ЖИТТЯ

“Духовний провідник українського народу”: в університеті Переяслава обговорили постать Тараса Шевченка

У Переяславі відбувся захід “Духовний провідник українського народу” до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Як це було?

7 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі в рамках творчого проєкту “Університетські зустрічі” відбувся захід під назвою “Духовний провідник українського народу”. Його приурочили до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. На ньому гості ділилися думками про відомого поета, а також презентували тематичну виставку картин Людмили Башук та її учнів під назвою “Психологічний ландшафт душі Шевченка”. Про це повідомляє Інформатор.

У читальній залі імені Сигізмунда ІІІ зібралося близько п’ятдесяти людей. Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур поділився розумами про поета: “Для мене Шевченко вперше заграв новими барвами, коли Сергій Нігоян під час Майдану прочитав уривок із поеми “Кавказ” “Борітеся – поборете”. Ще один зі спогадів – спільні заходи, які ми проводили у “Тарасову ніч”, де читали багато рядків Шевченка і майже всю ніч “Кобзар” перечитували. Зараз ті діти, які були тоді маленькими, стали нашими студентами. Тобто вже виростає покоління свідомих українців, які внутрішньо пройшли через націотворчі процеси.

Зараз, коли ми боремося проти агресора, твори Шевченка звучать інакше і взагалі все переосмислюється. Переосмислюють не просто науковці, а звичайні люди, які не дотичні до великої науки, сфери культури та іншого. І коли всі люди зрозуміють сутність слів Шевченка, сутність нашої української ідеї, то тоді зникнуть запитання, чому виникла війна із Росією. Чому ми постійно боремося, чому ми різні”.

Докторка педагогічних наук, кандидатка філологічних наук, професорка кафедри української та зарубіжної літератури і методики навчання переяславського університету Ганна Токмань поділилася роздумами про суперечливість образу Переяслава у поезії Тараса Шевченка.

Начальник відділу культури та туризму Переяслава Валентин Шуткевич розповів про конкурси, фестивалі, виставки та інші заходи, приурочені постаті Шевченка. Сказав, що Центр культури та мистецтв в листопаді минулого року провів мультижанровий мистецький конкурс “Переяславська осінь Кобзаря”. Представив переможця у номінації “Художнє читання” – учня 3 класу Переяславської початкової школи Мирона Шевченка. Той зачитав поезію “І мертвим, і живим”. Також виступили володарки Гран-прі – сестри Марина і Маргарита Бродові, вихованки Переяславської мистецької школи імені Павла Сениці.

Кандидатка психологічних наук, художниця, керівниця студії живопису та членкиня спілки “Мистецтво життя” Людмила Башук представила виставку своїх картин і учнів. Всі картини художниці написані на тему збірки “Три літа” Тараса Шевченка, а дитячі – на твори “Думка”, “І досі сниться, під горою”, “Мені тринадцятий минало”. Картини експонуватимуться в університеті ще два місяці.

На заході також виступали міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, художник і музикант Роман Мотузок, краєзнавець Микола Богатир та інші.

Зібралося чимало студентів

У читальній залі імені Сигізмунда ІІІ зібралося близько п’ятдесяти людей

Людмила Башук представила виставку картин

Виступив Віталій Коцур

Зібралося багато поціновувачів творчості Тараса Шевченка

Роман Мотузок зобразив Тараса Шевченка та Михайла Сікорського

Ганна Токмань поділилася роздумами про суперечливість образу Переяслава у поезії Тараса Шевченка

Валентин Шуткевич розповів про конкурси, фестивалі, виставки та інші заходи, приурочені постаті Шевченка

Мирон Шевченко зачитав твір “І мертвим, і живим”.

У читальній залі університету експонуються картини Людмили Башук та її учнів

Всі картини художниці написані на тему збірки “Три літа” Тараса Шевченка, а дитячі – на твори “Думка”, “І досі сниться, під горою”, “Мені тринадцятий минало”

Нагадаємо, що 6 березня у Переяславі відкрилась виставка картин Альберта-Лейзера Фельдмана, приурочена до 165-ї річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору