ЖИТТЯ

Україна повернула з російського полону ще 100 захисників: що позитивного було цього тижня

Повернення українських військових з російського полону, знищений ворожий вертоліт та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

У США представили проєкт закону щодо допомоги Україні, Ізраїлю та безпеки кордонів понад на 118 мільярдів доларів

Сенат США представив компромісний законопроєкт щодо охорони кордону, допомоги Україні та Ізраїлю. Про це пишуть Washington Post та CNBC. Загалом він передбачає виділення 118,28 мільярда доларів, з яких 60,06 млрд – на підтримку України, 14,1 млрд – Ізраїлю. Охорону кордону пропонують профінансувати на 20,2 мільярда доларів. Документ також містить фінансування гуманітарної допомоги у Червоному морі та на Тайвані.

У межах допомоги Україні:

  • близько 14 мільярдів доларів передбачено для закупівлі нової зброї у компаній американського ВПК,
  • 15 мільярдів – на військовий вишкіл ЗСУ, а також обмін розвідданими та інші заходи підтримки,
  • 20 мільярдів – на поповнення військових складів у США.
  • близько 8 млрд – на пряму бюджетну підтримку України
  • 1,58 мільярда – на підтримку української економіки.

Зазначається, що основна відмінність у новій пропозиції полягає в тому, що понад 13 мільярдів доларів США виділено на безпеку кордонів, що було головним предметом суперечок під час багатомісячних переговорів у Сенаті.

Сили оборони знищили російський вертоліт Ка-52 “Алігатор”

7 лютого Українські захисники на Таврійському напрямку знищили російський вертоліт Ка-52. Ворожий “Алігатор” з екіпажем уразили із ПЗРК. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

За словами Тарнавського, він “удобрив ґрунт на Авдіївському напрямку”. “Основні наступальні зусилля противник зосереджує на Новопавлівському, Авдіївському та Оріхівському напрямках. Дякую за гарт кожному нашому воїну”, – пише Тарнавський.

Україна повернула з російського полону ще 100 захисників

Україна провела черговий обмін військовополоненими. Додому повернулися ще 100 українських оборонців. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. За словами глави держави, більшість визволених із полону є захисниками Маріуполя. Також додому повернулися бійці ЗСУ, Нацгвардії та прикордонники.

“Усі – наші, усі – знову на рідній землі. Працюємо щодо кожного й кожної та не зупинимося, поки всіх не повернемо! Наша команда, яка займається обмінами, – дякую за потрібний країні результат!”, – прокоментував Зеленський.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими розповіли деталі обміну. Там зазначили, що серед врятованих військовослужбовців – 49 нацгвардійців, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 бійців територіальної оборони. 84 захищали Маріуполь, зокрема 82 із них – оборонці “Азовсталі”, а решта виконували завдання на Донецькому та Луганському напрямках. Усі, кого вдалося визволити цього разу, – рядові або сержанти.

Наймолодшому з них – 20 років, а найстаршому – виповнилося 62. Загалом із початку великої війни з російського полону визволили вже 3 тисячі 135 захисників та захисниць.

Залужний і Буданов отримали звання Героя України

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” ексголовнокомандувачу Валерію Залужному та очільнику Головного управління розвідки Кирилу Буданову. Відповідні укази №61/2024 та №57/2024 глава держави підписав 8 лютого, тексти документів опубліковано на сайті Офісу президента.

“За визначні особисті заслуги в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові”, – йдеться в тексті указів.

Фінляндія надає Україні черговий пакет допомоги на 190 мільйонів євро

Уряд Фінляндії оголосив про надання нового, 22-го, пакета військової допомоги, який оцінюють у 190 мільйонів євро. Про це повідомили на сайті Міністерства оборони Фінляндії.

Що саме ввійшло до пакета, а також те, коли і як його доставлять, не розкривають з безпекових причин. Проте, у Міноборони країни зазначили, що туди ввійшла оборонна продукція, яку закупили у фінських виробників.

“У вітчизняній промисловості є багато ноу-хау, і ми працюємо в оборонному відомстві над тим, щоб ці ноу-хау та потенціал можна було ефективніше використовувати і для підтримки України. Одним із прикладів цього є наше вітчизняне виробництво боєприпасів”, – сказав міністр оборони Фінляндії Антті Гяккянен.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору