ЖИТТЯ

Три похорони, порятунок рибалки та спортивні досягнення: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися відразу із трьома захисниками, ще одному воїну в Дем’янцях відкрили меморіальну дошку. Випускник університету Переяслава знявся у кліпі гурту Kozak System, а масажист Сергій Галан розповів про свою професію. На виставі ж “Мавка. Зимова історія” у Переяславі зібрався аншлаг. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ТРЬОМА ЗАХИСНИКАМИ

9 лютого у Гайшині (Переяславська ТГ) попрощалися із молодшим сержантом Збройних сил України Олегом Панчуком. Він загинув 1 лютого, виконуючи бойове завдання біля населеного пункту Старомайорське Волноваського району Донецької області. Йому було 24 роки. Поховали воїна на цвинтарі у рідному селі.

Знайома Олега поділилася переживаннями та розповіла, яким пам’ятає Олега: “Коли дізналась про його смерть, мені просто стало погано. Не могла повірити в це ще дуже довго. Як усвідомлювати те, що людину, яку ти знала, з якою спілкувалася, зараз просто лежить і не дихає. Майже завжди він був таким усміхненим, позитивним, балакучим… Щоб вони всі виздихали, кляті кацапи”.

Олег Панчук служив командиром стрілецького відділення стрілецького взводу. У нього залишились батько, мати, дружина та маленькі діти.

7 лютого у Переяславі попрощалися із солдатом Збройних сил України Василем Мостовим із села Лецьки (Циблівська ТГ). Йому було 33 роки. Загинув 26 січня поблизу села Дружелюбівка Вільнянського району Запорізької області. Поховали його на цвинтарі у Вінинцях (Циблівська ТГ).

Знайомий військового Олександр розповів, яким був Василь: “Це доброї душі людина, завжди жартував, знаєте, давав якусь надію… У молодому віці він вже пройшов багато випробувань, але останнє забрало його життя, шкода рідних, а найбільше його”.

Василя Мостового мобілізували на службу 14 березня 2022 року. Служив оператором апаратної 1 взводу зв’язку роти тилового командного пункту. Був учасником АТО, виходив із пекельного Дебальцевського котла. У захисника залишилися матір, брат, сестра.

6 лютого у Переяславі попрощалися із сержантом Збройних сил України Олександром Блишнею. Йому був 41 рік. Загинув 31 січня внаслідок мінно-вибухової травми під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Райгородка Сватівського району Луганської області. Поховали його на Заальтицькому кладовищі.

Донька загиблого розповіла, яким навічно запам’ятає тата: “Він був хорошим, добрим. Завжди все давав мені. Брав мене до себе на роботу, купував все, що я хотіла. Більше не можу нічого сказати, немає слів… Завжди хороший був. Готовий у будь-який момент прийти на поміч. Особливо дуже любив своїх близьких”.

Олександр Блишня служив стрільцем-снайпером 1-го єгерського відділення 2-го єгерського взводу. Пішов боронити Україну ще з початку вторгнення росіян, служив у АТО. У воїна залишилася дружина, донька та батьки.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ВОЇНУ ОЛЕКСАНДРУ ШКВАРІ

У Дем’янцях (Переяславська ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку випускнику школи, військовому Олександру Шкварі, який загинув на війні.

Олександрі Шкварі було 34 роки, служив водієм 3 механізованого взводу механізованого батальйону. Був старшим солдатом. Загинув 1 жовтня 2023 року внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу біля населеного пункту Красногорівка Донецької області.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ МАСОВАНОЇ ПОВІТРЯНОЇ АТАКИ ПО УКРАЇНІ

На початку доби 7 лютого російські війська атакували територію України ракетами та ударними дронами. Здійснили кілька ударів, загалом застосували 64 засоби повітряного нападу. Сили ППО знищили 44 повітряні цілі: 26 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 3 крилаті ракети “Калібр”, 15 БпЛА типу Shahed-136/131.

У Київській області влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не було. Падіння уламків зафіксували у 8 населених пунктах у 2 районах області. Незначні травми отримали дві людини. Також уламки ворожих ракет пошкодили 14 приватних будинків, господарчих споруд, парканів, кількох легкових авто. В одному із закладів освіти частково вибиті вікна та посічені двері. У двох багатоквартирних будинках зафіксували уламки в квартирах.

По Києву вдарили ракетами Х-101/Х-555/Х-55. Над Києвом та в районі столиці вразили приблизно два десятки ворожих ракет. У Голосіївському районі сталася пожежа в багатоповерховому житловому будинку, а також на станції технічного обслуговування. Загорілися автівки, пошкоджено електромережі. У Дніпровському районі внаслідок падіння уламків постраждали дві людини.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК

6 лютого у селі Веселе (Дівичківська ТГ) загорівся приватний житловий будинок.

Рятувальники виявили, що на площі 10 кв. метрів горіло перекриття у цегляному житловому будинку площею 100 кв. метрів. Ліквідували загоряння за годину. Вогонь пошкодив три кімнати та речі домашнього вжитку. Будинок врятували. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ НА РІЧЦІ ВІДКОЛОЛАСЯ КРИЖИНА З РИБАЛКОЮ, ЯКИЙ ОПИНИВСЯ У ПАСТЦІ

7 лютого на Дніпрі в урочищі Козинські горби (Циблівська ТГ) рибалка потрапив у пастку на льоду, який відколовся. Таким чином опинився на крижині за 300 метрів від берега.

Рятувальники прибули на місце події та за допомогою рятувального човна дісталися до чоловіка та доправили його на берег.

ЗА 170 ТИСЯЧ PROSLAV ВИСВІТЛЮВАТИМЕ ДІЯЛЬНІСТЬ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕЯСЛАВА У 2024 РОЦІ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів.

Прийом пропозицій – із 30 січня до 7 лютого. Замовник – виконавчий комітет Переяславської міської ради. На послуги онлайн-медіа з підготовки, збирання та розповсюдження інформаційних матеріалів про діяльність Переяславської міської ради та виконавчого комітету в мережі Інтернет передбачили 170 тисяч гривень. ТОВ “МЕДІА КОНТЕНТ ГРУП” (інтернет-видання ProSlav) було єдиним учасником тендеру, пропозицію від максимальної суми не зменшувало і стало переможцем торгів. Протягом 2024 року воно має опублікувати не менше 100 матеріалів обсягом від 1000 символів, не менше 40 хвилин відеосюжетів та щонайменше один прямий ефір про знакові події в Переяславській територіальній громаді та про діяльність органів виконавчої влади.

Із 8 до 16 лютого. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. 556 тисяч 500 гривень передбачили в університеті на 7000 літрів бензину А-95 Євро 5 та 3500 літрів дизельного пального. Переможець торгів повинен буде постачати це талонами до 31 липня.

МАЙЖЕ 700 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ЗБИТКІВ БЮДЖЕТУ МІГ ЗАВДАТИ ЕКСЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ОДНІЄЇ З ЛІКАРЕНЬ БОРИСПІЛЬЩИНИ

На Бориспільщині у службовій недбалості запідозрили ексзаступника директора однієї з районних лікарень. За даними слідства, під час реконструкції медзакладу він завдав майже 700 тисяч збитків бюджету. Прокурори повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 367 ККУ (Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки).

Під час розслідування встановили, що виконуючи обов’язки директора лікарні, підозрюваний належним чином не перевірив обґрунтованість вартості обладнання та устаткування, встановленого у ході реконструкції медичного закладу. Він підписав надану підрядником документацію, на підставі якої товариству надмірно перерахували майже 700 тисяч гривень бюджетних коштів.

Йому загрожує до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

У ПЕРЕЯСЛАВІ БІЛЯ АВТОСТАНЦІЇ АВТОМОБІЛЬ ЗБИВ 59-РІЧНУ ЖІНКУ

4 лютого у Переяславі на вулиці Шкільній біля автостанції та магазину “Червоний маркет” сталася ДТП. Автомобіль Volkswagen збив 59-річну жінку.

За попередніми даними від поліції, авто Volkswagen збило жінку 1964 р.н., приватну підприємицю. Внаслідок цього вона отримала тілесні ушкодження: закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій лівого колінного суглобу, перелом ноги. Її госпіталізували до лікарні. Автомобіль покинув місце події, згодом водія відшукали правоохоронці.

ВИПУСКНИК УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ОЛЕКСАНДР ЧАЙКА ЗНЯВСЯ У КЛІПІ ГУРТУ “KOZAK SYSTEM”

Випускник Університету Григорія Сковороди в Переяславі, ветеран війни Олександр Чайка став героєм кліпу пісні гурту Kozak System про незламних і нескорених під назвою “Люди-Титани”. У кадрі він уособив приклад тих, хто отримавши серйозні поранення, наразі вчиться жити далі.

Хореограф та акробат Олександр Чайка 12 років займався паркуром та акробатикою, хотів будувати викладацьку кар’єру, але все змінило 24 лютого 2022-го року. Чоловіка забрали до війська як резервіста, ще за місяць він був на передовій на Донеччині. Військовій справі спортсмен вчився з нуля. На початку квітня 2022-го року під час обстрілу Олександр втратив ногу. Після відновлення повернувся до улюбленої роботи, продовжив навчати дітей – тільки вже з протезом.

МАСАЖИСТ СЕРГІЙ ГАЛАН ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА РОЗПОВІВ ПРО СВОЮ ПРОФЕСІЮ

7 лютого в Україні відзначали День масажиста. Ця професія сприяє не тільки хорошому фізичному стану, а й емоційному самопочуттю людей. Масажист Сергій Галан сім місяців тому переїхав із Полтави до Переяслава, аби здобувати новий досвід у роботі, проте місто йому неабияк сподобалось і для життя. Понад 20 років він присвятив улюбленій справі та об’їздив всю Україну, професійно ж у цій сфері – 7 років. Розповів, що входив у ТОП-3 найкращих масажистів Буковелю та ТОП-20 Києва.

Більше про це можете прочитати – тут.

ВИСТАВА “МАВКА. ЗИМОВА ІСТОРІЯ” ВІД АРТИСТІВ ІЗ БЕРЕЗАНІ ЗІБРАЛА У ПЕРЕЯСЛАВІ АНШЛАГ 

4 лютого у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв для дітей показали казку “Мавка. Зимова історія”. Підготували її вокально-театральний гурток Березанського міського будинку культури та театр танцю “Завиванець”. Побачити це дійство могли всі охочі абсолютно безкоштовно.

Виставу “Мавка” підготували за мотивами нового популярного мультфільму “Мавка. Лісова пісня”. Проте до звичних героїв твору – Мавки, Лукаша, Килини, Хранителя, Гука і русалок, – додали нових: міньйонів, відьмочок, злодійку, фею, Білосніжку і гномів. Виставу готували спеціально для гастролей до Нового року.

Керівниця вокально-театрального гуртка Березанського БК та учасниця тріо “Дівчата” Переяславського ЦКМ Оксана Ковальчук розповіла Інформатору таке: “Ми показували казку у себе в Березані, ще у Баришівку їздили. У Березані просять повтор, багато хто не бачив, там теж зал був заповнений. Ролі я підбирала для своїх учнів індивідуально. Це все мої вихованці вокально-театрального гуртка, окрім танцюристів. Узагалі ми минулого року сюди приїжджали і привозили іншу виставу. У мене артисти люблять гастролювати”.

Додала, що не очікувала зібрати аншлаг: “Ми хотіли цього, але не знали, що нас чекає. Я своїх учнів треную так, що навіть якщо буде один глядач у залі, то ми виступаємо наче їх там багато. Тобто все одно викладаємося повноцінно”.

В УНІВЕРСИТЕТІ ПЕРЕЯСЛАВА НА БЛАГОДІЙНОМУ КОНЦЕРТІ ГУРТУ “ЕНДЖІ КРЕЙДА” ЗІБРАЛИ БЛИЗЬКО 50 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ДЛЯ ЗСУ

3 лютого у актовій залі Університету Григорія Сковороди в Переяславі з благодійним концертом виступив альт-поп гурт “Енджі Крейда”. Загалом на ньому зібрали близько 50 тисяч гривень, які будуть передані фонду “Бонум”, що допомагає Збройним Силам України.

ВЛАДИСЛАВ ЄМЕЦЬ ТА ВІКТОР САМОЛЮК ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУЛИ “ЗОЛОТО” ТА “БРОНЗУ” ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

2-4 лютого у легкоатлетичному манежі Київської міської школи вищої спортивної майстерності відбувся чемпіонат України з легкої атлетики серед спортсменів різних вікових груп. У ньому взяли участь 410 спортсменів, серед яких і вихованці Переяславської дитячо-юнацької спортивної школи.

Владислав Ємець показав найкращий результат серед переяславських представників. Він здобув “золото” серед молоді в бігу на 60 метрів, результат – 6,77 сек. Таким чином виконав норматив майстра спорту України на цій дистанції.

Віктор Самолюк здобув “бронзу” у штовханні ядра серед дорослих. Його результат – 18,17 метра.

Карина Тищенко з результатом 4 хв. 45 сек. стала п’ятою серед молоді в бігу на 1500 метрів. Вона покращила свій попередній результат на 5 секунд.

У загальнокомандному заліку команда Київської області, набравши 1140 очок, посіла друге місце. Цей старт став заключним етапом відбору на чемпіонат світу в приміщенні, що триватиме з 1 до 3 березня у шотландському Глазго.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про сумні звістки з фронту, декларації влади та пожежі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору