ЖИТТЯ

До України з окупації повернули ще 10 дітей: що позитивного було цього тижня

Україна повернула з окупації ще десятьох дітей, ГУР уразили російський корабель “Сергей Котов” та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Україна потопила російський корабель “Сергей Котов” у Криму

У ніч проти 5 березня українські військові уразили в окупованому Криму патрульний корабель “Сергей Котов” Чорноморського флоту рф. Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Корабель “Сергей Котов” зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів внаслідок удару морськими дронами Magura V5. Ураження судна відбулося в територіальних водах України, неподалік Керченської протоки.

Вартість потопленого корабля, за даними ГУР, становить близько 65 мільйонів доларів. Місію виконав спецпідрозділ ГУР Group 13 у співпраці з Військово-морськими силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації.

НОРВЕГІЯ ПРИЄДНАЛАСЯ ДО КОАЛІЦІЇ З ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Норвегія приєднується до коаліції з посилення української протиповітряної оборони, яка була заснована під час останнього засідання у форматі “Рамштайн”. Про це повідомили у пресслужбі уряду держави.

За словами міністра оборони Бйорна Грама, Норвегія буде підтримувати Україну в тих питаннях, де це буде найбільш необхідно.

“Для нас природно бути частиною такої коаліції з протиповітряної оборони. Норвезькі установки ППО NASAMS уже допомагають рятувати життя українців і захищати критично важливу інфраструктуру щодня”, – заявив міністр.

Норвегія вже бере участь в інших двох військових коаліціях: морській, яку країна очолює разом із Великою Британією, та коаліції F-16, у межах якої Норвегія надасть свої винищувачі.

Україна та Греція розпочали підготовку щодо безпекової угоди

Греція та Україна розпочали підготовку двосторонньої угоди щодо безпекових гарантій. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з грецьким прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом.

“Сподіваюся, що невдовзі наші команди підготують угоду до підписання. Маємо зафіксувати в ній досягнутий рівень співпраці та підтримки на цей рік, а також і на наступні десять років – саме довготривала безпекова співпраця дає найкращі результати”, – наголосив глава держави.

Зеленський додав, що цьогоріч країни також мають працювати над зменшенням здатності росії фінансувати агресію. За словами президента, потрібно посилювати санкції проти рф, допомагати українській обороні, обмежувати економічний потенціал росії, підтримувати роботу Міжнародного кримінального суду та протидіяти російській дезінформації.

Велика Британія надасть Україні понад 10 тисяч безпілотників

Велика Британія оголосила про виділення 325 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 416 млн доларів), щоб забезпечити українське військо передовими безпілотниками протягом 2024 року. Про це повідомив міністр оборони країни Грант Шаппс після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

Фінансування забезпечить понад 10 000 безпілотних платформ, більшість із яких є безпілотниками від першої особи (FPV), 1000 ударних безпілотників, які були досліджені та розроблені у Великій Британії, а також розвідувальні та морські дрони.

“Я нарощую наше зобов’язання озброїти Україну передовими новими безпілотниками, що надходять безпосередньо з провідної світової оборонної промисловості Великої Британії – прямо з заводу на лінію фронту. Я закликаю міжнародних партнерів приєднатися до Великої Британії в цих зусиллях”, — заявив британський міністр.

У Міноборони країни заявили, що ЗСУ використовують зброю, надану Великою Британією, з “безпрецедентним ефектом”, зокрема йдеться про атаки на Чорноморський флот рф.

“Оскільки понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів із цього пакета буде витрачено на морський потенціал, Україна продовжить змінювати ситуацію в Чорному морі”, – додали у міністерстві.

Британське відомство зазначило, що українські військові “заслужили значної уваги завдяки високоефективному застосуванню” різних типів безпілотників – знищенню чи ураженню тисяч одиниць російського оснащення і техніки за допомогою “набагато дешевших систем”.

До України з окупації повернули ще 10 дітей

Організація Save Ukraine повернула ще 10 дітей з тимчасово окупованої території України. Про це повідомив засновник організації Микола Кулеба.

Він зазначив, що діти після тривалої розлуки повернулися до своїх родин. Усі сім’ї перебувають у безпеці. Кулеба також заявив, що від початку повномасштабного вторгнення організація Save Ukraine врятувала та вивезла з тимчасово окупованих регіонів 261 дитину.

“Під владою окупанта, наші діти позбавлені будь-яких прав і звичайного щасливого дитинства. Тому часу на зволікання немає. Ми одразу починаємо діяти”, – написав Кулеба.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору