ЖИТТЯ

Смертельна ДТП, спортивні досягнення та “Мрія”: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього неодноразово ставалися пожежі, у місті виявили схему продажу нелегально виготовлених сигарет, була і смертельна ДТП. Євген Корнєєв розповів про літак “Мрія”, а Інна Рубан про унікальні іграшки, які допомагають війську. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ СОЛДАТ ЗСУ ІГОР ТЕРЕЩЕНКО ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА

26 лютого під час виконання бойового завдання внаслідок ворожого артилерійського обстрілу в районі населеного пункту Синьківка Купянського району, що на Харківщині загинув солдат Збройних Сил України Ігор Терещенко 1985 р.н. із Переяслава.

Ігор служив стрільцем-снайпером 2 механізованого відділення.

ПОМЕР ДОЦЕНТ УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА МИКОЛА ЛЯШКО

На 77-му році життя після тяжкої хвороби помер викладач Університету Григорія Сковороди в Переяславі Микола Ляшко. Він був науковцем, кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри музичного мистецтва УГСП.

Микола Павлович розпочав трудову діяльність 1967 року на посаді вчителя співів Вінницької СШ №12. За розподіленням у 1972-1986 рр. працював викладачем музики та співів Переяслав-Хмельницького педагогічного училища. З 1986 р. став викладачем Переяслав-Хмельницького філіалу КДПІ ім. О.М. Горького. З 1990 року виконував обов’язки завідувача кафедри, а з 1992-го став завідувачем кафедри музики.

У 1995 році Микола Ляшко став кандидатом педагогічних наук. З 2010 року – доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання.

У 1990 році його нагородили знаком “Відмінник освіти України”, отримував грамоти за багаторічну творчу науково-педагогічну діяльність в системі освіти та вагомий внесок у підготовці висококваліфікованих фахівців школи.

У ПЕРЕЯСЛАВІ РЯТУВАЛЬНИКИ ПРОВЕЛИ ДЛЯ ДІТЕЙ УРОК БЕЗПЕКИ ТА ОГЛЯНУЛИ УКРИТТЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

29 лютого у Переяславі в ліцеї імені Володимира Мономаха переяславські рятувальники провели для дітей “Єдиний урок безпеки”. Працівники ДСНС нагадали дітям номер виклику рятувальників, правила поведінки під час виявлення вибухонебезпечних предметів та правила пожежної безпеки в побуті та під час навчання. Також школярам вручили матеріали щодо правил безпеки життєдіяльності від Unicef та ДСНС України.

Також 29 лютого відбулася робоча зустріч представників Бориспільського районного управління ДСНС та керівництва Дівичківської територіальної громади щодо створення Центру безпеки та підрозділу добровільної пожежної охорони з метою підвищення рівня захищеності населення, населених пунктів від надзвичайних ситуацій, пожеж та інших небезпечних подій.

На зустрічі обговорили актуальні питання, порядки утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони. Також розглянули шляхи отримання пожежно-рятувальної техніки та місця для дислокації перспективного підрозділу.

Також 27 лютого у закладах освіти Переяславської громади рятувальники провели огляд укриттів. Фахівці оглянули сховища навчальних закладів, де планується розміщення дітей та персоналу під час сигналу “повітряна тривога” та надали рекомендації щодо поліпшення стану укриттів, інженерного обладнання, систем вентиляції та водопостачання. Зокрема перевірили й справність протипожежного обладнання, первинних засобів пожежогасіння, протипожежного водопостачання та електропостачання.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЗА ДОБУ ДВІЧІ ГОРІЛА СУХА ТРАВА

28 лютого надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у Переяславі на вулиці Соборній.

На місці події рятувальники виявили, що горить суха трава на площі 0,1 га. Ліквідували пожежу за 16 хвилин. Вогонь знищив трав’яний настил. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у селі Гайшин (Переяславська ТГ).

На місці події рятувальники виявили, що горить суха трава на узбіччі на площі 0,5 га. Ліквідували пожежу за 27 хвилин. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ГОРІВ ТРАВ’ЯНИЙ НАСТИЛ

29 лютого надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у Переяславі на вулиці Небесної Сотні.

На місці події рятувальники виявили, що на відкритій території горить трав’яний настил. Ліквідували пожежу менше ніж за пів години. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ МІСЦЕВИЙ ЖИТЕЛЬ ОРГАНІЗУВАВ СХЕМУ З ПРОДАЖУ НЕЛЕГАЛЬНО ВИГОТОВЛЕНИХ СИГАРЕТ

Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області повідомили про підозру організатору схеми з продажу нелегально виготовлених сигарет у Переяславі. Незаконну діяльність організував місцевий житель.

Відомо, що чоловік налагодив постачання тютюнових виробів без марок акцизного податку та подальший їх продаж через пункти роздрібної торгівлі у Переяславі. Детективи Бюро провели обшуки та вилучили з незаконного обігу підакцизні товари орієнтовною вартістю 1,7 мільйонів гривень.

Наразі організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 204 КК України (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). Йому загрожує покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛАСЬ СМЕРТЕЛЬНА ДТП. MERCEDES VITO ЗЛЕТІВ У КЮВЕТ ТА ВРІЗАВСЯ У ДЕРЕВО

27 лютого на автодорозі між селами Шевченкове та Ташань Ташанської громади сталась смертельна ДТП. Автомобіль Mercedes Vito з’їхав у кювет та врізався в дерево. Водій загинув.

Відомо, що водій 1977 р.н. на Mercedes Vito, рухаючись із Шевченкового в напрямку Ташані, не вибрав визначеної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки, не впорався з керуванням та на заокругленій ділянці дороги з’їхав у кювет, після цього врізався в дерево. Від отриманих травм, несумісних із життям, водій загинув на місці.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ТРИВАЄ ВИСТАВКА НА ШЕВЧЕНКІВСЬКУ ТЕМАТИКУ “ВПІЗНАЙ В ОБЛИЧЧЯ КНИГУ

У переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка із січня триває виставка книг на шевченківську тематику “Впізнай в обличчя книгу”. Вона різносторонньо подає та показує образ видатного українського письменника. На ній представлено понад сотню книг. Триватиме виставка до 30 березня.

Мета виставки – представити книги на шевченківську тематику, які всебічно показують образ поета Т. Г. Шевченка. Видання початку ХХ та ХХІ століття презентують зразки як радянського, так і дослідженого та оновленого шевченкознавства сьогодення, де розкрито неоднозначне сприйняття образу Кобзаря в сучасному соціокультурному просторі.

Виставка літературознавчих і художніх книг про Тараса Шевченка поділена на три розділи: Літературознавчі й художні книги про письменника радянського періоду; Видання на шевченківську тематику другої половини ХХ та початку ХХІ століття, що передбачає три підрозділи – географічне та музичне шевченкознавство, біографія й документальна шевченкіана, Шевченківська книга для дітей; Третій розділ – книги про Шевченка написані його родичами.

ІННА РУБАН ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА СТВОРЮЄ УНІКАЛЬНІ ІГРАШКИ, ЯКІ НЕ ЛИШЕ СТАЮТЬ УЛЮБЛЕНЦЯМИ ДІТЕЙ, А Й ДОПОМАГАЮТЬ ВІЙСЬКУ

Інна Рубан із Переяслава з дитинства захоплюється в’язанням. Вже шість років поспіль майстриня створює унікальні іграшки з плюшевої пряжі, які обожнюють не лише діти, а й дорослі. Власною справою допомагає війську, розігрує вироби ручної роботи у благодійних лотереях. Загалом створила вже близько тисячі робіт. Своїм досягненням завдячує рідному Університету Григорія Сковороди в Переяславі в якому працює старшим викладачем на факультеті Мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології. Детальніше про своє захоплення та волонтерство розповіла в інтерв’ю Інформатору.

Детальніше про захоплення та волонтерство Інни Рубан читайте тут.

ЄВГЕН КОРНЄЄВ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА РОЗПОВІВ ПРО ТЕ, ЯК СТВОРЮВАЛИ “МРІЮ”

27 лютого 2022 року на початку російського вторгнення в Україну після повітряної атаки окупантів на аеропорт Гостомеля, що під Києвом, був знищений найбільший та найпотужніший транспортний літак у світі – Ан-225 “Мрія”. Його понад 30 років тому створило державне підприємство “Антонов”. Нещодавно до нашої редакції завітав Євген Корнєєв із Переяслава, сказав, що був інженером-дослідником цього літака.

Він розповів Інформатору цікаві факти, пов’язані із всесвітньовідомою українською “Мрією”. Детальніше можете прочитати тут.

“АНТАРЕС” ІЗ ВОВЧКОВА СТАВ ЧЕМПІОНОМ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТЗАЛУ

25 лютого завершився чемпіонат Переяславщини з футзалу. Чемпіон вищої ліги визначився в останньому турі. “Антарес” із Вовчкова переміг ДЮСШ “Дівички” 9:1 і з 19 очками став недосяжним для “Матадора-Університет”.

“Матадор” свій матч також виграв – 14:3 над переяславським Juk Store – і здобувши 17 очок, став срібним призером чемпіонату. BOSS із Переяслава цієї неділі проводив перенесену гру попереднього туру проти ДЮСШ “Дівички”, також впевнено переміг – 6:0. Із 15 очками він закрив трійку призерів. ДЮСШ “Дівички” (6 очок) та Juk Store (0 очок) посіли четверте та п’яте місця відповідно.

У першій лізі чемпіон визначився у так званому “золотому” матчі. ДЮСШ “Переяслав” та переяславські “Бурти” перед останніми туром мали по 15 очок. В очному вирішальному протистоянні сильнішими виявилися юнаки, які представляють спортшколу, – 6:3. У іншому матчі туру Мирне (Вороньківська ТГ) перемогло “Farmer’s food” (Переяслав) 2:1.

Тож тут підсумкова турнірна таблиця має такий вигляд:

  1. ДЮСШ “Переяслав” – 18 очок
  2. “Бурти” – 15
  3. “Farmer’s food” – 12
  4. Мирне – 10
  5. Вовчків – 4

КАРИНА ТИЩЕНКО ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУЛА “СРІБЛО” У КУБКУ УКРАЇНИ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

23 лютого у Львівському легкоатлетичному манежі відбувся Кубок України з легкої атлетики. Змагалися 170 спортсменів із 21 команди. Вихованка Переяславської ДЮСШ Карина Тищенко здобула “срібло” в бігу на 1500 метрів.

Карина Тищенко подолала дистанцію за 4 хв. 47,17 сек. Покращила особистий рекорд.

Інший представик Переяслава Ярослав Черниш став восьмим на 400-метрівці. Він пробіг дистанцію за 52,73 секунди.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про понад 5 мільйонів на ЗСУ, молодіжну раду та пожежі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору