ВЛАДА

Суд Переяслава виправдав Олександра Слюсаря: він не міг “достовірно знати”, що закуповує не ті генератори

Олександра Слюсаря виправдали у справі щодо розтрати державних коштів на закупівлі генераторів. У його діях не виявили кримінального правопорушення.

29 лютого Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд виправдав голову Дівичківської сільської ради Олександра Слюсаря у справі про розтрату державних коштів на закупівлі генераторів. Склад кримінального правопорушення у його діяннях прокуратура не змогла довести. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на вирок суду.

У ЧОМУ ОБВИНУВАЧУВАЛИ СЛЮСАРя?

Згідно з протоколом засідання суду від 2 серпня 2023 року, підозрюваний Олександр Слюсар, зловживаючи своїми службовими обов’язками, уклав договір з товариством на постачання дизельних генераторів. Проте, порушивши умови договору, товариство поставило генератори, які не відповідають специфікації товару.

У січні 2023 року Дівичківська сільська рада та ТОВ “ТРИДААГРО” уклали договір купівлі-продажу, відповідно до якого це підприємство за 1 мільйон 622 тисячі 060 гривень зобов’язалось передати сільраді 4 дизельні електрогенератори DAS QZ-38OTSK (вартість одного – 405 тисяч 515 гривень). 15 лютого ТОВ “ТРИДААГРО” поставило 2 електрогенератори DAS QZ-38OTSK, які, згідно з видатковими накладними та актами приймання-передачі від 15 лютого, отримав сільський голова. 20 лютого Дівичківська сільська рада перерахувала на рахунок ТОВ 811 тисяч 030 гривень за ці 2 генератори.

Згодом, 2 березня, ТОВ “ТРИДААГРО” поставило ще 2 дизельні електрогенератори DAS, які не є дизельними електрогенераторами DAS QZ-38OTSK, оскільки суттєво відрізняють за розмірами, вагою, марками двигунів, напругою, струмом та потужністю. Дівичківський сільський голова, як йдеться у протоколі, достовірно знаючи, що поставлені електрогенератори не відповідають специфікації до договору, підписав видаткові накладні та акти приймання-передачі, згідно з якими “Дівичківською сільською радою в його особі на виконання умов договору від 18 січня отримано від ТОВ “ТРИДААГРО” дві електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згорання DAS QZ-38OTSK з ATS”. На рахунок ТОВ “ТРИДААГРО” сплатили ще 811 тисяч 030 гривень.

Отож, начебто таким чином сільський голова розтратив з бюджету 811 тисяч 030 гривень, що в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (станом на 1 січня становив 1 тисячу 342 гривні), тобто в особливо великих розмірах.

Що говорили на суді основні фігуранти справи?

Директор ТОВ “ТРИДААГРО” повідомив, що уклали договір на поставку генераторів з двигунами моделі “Кварц” потужністю 38 кВА. Товариство поставило Дівичківській сільраді 4 генератори: 2 DAS QZ-38ОTSK та 2 DAS QZ-38. Самі генератори поставлялися з Туреччини. Оскільки на заводі було тоді багато замовлень, за його словами, відвантажили ті, що для європейського ринку – без абревіатури ОTSK. У договорі ж та митній декларації було зазначено “DAS QZ-38ОTSK”. Директор ТОВ, мовляв, не знав, що там інші двигуни. Потужність двигунів перевіряли: перший запуск, комплектація, потім відправили. Гроші за договором сільрада сплатила. Чи було відомо сільському голові про невідповідність двох генераторів специфікації, директор не знає.

Олександр Слюсар під час допиту сказав, що при розвантаженні двох генераторів 2 березня він не був присутній. Наступного дня заїхав до місця, куди привезли генератори. Не побачив, що два з них меншого розміру. Звернув увагу лише на цифру “38”, яку сприйняв за визначення потужності генераторів, що відповідало умовам договору.

Потім Слюсар уточнив у свого заступника, чи всі генератори відповідають вимогам, йому відповіли, що так. Тож обвинувачений підписав акти та платіжні інструкції. При переказі коштів за генератори не думав, що це може бути корисливим злочином, не припускав, що його вводять в оману.

Який вирок суду?

Суд визнав, що докази не доводять того, що обвинувачений достовірно знав, що поставлені 2 березня дизельні електрогенератори DAS із написами “DAS QZ-38” не є дизельними електрогенераторами DAS моделі “QZ-38ОTSK” та не відповідають специфікації до договору. Також він не усвідомлював суспільно небезпечного характеру вказаних дій, не передбачав суспільно небезпечних наслідків та не бажав настання їх.

Хоча різниця в габаритах електрогенераторів DAS QZ-38 та DAS QZ-38ОTSK є такою, що, на думку стороннього спостерігача, може викликати сумнів у їхній тотожності, ця обставина не вказує на те, що Слюсар знав, що ТОВ “ТРИДААГРО” другою партією поставить інші, ніж DAS QZ-38ОTSK, два електрогенератори, вирішив суд. Будь-яких доказів того, що голова Дівичківської сільради знав про те, що другою партією поставлять електрогенератори DAS QZ-38, не було.

Також, згідно із рішенням суду, сторона обвинувачення не довела наявність в Олександра Слюсаря “корисливих мотиву та мети вчинення дій, що йому інкриміновано”. При цьому вбачається, що укладання договору і його реалізація мали на меті забезпечити об’єкти територіальної громади електроживленням та опаленням, що цілком відповідає завданням, які ставляться перед сільським головою.

Тож, зважаючи на показання свідків та обвинуваченого, не доведеним є зазначене у формулюванні обвинувачення твердження, що Слюсар вчинив інкриміновані йому дії, достовірно знаючи, що поставлені 2 березня 2023 року дизельні електрогенератори DAS із написами “DAS QZ-38” не є дизельними електрогенераторами DAS моделі “QZ-38ОTSK” та не відповідають специфікації до договору, оскільки суттєво відрізняються за потужністю.

Суд визнав Олександра Слюсаря невинним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою), через недоведеність в його діяннях складу кримінального правопорушення. Також поновив у правах, обмежених під час кримінального провадження. Речові докази – два дизельні генератори DAS QZ-38, – суд постановив повернути Дівичківській сільській раді.

Вирок можна оскаржити в Київському апеляційному суді протягом тридцяти днів з дня його винесення.

Читайте також:

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору