ЖИТТЯ

У Переяславі триває виставка посуду ХХ століття: представили 70 виробів п’яти порцелянових заводів України

У музеї козацької слави в Переяславі триває виставка “Кавовий та чайний посуд ХХ століття”. Що на ній можна побачити?

У переяславському музеї козацької слави з 23 лютого триває виставка “Кавовий та чайний посуд ХХ століття” (фарфорові та фаянсові вироби з колекції НІЕЗ “Переяслав”). На ній представили 70 керамічних виробів п’яти порцелянових заводів України. Автори розписів на виробах – художники Віталій Хоменко, Іван Віцько, Володимир Крацевич, Петро Тарасенко. Триватиме виставка до 30 червня. Інформатор розповідає деталі.

ГОРОДНИЦЬКИЙ ЗАВОД (смт Городниця Житомирської обл.)

Чайний сервіз на три персони Городницького фарфорового заводу, автор малюнків – художник Ваталій Хоменко. Це одне із найстаріших підприємств України з виготовлення фарфорових виробів, засноване в 1799 році. Асортимент виробництва включав столовий посуд, до якого належали кавові та чайні сервізи, оздоблені підглазурним розписом солями кобальту, часто з позолотою. Нині завод не працює.

Сервіз Городинського порцелянового заводу

ДОВБИСЬКИЙ ЗАВОД (смт Довбиш Житорської обл.)

На виставці експонуються два кавові і один чайний сервізи Довбиського порцелянового заводу, заснованого в 1823 році. З початку свого заснування і по сьогодні завод спеціалізується на виробництві чайно-кавового посуду і окремих речей господарського вжитку (кухлі, келихи тощо). Сервізи цього заводу вирізняються живописним розписом кобальтовою глазур’ю. У 1982 році на міжреспубліканському ярмарку завод був представлений як один з найкращих виробників кобальтових виробів в Європі.

Сервіз Довбинського порцелянового заводу

ПОЛТАВСЬКИЙ ЗАВОД (м. Полтава)

Окрасою виставки є чайний сервіз “Полтава”. Автор розпису – видатний український фарфорист Іван Віцько. Впродовж 1967-1984 років він обіймав посаду головного художника на підприємстві. Завод функціонував з 1964-го по 2002 рік та спеціалізувався на випуску сервізів для чаю та кави, наборів посуду, тарілок, декоративних ваз і сувенірної продукції.

Сервіз Полтавського порцелянового заводу

БАРАНІВСЬКИЙ ЗАВОД (м. Баранівка Житомирської обл.)

Також представлено два чайні сервізи однієї з найстаріших в Україні порцелянових мануфактур – Баранівського фарфорового заводу (працює з 1802 року), автор – Володимир Кравцевич. Підприємство займалося виробництвом унікального посуду, зокрема чайних та кавових сервізів та порцелянових виробів. Баранівська порцеляна вирізнялася не тільки чудовим зовнішнім виглядом, а й відмінною якістю виконання. Фарфоровий завод припинив свою понад двохсотлітню історію у 2010 році.

Сервіз Баранівського порцелянового заводу

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЗАВОД (м. Тернопіль)

Композиція з трьох чайників тa підноса-підставки належить першому художнику Тернопільського порцелянового заводу (1964 рік) Петру Тарасенку. Підприємство спеціалізувалося на випуску чайних і кавових сервізів, кухонних, столових наборів та сувенірної продукції. У 2006 році завод припинив свою діяльність.

Сервіз Тернопільського порцелянового заводу

Нагадаємо, що у Переяславі триває виставка на шевченківську тематику “Впізнай в обличчя книгу”. Деталі – тут.

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору