ЖИТТЯ

Над головою Дівичківської громади Олександром Слюсарем триває суд: його відсторонили від посадових обов’язків до 24 листопада

Олександра Слюсаря вдруге відсторонили від посадових обов’язків голови Дівичківської громади. Його підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення.

Голову Дівичківської сільської ради Олександра Слюсаря підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення згідно з ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою). Допоки триває судовий розгляд, його відсторонили від виконання посадових обов’язків – спочатку із 2 серпня до 30 вересня включно, а потім із 26 жовтня до 24 листопада. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на судову ухвалу від 26 жовтня.

Що було на судовому засіданні?

Журналіст Інформатора, який 26 жовтня побував на судовому засіданні, повідомляє, що прокурор обгрунтував відсторонення Слюсаря від посади тим, що він, будучи сільським головою, у цьому кримінальному провадженні може впливати на свідків, які є працівниками Дівичківської сільської ради. Обвинувачений та його захисник під час засідання заперечили щодо задоволення клопотання. Аргументували тим, що прокурор не надав жодного доказу до клопотання, протягом досудового розслідування не зафіксовано будь-яких дій обвинуваченого, які б вказували на збільшення ступеню ризиків. Крім того, на думку захисту, не врахували дані про особу обвинуваченого, а доводи прокурора ґрунтуються лише на припущеннях. Не надали оцінку тому, що відсутність керівника територіальної громади на своєму робочому місці в період дії воєнного стану не сприятиме його ефективній господарській діяльності, а також негативно вплине на неповнолітню дитину обвинуваченого через те, що той не отримує зарплати.

Головуючий суддя Дмитро Свояк поцікавився, чи отримував обвинувачений заробітну плату протягом двох місяців відсторонення від посади. Олександр Слюсар відповів, що ні: “І третій місяць, коли я вийшов на роботу із 2 жовтня по сьогоднішній день, зарплатні я ще не отримував. Надіюсь, що, можливо, завтра вже буде”. Суддя запитав, чому за два місяці він не отримав заробітної плати. Слюсар сказав, що до ухвали про відсторонення пішов у відпустку, а коли вийшов із неї, то відразу виконав рішення суду. Суддю здивувало, що відсторонення від посади вплинуло на нарахування зарплати. Захисник обвинуваченого зазначив, що, на його думку, в організації, де працює Слюсар, вирішили таким чином убезпечитися, щоб у прокурора не було запитань, чому обвинувачений відсторонений, але отримує зарплату.

Прокурор наголосив, що, згідно з відповіді на запит до сільської ради, Олександр Слюсар був у основній щорічній відпустці із 3 серпня до 25 вересня. Тобто із наступного дня після ухвали про відсторонення. Слюсар заперечив, зазначив, що пішов у відпустку за 4 дні, до ухвали. Припустив, що у відповіді на запит може бути одруківка.

Прокурор у свою чергу сказав, що має підтвердження, що дружина Олександра Слюсаря офіційно працевлаштована, тому засоби для існування будуть наявні в сім’ї обвинуваченого.

Яке рішення суду?

Суд взяв до уваги посилання сторони захисту на можливий вплив відсторонення обвинуваченого від посади на реалізацію Дівичківською сільською радою своїх повноважень. Однак врахував, що виконання обов’язків сільського голови може здійснювати і здійснює секретар сільської ради та виконавчого комітету. Також сторони не надали будь-яких доказів правомірності можливої невиплати Олександру Слюсарю його заробітної плати протягом часу відсторонення від посади. Тож вплив на членів сім’ї обвинуваченого застосуванням відсторонення від посади матиме незначний характер.

Суд визнав, що є достатні підстави вважати, що відсторонення Слюсаря від посади Дівичківського сільського голови є необхідним для запобігання незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження. Тому ухвалив рішення відсторонити його від виконання посадових обов’язків до 24 листопада. Окремому оскарженню ухвала не підлягає.

Відразу ж провели підготовче засідання щодо розгляду можливого кримінального правопорушення, вчиненого Олександром Слюсарем. Запланували два наступні засідання на 10 та 14 листопада у приміщенні Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду.

У чому обвинувачують Олександра Слюсара?

Згідно з протоколом засідання суду від 2 серпня, підозрюваний Олександр Слюсар, зловживаючи своїми службовими обов’язками, уклав договір з товариством на постачання дизельних генераторів. Проте, порушивши умови договору, товариство поставило генератори, які не відповідають специфікації товару.

У січні цього року Дівичківська сільська рада та ТОВ “ТРИДААГРО” уклали договір купівлі-продажу, відповідно до якого це підприємство за 1 мільйон 622 тисячі 060 гривень зобов’язалось передати сільраді 4 дизельні електрогенератори DAS QZ-38OTSK (вартість одного – 405 тисяч 515 гривень). 15 лютого ТОВ “ТРИДААГРО” поставило 2 електрогенератори DAS QZ-38OTSK, які, згідно з видатковими накладними та актами приймання-передачі від 15 лютого, отримав сільський голова. 20 лютого Дівичківська сільська рада перерахувала на рахунок ТОВ 811 тисяч 030 гривень за ці 2 генератори.

Згодом, 2 березня, ТОВ “ТРИДААГРО” поставило ще 2 дизельні електрогенератори DAS, які не є дизельними електрогенераторами DAS QZ-38OTSK, оскільки суттєво відрізняють за розмірами, вагою, марками двигунів, напругою, струмом та потужністю. Дівичківський сільський голова, як йдеться у протоколі, достовірно знаючи, що поставлені електрогенератори не відповідають специфікації до договору, підписав видаткові накладні та акти приймання-передачі, згідно з якими “Дівичківською сільською радою в його особі на виконання умов договору від 18 січня отримано від ТОВ “ТРИДААГРО” дві електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згорання DAS QZ-38OTSK з ATS”. На рахунок ТОВ “ТРИДААГРО” сплатили ще 811 тисяч 030 гривень.

Отож таким чином сільський голова розтратив з бюджету 811 тисяч 030 гривень, що в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (станом на 1 січня становив 1 тисячу 342 гривні), тобто в особливо великих розмірах.

Нагадаємо, що на Переяславщині чоловік виловив 138 карасів та 3 плітки, чим завдав збитків державі на 222 тисячі 879 гривень. Як його покарав суд, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Фото до колажу: Facebook-сторінка Олександра Слюсаря

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору