ЖИТТЯ

Кримінал, виставки та виправдання Слюсаря: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього проводили цікаві виставки та зустрічі, було трохи криміналу та декілька ДТП. Надходили й сумні звістки з фронту. Також стало відомо про виправдання судом голови Дівичківської громади. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ОЛЕКСАНДР ЧЕХУН ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

6 березня у бою з російськими військами біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району, що на Донеччині, загинув військовий Збройних сил України Олександр Чехун із Семенівки (Студениківська ТГ). Йому було 39 років.

На військову службу його зарахували 11 лютого 2024 року. Служив кулеметником 2 стрілецького відділення 3 стрілецької роти.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧЕРЕЗ ДВА РОКИ ПІСЛЯ ЗАГИБЕЛІ ПОХОВАЮТЬ ВОЇНА ЯРОСЛАВА МУХУ

12 березня у Студениках (Студениківська ТГ) поховають захисника України Ярослава Муху. Коли загинув, йому було 26 років. Із 7 квітня 2022 року він вважався зниклим безвісти. Виявилося, що його поховали у Дніпрі як невідомого солдата. Тим часом через аналіз ДНК тривали пошуки, зрештою вони завершилися нещодавно і його змогли ідентифікувати. Тепер його тіло повернуть додому.

Ярослав Муха пішов добровольцем захищати Україну з 26 лютого 2022 року. Був механіком-водієм гармати протитанкового артилерійського взводу. Захищав столицю від окупантів. Під селом Мощун на Київщині тоді розгорнулися найзапекліші бої, за які Ярослава відзначили медаллю “За особливу службу”.

Після визволення Київщини був направлений до Харківської області. 7 квітня 2022 року біля міста Ізюм, коли воїни допомагали у ремонті вантажівки, навантаженої боєкомплектом, ворожий снаряд потрапив просто між ними. Тіла захисників довго не могли забрати через запеклі бої. З того часу Ярослав Муха вважався зниклим безвісти.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВУКГ ПЛАНУЄ ЗАКУПИТИ 750 ВУЛИЧНИХ СВІТИЛЬНИКІВ ЗА 840 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 23 лютого до 8 березня оголосили 5 порівняно значних тендерів.

Прийом пропозицій – із 28 лютого до 8 березня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. У лікарні передбачили 286 тисяч 042 гривні на реактиви для ручних біохімічних досліджень, загально-клінічних методів та 241 тисячу 586 гривень на реактиви для автоматичного гематологічного аналізатора ABX Micros ES60 та аналізатора електролітів EasyLyte Plus Na/K/Cl. Переможець торгів повинен буде постачати це до кінця року.

Із 29 лютого до 8 березня. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. Для закладів освіти Переяславської громади планують закупити тонну гречаної крупи, півтори тонни рису, 700 кг пшона, 600 кг перлової крупи, 500 кг вівсяної крупи, 800 кг ячневої крупи, 800 кг пшеничної крупи, 700 кг кукурудзяної крупи, 700 кг булгуру, півтори тонни пшеничного борошна. Переможець торгів повинен буде постачати товар до кінця року.

Із 1 до 11 березня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 253 тисячі 868 гривень готові витратити у лікарні на реактиви для біохімічного автоматичного аналізатора А 15 BioSystems, а ще 22 тисячі 013 гривень – на реактиви для гемокоагулометра TS-400. Ті, хто зроблять найвигідніші пропозиції на тендерах, постачатимуть товар до кінця року.

Із 6 до 14 березня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. На технічне обслуговування шести рентгенівських апаратів у лікарні передбачили 120 тисяч гривень. Попередня така ж закупівля не відбулася. Переможець торгів повинен буде надати ці послуги до кінця року.

Із 7 до 15 березня. Замовник – Переяславське ВУКГ. ВУКГ планує закупити 750 світильників зовнішнього освітлення потужністю 45-50 Вт за щонайбільше 840 тисяч гривень. Переможець торгів повинен буде постачати їх до 30 серпня партіями, згідно із заявками замовника.

СУД ПЕРЕЯСЛАВА ВИПРАВДАВ ОЛЕКСАНДРА СЛЮСАРЯ

29 лютого Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд виправдав голову Дівичківської сільської ради Олександра Слюсаря у справі про розтрату державних коштів на закупівлі генераторів. Склад кримінального правопорушення у його діяннях прокуратура не змогла довести.

Згідно з протоколом засідання суду від 2 серпня 2023 року, підозрюваний Олександр Слюсар, зловживаючи своїми службовими обов’язками, уклав договір з товариством на постачання дизельних генераторів. Проте, порушивши умови договору, товариство поставило генератори, які не відповідають специфікації товару.

Суд визнав, що докази не доводять того, що обвинувачений достовірно знав, що поставлені 2 березня дизельні електрогенератори DAS із написами “DAS QZ-38” не є дизельними електрогенераторами DAS моделі “QZ-38ОTSK” та не відповідають специфікації до договору. Також він не усвідомлював суспільно небезпечного характеру вказаних дій, не передбачав суспільно небезпечних наслідків та не бажав настання їх.

Хоча різниця в габаритах електрогенераторів DAS QZ-38 та DAS QZ-38ОTSK є такою, що, на думку стороннього спостерігача, може викликати сумнів у їхній тотожності, ця обставина не вказує на те, що Слюсар знав, що ТОВ “ТРИДААГРО” другою партією поставить інші, ніж DAS QZ-38ОTSK, два електрогенератори, вирішив суд. Будь-яких доказів того, що голова Дівичківської сільради знав про те, що другою партією поставлять електрогенератори DAS QZ-38, не було.

Також, згідно із рішенням суду, сторона обвинувачення не довела наявність в Олександра Слюсаря “корисливих мотиву та мети вчинення дій, що йому інкриміновано”. При цьому вбачається, що укладання договору і його реалізація мали на меті забезпечити об’єкти територіальної громади електроживленням та опаленням, що цілком відповідає завданням, які ставляться перед сільським головою.

Тож, зважаючи на показання свідків та обвинуваченого, не доведеним є зазначене у формулюванні обвинувачення твердження, що Слюсар вчинив інкриміновані йому дії, достовірно знаючи, що поставлені 2 березня 2023 року дизельні електрогенератори DAS із написами “DAS QZ-38” не є дизельними електрогенераторами DAS моделі “QZ-38ОTSK” та не відповідають специфікації до договору, оскільки суттєво відрізняються за потужністю.

Суд визнав Олександра Слюсаря невинним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою), через недоведеність в його діяннях складу кримінального правопорушення. Також поновив у правах, обмежених під час кримінального провадження. Речові докази – два дизельні генератори DAS QZ-38, – суд постановив повернути Дівичківській сільській раді.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЗАГОРІЛИСЯ ДВІ ГОСПОДАРЧІ БУДІВЛІ

7 березня надійшло повідомлення про загоряння господарчої будівлі у Гречаниках (Дівичківська ТГ) на провулку Вузькому.

Прибувши на місце події рятувальники виявили, що на площі 1 кв. метр горіла покрівля приватної господарчої будівлі розміром 3×3 метри. Пожежу загасили власники до прибуття рятувальників. Ніхто не постраждав.

8 березня надійшло повідомлення про загоряння господарчої будівлі у Гланишеві (Переяславська ТГ) на вулиці Набережній.

Рятувальники прибули на місце події та виявили, що на площі 32 км. метри горить покрівля приватної господарчої будівлі розміром 4×8 метрів. Ліквідували загорання за 1 годину 20 хвилин. Вогонь знищив покрівлю. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ДВА АВТОМОБІЛІ ПОТРАПИЛИ У ДТП, ВОДІЙ ОДНОГО ВТІК З МІСЦЯ ПОДІЇ

8 березня у Переяславі біля пожежної частини на перехресті вулиць Сковороди та Покровської сталася ДТП. Автомобіль Daewoo Lanos зіткнувся з Volkswagen Touareg.

Відомо, що водій авто Daewoo Lanos після зіткнення поїхав з місця події. Згодом правоохоронці розшукали автівку в Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького, проте власника у ній не було.

Поліціянти склали схему ДТП. Помістили Lanos на майданчик для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів.

Автомобіль Volkswagen Touareg отримав пошкодження лівої частини бампера. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗІТКНУЛИСЬ BMW ТА МОПЕД, ДВОХ ЛЮДЕЙ ГОСПІТАЛІЗУВАЛИ

4 березня близько у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького сталась ДТП. Автомобіль BMW X5 зіткнувся з мопедом Viper. Двох людей госпіталізували.

Відомо, що житель Малої Каратулі (Ташанська ТГ) 2000 р.н., рухаючись автомобілем BMW X5 в напрямку автостанції, був неуважним, не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху та зіткнувся з мопедом Viper, який їхав у попутному напрямку.

Внаслідок зіткнення водій мопеда, переяславець 1992 р.н., отримав рвану рану обличчя, садини кисті та колінних суглобів. Його пасажирка 1993 р.н. має закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, рвану рану лобної ділянки голови, політравму. Обох постраждалих доставили до переяславської лікарні.

Правоохоронці відкриють кримінальне провадження за статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

НА 2,7 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ ОШТРАФУВАЛИ ЗЛОЧИННУ ГРУПУ, ЯКА ОРГАНІЗУВАЛА АЗАРТНІ ІГРИ У ПЕРЕЯСЛАВІ

Детективи територіального управління бюро економічної безпеки у Київській області завершили досудове розслідування стосовно злочинної групи, яка організовувала та проводила нелегальні азартні ігри у Бориспільському районі.

Слідство встановило, що у травні 2023 року житель Київщини організував роботу нелегальних гральних закладів у Бориспільському районі. До незаконної діяльності залучив ще трьох спільників, які виконували роль адміністраторів. Діяльність підпільного закладу ретельно приховували: зала працювала лише для перевірених клієнтів, які завчасно домовлялись з адміністраторами про візит.

Під час обшуків детективи БЕБ вилучили речові докази незаконної діяльності. Зокрема, комп’ютерну техніку, відеокамери, термопринтери, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, чорнові записи та російські паспорти.

Організатору та трьом учасникам організованої злочинної групи повідомили про підозру за ч. 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 2 ст. 203-2 (Дії вчинені особою, раніше судимою за незаконну діяльність з організації або проведення азартних ігор чи лотерей або за попередньою змовою групою осіб).

Обвинувальний акт скерували до суду, який довів вину зловмисників у скоєному в повному обсязі. Суд виніс вирок – штраф в розмірі 680 тисяч гривень кожному. Загальна сума грошового стягнення становить понад 2,7 мільйона гривень.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧОЛОВІК НЕЛЕГАЛЬНО ВИГОТОВЛЯВ ТА ПРОДАВАВ ЦИГАРКИ

У Переяславі поліцейські Бориспільського РУП разом зі співробітниками ГУ СБУ у місті Києві та Київській області викрили налагоджене підпільне виробництво підакцизної продукції. Її організував 54-річний переяславець. Він виготовляв та збував цигарки без відповідних дозвільних документів.

Відомо, що силовики провели санкціонований обшук за місцем проживання чоловіка. У гаражі на території домоволодіння виявили та вилучили 10 механічних пристроїв для наповнення гільз для цигарок, 60 коробок з гільзами та пачками для них, близько 120 кг підробленого листя тютюну елітних сортів, яке розфасоване в контейнери, пакети та текстильні мішки, а також понад 100 коробок з папером для цигарок. За попередніми підрахунками, з вилученого можна було виготовити 5 тисяч пачок сигарет. Орієнтовна вартість вилучених цигарок сягає майже 530 тисяч гривень.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). 

ЛІКАРНЯ ПЕРЕЯСЛАВА ОТРИМАЛА ІНКУБАТОРИ ДЛЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ, МЕДИЧНІ ЛІЖКА ТА НОВІ ДИВАНИ

27 лютого Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування отримала два інкубатори для новонароджених Air Incu I для акушерсько-гінекологічного відділення. Їх надав благодійний фонд “Благомай”.

Кувез – це інкубатор для новонароджених та недоношених немовлят, призначений для контролю температури при неонатальній гіпотермії, спостереження та дослідження у палатах новонароджених, запобіганню зниження температури тіла одразу після пологів, а також – для передопераційної та післяопераційної інтенсивної терапії в хірургії новонароджених, також передбачає можливість контролю температури шкіри немовляти.

1 березня на сторінці лікарні повідомили, що від благодійного фонду “Національна агенція гуманітарної допомоги “ZDOROVI” отримали для анестезіологічного відділення (реанімації) два медичні електричні ліжка Hill-Room Versacare, а також кріохірургічну гінекологічну систему та оглядовий стіл для акушерсько-гінекологічного відділення.

Інші відділення відповідно до спеціалізації отримали таке:

  • 2 інвалідні візки;
  • гемостатистичні зажими;
  • лотки для встановлення уретрального катетера;
  • шкірні маркери;
  • гігієнічні післяпологові набори;
  • набір для ларингоскопії;
  • судинні петлі;
  • підкладки під гіпс
  • хірургічні пінцети;
  • пластичні гіпси (скотч-каст);
  • подовжувачі IV
  • прозорі плівкові наліпки;
  • судна для збору сечі;
  • інтубаційні стилети;
  • шприци.

Минулого тижня на першому поверсі консультативно-діагностичної поліклініки встановили нові дивани-лавки. “Тепер очікувати чергу до реєстратури чи прийому до лікаря пацієнти зможуть в більш зручних умовах. Цим змінам ми завдячуємо Олегу Тітову (директору ТОВ “БіоПлюс”), який передав їх як благодійну допомогу. Адміністрація КНП “Переяславська БЛІЛ” продовжуватиме роботу над покращенням комфорту перебування пацієнтів в закладі”, – написали у повідомленні лікарні.

ВІЙСЬКОВІ ТРЕТЬОЇ ШТУРМОВОЇ РОЗПОВІЛИ У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРО ПЕРЕВАГИ СЛУЖБИ САМЕ У ЦІЙ БРИГАДІ

8 березня у Переяслав у межах інформаційного туру зустрічей завітала команда представників та чинних бійців третьої окремої штурмової бригади. Військовослужбовці розповіли про один із найкращих та найвідоміших підрозділів Збройних сил України та переваги служби у ньому. Також говорили про побратимство та бригадний дух.

Військовий на позивний “Бик” розповів, що бригада заснувала традицію їздити містами України та презентувати ідеологію третьої штурмової. Додав, що це не просто статутний підрозділ в Збройних силах України, а він має ідею побратимства, колективної відповідальності та праці заради спільної мети, які є частиною одного спільного “Азовського” руху. Адже добровольчий батальйон “Азов” у 2014 році заснував Андрій Білецький, командир 3-ї ОШБ та лідер цього руху.

Військовий з позивним “Студент” говорив на тему грошового забезпечення війська. Розповів, що базова ставка заробітної плати у їхніх військових 20 тисяч гривень та 30 тисяч премії: “Тобто у нас отримують 50 тисяч мінімум навіть ті, хто перебуває в тилу. Також це варіюється в залежності від посади та звання та наскільки ви близько до лінії фронту. 100 тисяч гривень, про які всі говорять, отримують ті, хто працює на лінії зіткнення з ворогом”.

Додав, що бійців бригади відпускають додому та у відпустки, а кожні три дні, коли перебувають на доукомплектації, військові можуть дозволити собі їздити додому. Два рази на рік по 15 днів отримують оплачувану відпустку, також за узгодженням з командуванням на 10 днів можна поїхати у окрему відпустку.

Військовий на позивний “Індик” розповів про “молодіжку” бригади “Центурія”. Це новітня організація українських націоналістів, яка займається підготовкою та вихованням майбутніх поколінь воїнів.

Цього ж дня із 10:00 на вулиці Шкільній у супермаркеті “Еко-маркет” можна було придбати різний мерч та сувенірну продукцію третьої штурмової бригади, сфотографуватися біля тематичної фотозони та просто підтримати військових донатом. На прилавку були різні тематичні речі, які можна придбати за фіксованою ціною від 50 до 750 гривень: наклейки, блокноти, плакати, магніти, стікерпаки, шеврони та інше. Також стояла скринька, куди всі охочі могли задонатити на потреби 3 ОШБ.

ЖІНКИ ІЗ ВОЛОНТЕРСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “ПЕРЕЯСЛАВ” ДОПОМАГАЮТЬ ЗАХИСНИКАМ

Волонтерське об’єднання “Переяслав” повноцінно працює у нашому місті з осені 2023 року. З кожним днем воно набирає все більших обертів. Жінки, які згуртувалися у найтяжчі часи, стали прикладом єдності, сили та патріотизму. Вони всебічно допомагають українській армії та підтримують захисників на найгарячіших напрямках. Очільниця колективу Жанна Федорук за підсумками 2023 року потрапила до переліку найвпливовіших людей Переяслава за версією Інформатора.

Детальніше про роботу об’єднання можете прочитати тут.

В УНІВЕРСИТЕТІ ПЕРЕЯСЛАВА ОБГОВОРИЛИ ПОСТАТЬ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

7 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі в рамках творчого проєкту “Університетські зустрічі” відбувся захід під назвою “Духовний провідник українського народу”. Його приурочили до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. На ньому гості ділилися думками про відомого поета, а також презентували тематичну виставку картин Людмили Башук та її учнів під назвою “Психологічний ландшафт душі Шевченка”.

У читальній залі імені Сигізмунда ІІІ зібралося близько п’ятдесяти людей. Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур поділився розумами про поета: “Для мене Шевченко вперше заграв новими барвами, коли Сергій Нігоян під час Майдану прочитав уривок із поеми “Кавказ” “Борітеся – поборете”. Ще один зі спогадів – спільні заходи, які ми проводили у “Тарасову ніч”, де читали багато рядків Шевченка і майже всю ніч “Кобзар” перечитували. Зараз ті діти, які були тоді маленькими, стали нашими студентами. Тобто вже виростає покоління свідомих українців, які внутрішньо пройшли через націотворчі процеси”.

Докторка педагогічних наук, кандидатка філологічних наук, професорка кафедри української та зарубіжної літератури і методики навчання переяславського університету Ганна Токмань поділилася роздумами про суперечливість образу Переяслава у поезії Тараса Шевченка.

Кандидатка психологічних наук, художниця, керівниця студії живопису та членкиня спілки “Мистецтво життя” Людмила Башук представила виставку своїх картин і учнів. Всі картини художниці написані на тему збірки “Три літа” Тараса Шевченка, а дитячі – на твори “Думка”, “І досі сниться, під горою”, “Мені тринадцятий минало”. Картини експонуватимуться в університеті ще два місяці.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ КАРТИН АЛЬБЕРТА-ЛЕЙЗЕРА ФЕЛЬДМАНА “КОЛОРИТНІ ЕПІЗОДИ ШТЕТЛА”

6 березня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку картин Альберта-Лейзера Фельдмана “Колоритні епізоди штетла”. Її приурочили до 165-ї річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема. На ній представили 15 картин художника. Експонуватиметься виставка до 27 березня, побачити її можна у будні з 10:00 до 16:00.

На відкриття прийшло близько тридцяти людей: працівники відділу культури та туризму, діти та інші охочі. Розпочав захід музикант Владислав Брик, який виконав єврейські твори “Хава наґіла”, “Сім-сорок” та “Шолом-Алейхем”. Самого художника на презентації не було, зараз він перебуває в Ізраїлі.

Альберт Фельдман виклав на полотні розповіді Шолом-Алейхема з творів про жителів штетлу, де проживали євреї. Саме через це виставка має назву “Колоритні епізоди штетла”. Серед героїв картин можна побачити і маленького Шолом-Алейхема. Він зображений на картині, яка називається “Можна записати”.

Ініціаторка виставки, голова Товариства єврейської культури та завідувачка будинку культури села Гайшин Ірина Кучеренко розповіла історію переяславського єврейства у ХІХ столітті та закликала всіх охочих відвідати виставку.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ТРИВАЄ ВИСТАВКА ПОСУДУ ХХ СТОЛІТТЯ

У переяславському музеї козацької слави з 23 лютого триває виставка “Кавовий та чайний посуд ХХ століття” (фарфорові та фаянсові вироби з колекції НІЕЗ “Переяслав”). На ній представили 70 керамічних виробів п’яти порцелянових заводів України. Автори розписів на виробах – художники Віталій Хоменко, Іван Віцько, Володимир Крацевич, Петро Тарасенко. Триватиме виставка до 30 червня.

МАТАДОР ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ВІЗЬМЕ УЧАСТЬ У ПЕРШІЙ ЛІЗІ ЧЕМПІОНАТУ КИЇВЩИНИ З ФУТБОЛУ

Футбольний клуб “Матадор” із Переяслава заявився на участь у першій лізі чемпіонату Київської області. Команда дебютує на такому високому рівні, до цього вона грала у кубку області та районних змаганнях.

“Виступ у першості Київщини стане прем’єрним для “Матадора”. До цього переяславський клуб, успішний у дитячо-юнацькому футболі передусім, устиг дебютувати в обласному кубковому турнірі зразка 2021 року. На старті він вибив зі змагань вищолігову “Софію” із Софіївської Борщагівки, але в 1/8 фіналу не справився з іншим елітним колективом – ФК “Калинівка”. Прем’єрний гол у турнірах офіційного обласного рангу провів Юрій Кривенко, нині – наставник юних чемпіонів Київщини”, – йдеться у повідомленні КОАФ.

Двоколовий турнір у першій лізі триватиме протягом трьох місяців – з квітня по червень включно. Переможець і призери змагань отримають право на виступи в обласному чемпіонаті сезону 2024-2025 років. Нова вища ліга розпочне регулярний турнір у серпні.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про смертельну ДТП, спортивні досягнення та “Мрію”. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору