ЖИТТЯ

Третя штурмова побувала у Переяславі: військові розповіли про переваги служби саме у цій бригаді

У Переяслав приїздили представники третьої окремої штурмової бригади. Розповіли про побратимство, можливості та переваги служби у їхньому підрозділі.

8 березня у Переяслав у межах інформаційного туру зустрічей завітала команда представників та чинних бійців третьої окремої штурмової бригади. Військовослужбовці розповіли про один із найкращих та найвідоміших підрозділів Збройних сил України та переваги служби у ньому. Також говорили про побратимство та бригадний дух. Інформатор розповідає, як це було.

Зала засідань міської ради була заповнена людьми. Прийшли як жінки, так і чоловіки, переважно працівники міськради.

Військовий на позивний “Бик” розповів, що бригада заснувала традицію їздити містами України та презентувати ідеологію третьої штурмової. Додав, що це не просто статутний підрозділ в Збройних силах України, а він має ідею побратимства, колективної відповідальності та праці заради спільної мети, які є частиною одного спільного “Азовського” руху. Адже добровольчий батальйон “Азов” у 2014 році заснував Андрій Білецький, командир 3-ї ОШБ та лідер цього руху.

“Бик” зазначив, що зараз “Азовський” рух в Збройних силах представлений третьою штурмовою бригадою, 12-ою бригадою НГУ “Азов”, підрозділом “Кракен” у Головному управлінні розвідки. Пригадав і подвиги військових, коли 11 місяців бригада провела під Бахмутом і не тільки виконувала оборонні завдання, але й знаходила можливості наступати. Зазначив, що життя кожного бійця є центром уваги, а в кожної групи бригади на бойовій операції є два завдання: зберегти кожному життя та виконати завдання, поставлене командуванням.

Військовий з позивним “Студент” говорив на тему грошового забезпечення війська. Розповів, що базова ставка заробітної плати у їхніх військових 20 тисяч гривень та 30 тисяч премії: “Тобто у нас отримують 50 тисяч мінімум навіть ті, хто перебуває в тилу. Також це варіюється в залежності від посади та звання та наскільки ви близько до лінії фронту. 100 тисяч гривень, про які всі говорять, отримують ті, хто працює на лінії зіткнення з ворогом”.

Додав, що бійців бригади відпускають додому та у відпустки, а кожні три дні, коли перебувають на доукомплектації, військові можуть дозволити собі їздити додому. Два рази на рік по 15 днів отримують оплачувану відпустку, також за узгодженням з командуванням на 10 днів можна поїхати у окрему відпустку.

“Наша бригада відзначається тим, що ми націоналісти, у нас багато традицій, які дісталися у спадок від попередників у боротьбі з тим самим ворогом. Ми, як ОУНівці, звертаємось один до одного “друже”, на всіх урочистих подіях читаємо разом молитву українського націоналіста. У нас своє привітання: коли вітаємось, то тиснемо один одному руку, як римські легіонери у свій час. Ми шануємо звитягу, у нас культ військової сили. У бригаді кожного тижня проводять тренування з медицини, взагалі тренування займають майже весь вільний час військових.

У своїй бригаді ми підтримуємо порядок та відсутність різних стимуляторів свідомості, у нас неприйнятно вживати алкоголь та наркотичні засоби. Така людини, коли буде виконувати задачі, стане тягарем для групи. Вона вся матиме ризик загинути лише через одного алкоголіка. Також ми завжди підтримуємо родини один одного, якщо в когось трапилась біда. Боєць третьої штурмової робить на війні лише чотири речі: вчиться воювати, воює, копає окопи та відпочиває”, – сказав “Бик”.

Військовий на позивний “Індик” розповів про “молодіжку” бригади “Центурія”. Це новітня організація українських націоналістів, яка займається підготовкою та вихованням майбутніх поколінь воїнів: “Саме ця організація стала кістяком бригади ще на початку 2022 року. Тоді цілий легіон складався з легіонерів “Центурії”, і протягом повномасштабного вторгнення організація обросла пантеоном українських героїв. Також у нас є пробний тиждень, який дозволить людині з цивільного життя познайомитись з військовим, називається “Хто ти, воїн?”. Це період, упродовж якого ви можете ознайомитися з піхотною справою, мінно-підривною роботою, артилерією та безпілотними літальними апаратами. Це не вимагає укладання контракту або будь-яких фінансових внесків, лише заповнення анкети”.

Цього ж дня із 10:00 на вулиці Шкільній у супермаркеті “Еко-маркет” можна було придбати різний мерч та сувенірну продукцію третьої штурмової бригади, сфотографуватися біля тематичної фотозони та просто підтримати військових донатом.

На прилавку були різні тематичні речі, які можна придбати за фіксованою ціною від 50 до 750 гривень: наклейки, блокноти, плакати, магніти, стікерпаки, шеврони та інше. Також стояла скринька, куди всі охочі могли задонатити на потреби 3 ОШБ.

Волонтерка бригади Даша розповіла, що переяславці протягом дня активно підходили та купували запропоноване. Найчастіше брали дерев’яні блокноти, а станом на 13:00 накупили речей на близько 1500 гривень. Додала, що з командою з такою ініціативою були вже у Фастові, Бучі, Борисполі та Броварах. Наголосила, що насправді було дуже мало людей, які б остерігалися їх.

Бійці третьої окремої штурмової бригади

Військові розповіли про переваги свого підрозділу

Розповіли і про “молодіжку” бригади “Центурія”

Бійцям на згадку подарували книгу “Переяслав у віках”

На зустріч зібралося багато людей

В “ЕКО-маркеті” продавали різний мерч та сувенірну продукцію бригади

Ось що можна було придбати

Переяславці донатили в скриньку

Нагадаємо, що 7 березня в університеті Переяслава обговорили постать Тараса Шевченка. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору