ЖИТТЯ

Третя штурмова бригада вибила окупантів з Красногорівки на Донеччині: що позитивного було цього тижня

Третя штурмова бригада вибила окупантів з Красногорівки, що на Донеччині та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Німеччина передала Україні новий пакет допомоги

Німеччина повідомила про передання Україні нової партії військової допомоги. У пакеті – артилерійські снаряди, машини розмінування та глушилки проти безпілотників. Про це повідомляється на сайті німецького уряду.

Зокрема, Німеччина передала:

  • 14 тисяч снарядів калібру 155 міліметрів;
  • чотири машини розмінування WISENT 1;
  • три мобільні, дистанційно керовані та захищені системи розмінування;
  • обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів;
  • 250 наборів інструментів з підривними матеріалами;
  • 10 розвідувальних безпілотників Vector із запчастинами;
  • 22 антидронових датчиків та глушилок;
  • 12 терміналів супутникового зв’язку Satcom;
  • чотири автомобілі для охорони кордону.

Україна та Албанія підписали Договір про дружбу та співробітництво

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Албанії Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія. Про це повідомив Офіс президента.

Згідно з договором, країни розвиватимуть взаємовигідне співробітництво в галузі торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації, туризму та спорту. Також передбачається встановлення комерційних контактів між державними та приватними підприємствами та організаціями двох держав.

Крім того, сторони співпрацюватимуть у сфері охорони довкілля, застосування екологічно чистих технологій та раціонального використання природних ресурсів.

Україна й Албанія забезпечуватимуть розширення контактів між громадянами та державними й недержавними організаціями, профспілками, навчальними та культурними закладами, молодіжними та спортивними організаціями двох держав.

Також країни співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми, контрабандою всіх видів, зокрема й культурних та історичних цінностей.

Третя штурмова бригада вибила окупантів з Красногорівки на Донеччині

У Третій окремій штурмовій бригаді 28 лютого заявили, що військові вибили російську армію з міста Красногорівка Донецької області. Про це свідчить повідомлення пресслужби бригади.

Там кажуть, що напередодні сили армії рф “накатами” атакували південно-східну частину Красногорівки та увійшли до міста. Щоб окупанти не змогли закріпитися, підрозділи бригади, бійці 1 та 2 штурмових батальйонів, здійснили бойову операцію із зачистки міста від сил ворога.

“За короткий проміжок часу противник устиг підготуватися до тривалої оборони, та попри спротив і важкі бої штурмові групи бригади завдали противнику невідворотних утрат”, – ідеться в заяві.

За словами Третьої штурмової, близько 100 окупантів убиті та поранені. Там зауважили, що росіяни відмовлялися від здачі в полон.

Станом на зараз Красногорівка перебуває під контролем українських військ.

Україна та Нідерланди підписали двосторонню угоду про безпекове співробітництво

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами. Про це повідомив Офіс президента.

Як і аналогічні угоди з іншими партнерами, угоду з Нідерландами підписали на 10 років. Вона передбачає таке:

  • У разі повторної військової агресії проти України запускається механізм 24-годинного екстреного реагування.
  • Нідерланди продовжують надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно.
  • Нідерланди надають Україні військову допомогу на 2 млрд євро у 2024 році та продовжують оборонну підтримку впродовж 10 років.
  • Україна отримає сучасне військове обладнання та підтримку оборонної промисловості. Пріоритет — у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.
  • Посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.
  • Розширення блоків щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення росії до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.
  • Нідерланди підтримують майбутнє членства України в ЄС і в НАТО.

Під час зустрічі у Харкові Зеленський та Рютте взяли участь у засіданні військового кабінету. Зокрема, поспілкувалися з міністром оборони Рустемом Умєровим, головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та командувачем Повітряних сил ЗСУ Миколою Олещуком.

Представники української армії розповіли про поточну ситуацію на полі бою, особливості російських повітряних обстрілів. А також про критичні потреби Сил оборони у снарядах, засобах ППО та бронетехніці. Окремо обговорили потреби сил ППО для захисту Харкова.

Нідерланди виділили новий пакет допомоги Україні

Уряд Нідерландів виділив новий пакет військової допомоги для Сил оборони. У ньому – плавзасоби та гроші на артилерійські снаряди. Про це повідомили в Міністерстві оборони Нідерландів.

Так, Нідерланди передають Україні:

  • 14 жорстко-корпусних надувних човнів;
  • 8 воєнізованих річкових патрульних катерів;
  • десантні катери CB90.

Деякі із цих плавзасобів передадуть із власних запасів Міністерства оборони Нідерландів, інші – отримають від промисловості.

Окрім того, Нідерланди внесли 250 мільйонів євро на закупівлю артилерійських снарядів для України, які Чехія відшукала у певної неназваної країни за межами ЄС.

У Нідерландах нагадали, що з початку грудня 2023 року Нідерланди постачали Силам оборони різні види боєприпасів, радарні системи, гвинтівки та кулемети, відправляли польові госпіталі, намети та аксесуари, генератори та “численні” медичні товари.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору