ЖИТТЯ

“Колоритні епізоди штетла”: у Переяславі відкрили виставку картин Альберта-Лейзера Фельдмана

У Переяславі відкрилась виставка картин Альберта-Лейзера Фельдмана. Її приурочили до 165-ї річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема.

6 березня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку картин Альберта-Лейзера Фельдмана “Колоритні епізоди штетла”. Її приурочили до 165-ї річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема. На ній представили 15 картин художника. Експонуватиметься виставка до 27 березня, побачити її можна у будні з 10:00 до 16:00. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття прийшло близько тридцяти людей: працівники відділу культури та туризму, діти та інші охочі. Розпочав захід музикант Владислав Брик, який виконав єврейські твори “Хава наґіла”, “Сім-сорок” та “Шолом-Алейхем”. Самого художника на презентації не було, зараз він перебуває в Ізраїлі.

Альберт Фельдман виклав на полотні розповіді Шолом-Алейхема з творів про жителів штетлу, де проживали євреї. Саме через це виставка має назву “Колоритні епізоди штетла”. Серед героїв картин можна побачити і маленького Шолом-Алейхема. Він зображений на картині, яка називається “Можна записати”.

Ініціаторка виставки, голова Товариства єврейської культури та завідувачка будинку культури села Гайшин Ірина Кучеренко розповіла історію переяславського єврейства у ХІХ столітті та закликала всіх охочих відвідати виставку.

Для довідки

Альберт-Лейзер Фельдман – ізраїльський та український художник, суспільний діяч, доктор психології, засновник Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр. Лікар і психолог за освітою, протягом останніх років професійно займається живописом. Член спілки художників Ізраїлю та України. Особливість творчості Альберта Фельдмана полягає у здатності поєднувати мистецтво та професійну діяльність. Живопис художника – це характерні портрети, емоційні пейзажі, жанрові сцени та соковиті натюрморти. Його роботи неодноразово виставлялися у музеях і галереях України.

Шолом-Алейхем – єврейський письменник, драматург, один з основоположників сучасної художньої літератури мовою їдиш. Також писав свої твори івритом і російською. Він народився 2 березня 1859 року у Переяславі у багатодітній сім’ї дрібного крамаря Наума Рабиновича. Його твори перекладено багатьма європейськими мовами.

Виставку приурочили до 165-ї річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема

На відкриття прийшло близько тридцяти людей

Владислав Брик виконав єврейські музичні твори “Хава наґіла”, “Сім-сорок” та “Шолом-Алейхем”

Ведучою заходу була Людмила Леляк

Ініціювала виставку голова Товариства єврейської культури та завідувачка будинку культури села Гайшин Ірина Кучеренко

На виставці зображені євреї Переяслава, про яких у своїх творах писав Шолом-Алейхем

Живопис Альберта-Лейзера Фельдмана – це характерні портрети, емоційні пейзажі, жанрові сцени та соковиті натюрморти

Серед героїв картин можна побачити і маленького Шолом-Алейхема

Експонуватиметься вона до 27 березня, побачити її можна у будні з 10:00 до 16:00

Виставка гостям заходу дуже сподобалася

Нагадаємо, що у Переяславі триває виставка посуду ХХ століття. На ній представлено 70 виробів п’яти порцелянових заводів України. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору