишних чи скромних весіль? 

Розповідає діловод Інна Коркач, яка проводить весілля, заручини, обряди і все те, що стосується урочистих та напів урочистих подій:

– Текст до весільних церемоній змінюється відносно того, які атрибути бажають наречені. Тобто який це обряд – з рушником, чи більш європейський просто із шампанським та обручками. В нас вже є заготовлені сценарії та шаблони. Переважно використовуються стандартні сценарії. Щодо традицій, молодята із інших областей можуть приносити ікони на весілля, а от у нас унікальних традицій не дотримуються. Іноді бувають звісно форс мажори, а саме це коли наречені запізнюються на заброньовану ними годину і після них вже приїхала наступна пара, яка також забронювала годину після попередньої пари та не бажає чекати обурюючись цим.

Звісно кожен сприймає прикмети по своєму хтось вірить в них, а хтось вважає, що це дурниця. Були випадки коли в наречених падали обручки з рук, дехто дуже засмучувався, а дехто жартував, що це поспішають до них гості. Багато хто з наречених вважає, що не можна ставати на рушник на якому вишито ”На щастя, на долю”, а інші навпаки вважають, що це до довгого та щасливого подружнього життя.

Зараз наречені переважно обирають більше напів урочисту реєстрацію шлюбу. Середня кількість гостей становить 10-15 осіб. Все залежить від того яку саме реєстрацію обирають чи оберуть наречені.

Чи багато пар наразі записано на заручини 14 лютого. І взагалі, у які найпопулярніші дати укладають шлюб?

– Звісно наші наречені полюбляють обирати красиві дати, 14 лютого на сьогодні заяву подала тільки одна пара (станом на 7 лютого – ред.), але в цьому місяці є ще одна красива дата 24.02.2024, яка вже набула популярності і на сьогодні 3 пари бажають зареєструвати шлюб саме в цей день.

Нагадаємо, що 7 лютого в Україні відзначали День масажиста. Про важливу та корисну професію Інформатору розповів Сергій Галан. Читайте матеріал за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет та надані Вікторією Литовченко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору