ЖИТТЯ

Український фільм “20 днів у Маріуполі” здобув премію “Оскар”: що позитивного було цього тижня

Україна здобула 20 нагород та очолила медальний залік чемпіонату світу-2024 з парабіатлону. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Український фільм “20 днів у Маріуполі” здобув премію “Оскар”

Стрічка “20 днів у Маріуполі” отримала премію “Оскар” у номінації “Найкращий повнометражний документальний фільм”. Це перший український фільм, який здобув цю престижну нагороду Американської кіноакадемії. Про це відомо з трансляції церемонії 96-ї премії “Оскар”, яку українською мовою вело “Суспільне. Культура”.

“20 днів у Маріуполі” – це документальна робота режисера та воєнного кореспондента Мстислава Чернова. У березні 2022 року він та його колега – фотограф Євген Малолєтка – були останніми із цивільних журналістів, які лишалися в Маріуполі, що опинився в повній блокаді російських військ.

Під час нагородження Чернов зазначив, що “Оскар” його фільмові – знаковий момент для українського кінематографа, але водночас режисер зізнався, що волів би ніколи не знімати цю стрічку, а нагороду обміняв би на мир, який був в Україні до російського вторгнення.

“Я хочу мати можливість обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окупувала наші міста. Я хочу віддати все визнання за те, щоб росія не вбила десятки тисяч моїх співгромадян”, – сказав режисер у своїй промові.

Він також додав, що обміняв би пошану на те, щоб росія звільнила всіх військовополонених та цивільних заручників, та закликав світову кінематографічну спільноту “виправити історію”, щоб “правда перемогла”.

“Ми всі разом, ви – одні з найталановитіших людей у ​​світі – можемо зробити так, щоб історія була виправлена, правда перемогла, а люди Маріуполя та ті, хто втратив життя, ніколи не були забуті”, – наголосив Чернов.

Поряд із ним під час вручення нагороди стояли інші творці фільму – фотограф Євген Малолєтка, журналістка Василіса Степаненко, продюсери Рейні Аронсон-Рат, Мішель Мізнер та Дерл МакКрудден.

Україна здобула 20 нагород та очолила медальний залік чемпіонату світу-2024 з парабіатлону

Спортсмени збірної України з парабіатлону посіли перше місце в медальному заліку чемпіонату світу 2024 року. Команда завоювала 20 нагород: 8 золотих, 7 срібних та 5 бронзових медалей. Про це повідомили в Міністерстві молоді та спорту України.

Турнір відбувався в канадському Принс-Джорджі. Друге місце з 8 нагородами в медальному заліку посіли США, а третю сходинку посіла Канада – у них 7 медалей.

Найбільше нагород парабіатлоністам удалося здобути в класі стоячи – 9 штук, із них 4 – золоті. Ще 8 медалей вдалося здобути в категорії атлетів із порушеннями зору – із них 2 були золотими. Інші три відзнаки українські спортсмени завоювали в класі сидячи – із них 2 золота.

Найбільш титулованою парабіатлоністкою на цьому чемпіонаті світу стала Людмила Ляшенко. Вона виборола чотири нагороди: 3 золоті медалі й 1 – срібну. Ляшенко здобула титули чемпіонки світу у спринті, індивідуальній гонці й команді, а також посіла другу сходинку в спринт-персьюті. Статус найкращої спортсменки турніру вона розділила з німкенею Лінн Кацмаєр.

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 300 мільйонів доларів

Білий дім оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні вартістю 300 мільйонів доларів. Про це заявив представник Білого дому Джейк Салліван на брифінгу 12 березня. У ньому є боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, зокрема, фугасної та касетної дії, а також ракети для Stinger. Список опублікували на сайті Пентагону.

Загалом пакет включає підтримку протиповітряної оборони України, артилерії та протитанкової оборони:

  • зенітні ракети для комплексів Stinger;
  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності HIMARS;
  • 155-мм артилерійські снаряди, включно з фугасними снарядами та касетними боєприпасами подвійного призначення;
  • артилерійські снаряди калібру 105 мм;
  • протитанкові системи АТ-4;
  • додаткові набої до стрілецької зброї;
  • підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
  • запчастини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Посли ЄС схвалили пакет військової допомоги Україні на 5 мільярдів євро

Посли Європейського Союзу схвалили реформування Європейського фонду миру, що передбачає виділення 5 мільярдів євро на закупівлю зброї для України у 2024 році. Про це повідомило бельгійське головування в ЄС.

“Угода! Посли ЄС погодилися реформувати Європейський фонд миру, щоб підтримати Україну бюджетом 5 мільярдів євро на 2024 рік. Євросоюз, як і раніше, рішуче надає тривалу підтримку Україні й гарантує, що країна отримає військове обладнання, необхідне для самооборони”, – йдеться в заяві.

Напередодні агентство Reuters писало, що країни ЄС близькі до угоди щодо фонду військової допомоги Україні, яка відкриє шлях для вливання 5 мільярдів євро.

За даними видання, країни-члени ЄС протягом місяців вели суперечки щодо Європейського фонду миру, який передбачає відшкодування членам Євросоюзу за надсилання боєприпасів до інших країн.

“Це гарне рішення для України, оскільки воно дозволяє надавати двосторонню військову допомогу, уникаючи бюрократичних зволікань, як частину європейських зусиль”, – відзначив посол Німеччини в ЄС Міхаель Клаусс.

За словами дипломатів, Франція наполягала на жорсткій політиці “купуй європейське” щодо зброї, яка має право на відшкодування, тоді як Німеччина вимагала врахування двосторонньої допомоги при визначенні розміру внесків країн до фонду.

З тимчасово окупованих територій повернули ще трьох українських дітей

Ще трьох українських дітей вдалося вивезти з тимчасово окупованої території. Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Так, на підконтрольну Україні територію повернули опікунську родину, в якій виховуються 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це два хлопчики та дівчинка, віком від 11 до 17 років.

Прокудін розповів, що в окупації діти примусово були змушені відвідувати російську школу. За відмову матері погрожували, що заберуть дітей. Через тиск і переслідування росіян, родина майже не виходила з дому і жила в постійному стресі.

Тепер жінку з дітьми чекає реабілітація. Вони перебувають у безпечному місці, де отримують необхідну медичну та психологічну допомогу.

За даними Прокудіна, загалом з початку 2024 року на підконтрольну Україні територію вдалося повернути 38 дітей із Херсонської області.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору