ЖИТТЯ

Ветерани можуть отримати грант для бізнесу та ваучер для навчання: про це їм розповіли в Переяславі

В університеті Переяслава говорили про державні програми підтримки ветеранам та членам їхніх сімей. Що розповідали?

15 лютого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі на базі Центру ветеранського розвитку відбувся захід за участі Київського обласного центру зайнятості та ветеранів війни на тему “Державні програми підтримки ветеранам та членам їх сімей”. Серед учасників були представники управління соціальної та ветеранської політики, соціальні партнери, представники бізнесу, звільнені військовослужбовці-учасники бойових дій. Інформатор розповідає, як це було.

Начальниця відділу рекрутингу управління реалізації політики зайнятості Київського обласного центру зайнятості Ольга Каленюк розповіла, що на порталі “Дія” можна подати заяву на грант для створення або розвитку ветеранського бізнесу. Такі гранти доступні для ветеранів, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дружин/чоловіків. Отримане фінансування надасть змогу почати власну справу або розширити бізнес всім, хто має план, необхідні навички та бажання.

Як отримати грант:

  1. Зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.
  2. Заповніть онлайн-заяву.
  3. Прикріпіть бізнес-план за формою.
  4. Підпишіть електронним підписом та відправте.
  5. Далі служба зайнятості запросить вас на співбесіду.

Потім рішення про надання гранту приймає Державна служба зайнятості, перевіривши заяву уповноваженим банком та розглянувши ваш бізнес-план. Вся інформація повідомлятиметься через особистий кабінет в “Дії”.

Який розмір гранту?

Розмір гранту може становити:

  • до 250 тисяч гривень – подати заяву можуть і ветерани, і члени їхніх сім’ї. Отримувач гранту повинен створити 1 робоче місце;
  • до 500 тисяч гривень – подати заяву можуть і ветерани, і члени їхніх сім’ї. Отримувач гранту має створити 2 робочі місця;
  • до 1 мільйона гривень – подати заяву може ветеран, який зареєстрований як ФОП від 3 років. Програма покриває 70% вартості проєкту. Отримувач гранту має створити 4 робочі місця.

Начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова розповіла про ваучери на навчання. Зазначила, що ваучер – це документ, що видають одноразово, він дає особі право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Право на отримання ваучера надається особам, які мають професійно-технічну або вищу освіту та не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні. На підставі ваучера здійснюється перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму. Станом на 1 січня 2024 року ця сума становить 30 тисяч 280 гривень.

Хто може отримати ваучер:

  • особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення ними пенсійного віку;
  • внутрішньопереміщені працездатні особи;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби);
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення та членів їх родини;
  • особи з інвалідністю за відсутності відповідної роботи;
  • особи, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих її територіях отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії.

Навчання здійснюється у закладах професійно-технічної, фахової, передвищої та вищої освіти. Також може здійснюватись на підприємствах та установах, які мають відповідну ліцензію.

Як отримати ваучер:

  1. Обрати професію/спеціальність та навчальний заклад.
  2. Звернутися до служби зайнятості, подати заяву та пакет необхідних документів.
  3. Протягом 8 днів заяву опрацюють фахівці.
  4. З моменту прийняття рішення протягом 5 днів потрібно отримати ваучер у центрі зайнятості.
  5. Після цього можна звертатися до навчального закладу та оформити договір на навчання.

Народний депутат України Олександр Федієнко додав: “Те, що тут зараз відбувається, – це величезна та добра подія. Я розумію, що ті хлопці, які боронять та захищають нашу країну, повернуться до цивільного життя, бо будь-яка війна колись завершується. І звісно, нам потрібно всіх хлопців та дівчат соціалізувати, щоб вони відчували себе корисними та не залишились наодинці. Дякую центру зайнятості та університету. Я працюю в окрузі, тому звертайтеся за будь-якими питаннями, я готовий допомагати та спілкуватися”.

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся захід за участі Київського обласного центру зайнятості 

Директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук

Начальниця відділу рекрутингу управління реалізації політики зайнятості Київського обласного центру зайнятості Ольга Каленюк

Народний депутат України Олександр Федієнко

Фото з учасниками зустрічі

Нагадаємо, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі не реорганізовуватимуть, запевнив Оксен Лісовий. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору