ЖИТТЯ

Чим зайнятися під час блекаутів, щоб не втратити здоровий глузд: поради від МОЗ

Як пережити відключення світла і не втратити здоровий глузд? Міністерство охорони здоров’я підготувало поради.

З настанням холодів зростає ризик атак ворога на критичну інфраструктуру, а з ними – і загроза віялових відключень електроенергії та блекаутів. У Міністерстві охорони здоров’я підготували перелік справ, які не лише допоможуть легше пережити можливі відключення електроенергії, а ще й є корисними для психічного та фізичного здоров’я. Їх переповідає Інформатор.

Настільні ігри для всієї родини. Це якісний час разом, для якого не потрібне яскраве освітлення та інтернет.

Тренування вдома. Ви можете вже зараз навчитися техніки виконання вправ з тренером (тренеркою) особисто чи онлайн, щоб потім вдома мати змогу виконувати їх навіть у сутінках. Гумові стрічки, турнік, гиря – з цим приладдям можна непогано тренуватися вдома.

Читання чи слухання. Паперова книжка і ліхтарик для читання, або електронна чи аудіокнига допоможуть якісно провести період відключення світла.

Сон. Якщо вже по 9 вечора, можна і не грати в настілки й не читати – це ваш давно омріяний шанс виспатися.

Прогулянки просто неба. Але пам’ятайте про світловідбивні або світлодіодні аксесуари (наприклад, браслет чи стрічка). Якщо ж вже доволі темно і ви перебуватимете біля проїжджих частин дороги – краще мати світловідбивний жилет (як у велосипедистів) та для зручності пересування налобний ліхтарик.

Механічна робота, що не потребує яскравого освітлення, може бути заспокійливим заняттям: прибирання, наведення ладу в шухлядах чи на робочому столі, зручне перепакування сипучих харчів тощо. Збільшення впорядкованості й зменшення хаосу довкола себе – це приємне для мозку явище.

Нагадаємо, що у Переяславській громаді готуються до блекаутів. Де працюватимуть “Пункти незламності”, дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору