ЖИТТЯ

Прощання із захисником, оновлена “Зустріч” та пожежі: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього проводили цікаві зустрічі, майстер-класи та заходи. Було декілька пожеж та кримінальних новин. Лікарня міста вкотре отримала допомогу від благодійників, а молодіжний центр “Зустріч” відкрив свої двері після ремонту. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ЗАХИСНИКОМ ЯРОСЛАВОМ МУХОЮ

12 березня на Переяславщині попрощалися із Ярославом Мухою зі Студеників (Студениківська ТГ). Коли загинув, йому було 26 років. Із 7 квітня 2022 року він вважався зниклим безвісти. Виявилося, що його поховали у Дніпрі як невідомого солдата. Тим часом через аналіз ДНК тривали пошуки, зрештою вони завершилися нещодавно і його змогли ідентифікувати. Тіло привезли на малу батьківщину, відспівали у Переяславі та поховали у Студениках.

Ярослав Муха пішов добровольцем захищати Україну з 26 лютого 2022 року. Був механіком-водієм гармати протитанкового артилерійського взводу. Захищав столицю від окупантів. Під селом Мощун на Київщині тоді розгорнулися найзапекліші бої, за які Ярослава відзначили медаллю “За особливу службу”.

Після визволення Київщини був направлений до Харківської області. 7 квітня 2022 року біля міста Ізюм, коли воїни допомагали у ремонті вантажівки, навантаженої боєкомплектом, ворожий снаряд потрапив поруч із ними. Тіла захисників довго не могли забрати через запеклі бої. З того часу Ярослав Муха вважався зниклим безвісти.

РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ, ППО ПРАЦЮВАЛА І НА КИЇВЩИНІ

Вночі 15 березня російські війська атакували територію України 7 зенітними керованими ракетами С-300/С-400 по Харківщині та Донеччині, однією керованою авіаційною ракетою Х-59 по Полтавщині та 27 ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО збили всі 27 безпілотників у межах Кіровоградської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Вінницької та Київської областей.

На Київ ворожі дрони заходили з північного напрямку. Всі близько півтора десятка дронів уразили ще на підступах до міста. У столиці обійшлося без жертв та руйнувань.

У Київській області працювала ППО. Влучань в об’єкти критичної інфраструктури не було. Ніхто не постраждав. Внаслідок падіння уламків в одному із районів на відкритій місцевості відбулося загорання травʼяного настилу.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК

12 березня надійшло повідомлення про загоряння приватного житлового будинку на вулиці Саратівській у селі Хоцьки (Циблівська ТГ).

Прибувши на місце події рятувальники виявили, що на всій площі 96 кв. метрів горить покрівля цегляного житлового будинку. Ліквідували пожежу за дві години. Вогонь знищив покрівлю будинку. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ДВІЧІ ГОРІЛА СУХА ТРАВА

11 березня надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у Хоцьках (Циблівська ТГ).

Прибувши на місце події рятувальники виявили, що на узбіччі на площі 0,2 га горить суха трава. Ліквідували пожежу за 40 хвилин. Вогонь знищив траву.

Цього ж дня надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у Переяславі на вулиці Костомарова.

Прибувши на місце події рятувальники виявили, що горить суха трава на площі 0,1 га. Ліквідували пожежу за пів години. Вогонь знищив траву на площі. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ В КІОСКУ ПРОДАВАЛИ ЦИГАРКИ БЕЗ ВІДПОВІДНОЇ ЛІЦЕНЗІЇ

У Переяславі продавчиня кіоску продавала тютюнові вироби без марок акцизного податку. 23 лютого правоохоронці вилучили у неї 11 пачок сигарет Bond, 23 пачки сигарет Marlboro, 10 пачок сигарет Marlboro Touch, 29 пачок сигарет Camel. 12 березня справу розглянули в суді.

На судове засідання жінка не прибула. Надіслала заяву, в якій вину у вчиненому правопорушенні визнала. Справу просила розглянути без неї. Цигарки, які вона продавала, не містять марок встановленого зразка, що підтверджують сплату акцизного збору.

Обставин, що обтяжують чи пом’якшують відповідальність, не встановили. Суд визнав жінку винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 156 (Порушення законодавства про захист прав споживачів). Наклав адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 3 тисячі 400 гривень. Також із неї стягнуть судовий збір 605 гривень 60 копійок. Вилучений товар постановив конфіскувати.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЖІНКА НЕЗАКОННО ЗАВОЛОДІЛА КОШТАМИ ЛОМБАРДУ МАЙЖЕ НА ЧВЕРТЬ МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

У Переяславі оперативники Бориспільського управління поліції викрили злочинну діяльність 24-річної працівниці ломбарду, яка за допомогою напрацьованої “схеми” заволоділа коштами установи майже на чверть мільйона гривень. Поліція Київщини повідомила їй про підозру.

Правоохоронці встановили, що жінка в період з жовтня 2023 року по січень 2024 року без наявності предмету застави складала підроблені документи та укладала фіктивні договори, вказуючи неправдиві відомості про передачу майна під заставу. Таким чином привласнила кошти на суму понад 240 тисяч гривень.

За фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в умовах воєнного стану, за процесуальним керівництвом Бориспільської окружної прокуратури, слідчі Бориспільського управління поліції повідомили зловмисниці про підозру за ч. 4 ст. 191 ККУ (Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану).

Жінці загрожує до 8 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗІТКНУЛИСЯ OPEL ASTRA ТА RENAULT MASTER

14 березня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля перетину з вулицею Тараса Федоровича сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Opel Astra та Renault Master.

За попередніми даними, водій Renault Master їхав у напрямку Борисполя, повертав у двір ліворуч та в’їхав у цей момент в авто Opel Astra. Правоохоронці склали схему ДТП. Ніхто не постраждав.

За цією справою на водія Renault склали адміністративний протокол за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

Після зіткнення у Renault Master є пошкодження переднього бампера ліворуч, а у Opel Astra – заднього бампера і багажника праворуч.

У СЕЛІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВІДКРИЛИ ПОЛІЦЕЙСЬКУ СТАНЦІЮ ТА ПРЕДСТАВИЛИ ОФІЦЕРА ГРОМАДИ 

14 березня у Пологах-Вергунах (Ташанська ТГ) відкрили поліцейську станцію. Вона стала загалом дванадцятою у Бориспільському районі. Поліцейським офіцером громади, який отримав сертифікат про завершення навчання, став Іван Зозуля.

Старший лейтенант поліції Іван Зозуля працює вже 5 років, має досвід у спілкуванні з громадянами та добре знає місцевість. Відтепер поліцейський офіцер завжди буде поряд для своєчасного реагування на проблеми громади.

У відкритті станції взяли участь заступник начальника поліції Київської області Максим Очеретяний, керівництво Бориспільського управління, представники місцевого самоврядування та територіальної громади.

ЛІКАРНЯ ПЕРЕЯСЛАВА ОТРИМАЛА ВІД БЛАГОДІЙНИКІВ ПРОДУКТИ ТА ПОВІТРЯНІ СТАБІЛІЗАТОРИ

Минулого тижня Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування отримала 350 кілограмів курячих тушок, 100 кілограмів фаршу та 1800 яєць від “Старинської птахофабрики”, а також 500 кілограмів картоплі від небайдужих жителів міста.

11 березня повідомили, що завдяки підприємцю (сімейному лікарю) Анатолію Кравцю консультативно-діагностична поліклініка та відділення екстреної медичної допомоги закладу мають по одному новому повітряному стерилізатору.

Прилад призначений для повітряної стерилізації хірургічного інструменту, термостійких шприців і голок до них, скляного посуду, теплостійких порошків та інших медичних об’єктів, а також може бути використаний для дезінфекції та сушіння скляних і металевих виробів.

12 березня для харчоблоку лікарні надійшла допомога від благодійної організації “Благодійний фонд “Формат 20”. Благодійники передали 300 літрів соняшникової олії, 150 кілограмів вівсянки та 587 кілограмів макаронних виробів.

В УНІВЕРСИТЕТІ ПЕРЕЯСЛАВА НАГОРОДИЛИ ДОБРОВОЛЬЦІВ ТА ВОЛОНТЕРІВ

14 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели урочистості з нагоди Дня українського добровольця. Під час них відзначили добровольців та волонтерів Переяславської громади.

Відзнакою Вченої ради університету, медаллю “Волонтер України” нагородили Андрія Радзієвського, Руслана Стародуба, Інну Марченко, Катерину Канівець, Наталію Тулінову, Бориса Хомчика, Владислава Зубковського, Софію Горобченко, Максима Левченка, Оксану Луцик та Марину Калашник.

Нагороди добровольцям громади від Бориспільської районної ради передав депутат Юрій Бобровнік. Близько сотні нагород представники Добровольчого формування №2 Переяславської територіальної громади отримали з рук командира Олега Ворошиловського.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ ОНОВЛЕНИЙ МОЛОДІЖНИЙ ЦЕНТР “ЗУСТРІЧ”

15 березня у Переяславі відкрили оновлений після ремонту молодіжний центр “Зустріч”. Він розміщується у першому корпусі Центру культури та мистецтв на вулиці Сковороди, 81.

Засновник молодіжного центру Андрій Іващенко зазначив, що центр починається з доступності: “Вбиральні, до прикладу, робилися складно, бо для того, щоб вони відповідали нормам, потрібно було повністю демонтувати стіну, а з неї ще обережно демонтувати мармур, адже це доволі дорогоцінний матеріал, потім змурувати стіну по-новому і скласти її знову”

Також додав, що все, що є у центрі, утилітарне, і його можна трансформувати: “Ви можете знімати тут подкасти, організувати фотостудію, працювати над своїми проєктами, є все для того, аби зробити відеоконференцію, а в смартофісі провести психологічну консультацію. Також це може бути конференц-зала або зала для тренінгів і навіть локація для чайної церемонії”. Зазначив, що родзинкою центру є також наскрізність, а в майбутньому ще й з’явиться літня тераса.

Загальна вартість ремонту молодіжного центру “Зустріч” – 2 мільйони гривень. Окремо 700 тисяч гривень витратили на меблі. Близько 60 тисяч виділяли із міського бюджету на послуги розробки проєкту та будівельного нагляду, все решта – грантові кошти. Також у 2023-му грантодавці надали близько мільйона гривень на програмну діяльність центру протягом цього року.

У ПЕРЕЯСЛАВІ АНТОН БОНДАРЕНКО ПРЕЗЕНТУВАВ СВОЮ НАУКОВУ КНИГУ

15 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі військовий та науковець Антон Бондаренко презентував свою наукову монографію “Культ вовка у військових традиціях Давньої України”. У цій роботі дослідив військовий тотемізм етнічних груп, які населяли землі сучасної України та стали складовою української нації.

– Це наукова монографія на основі кандидатської дисертації. Цю книгу я створював 12 років із перервами. У ній розкривається військовий тотемізм, тобто уявлення наших предків, що їхній рід споріднений із хижим звіром, птахом тощо. Ця тварина виступала начебто побратимом певного суспільства. І саме вовк на наших землях був основним військовим тотемом, – зазначив Антон Бондаренко.

Протягом свого виступу він навів кілька прикладів з історії, коли вовки співпрацювали із людьми. Наголосив, що саме співпрацювали, а не були прирученими. Адже собаки, за його словами, виникли лише з одного підвиду вовків. Будь-яких інших, як не намагалися, приручити не вдалося. Тобто люди та вовки, скоріше, були “союзниками” у давніх військових конфліктах: “На цьому співпраця закінчувалася, вовки жили своїм життям, а мисливці своїм. Одомашнення вовка не відбулося, це була міжвидова співпраця”.

Друге видання книги “Культ вовка у військових традиціях Давньої України” вийшло друком у 2023 році у херсонському видавництві “Гельветика”. Наклад – 1000 примірників. Придбати книгу можна було відразу після презентації. Також автор представив присутнім свою художню книгу “Вогнеборці”.

ОЛЕКСІЙ КОВЖУН У ПЕРЕЯСЛАВІ РОЗПОВІВ ПРО МАЙБУТНЄ, ПЕРЕМОГУ ТА ДЕЛЕГУВАННЯ

12 березня до Університету Григорія Сковороди в Переяславі в рамках проєкту “Відкритий університет” завітав Олексій Ковжун, ведучий відеоциклу “Довга війна” від видання “Ґрунт”, політичний консультант та медіа-аналітик. На зустрічі обговорили тему “Плани на майбутнє в часи невизначеності”.

Олексій Ковжун розповів, що, якщо дивитись на традиції, то ми живемо на перетині північної і греко-іудейсько-християнської традиції. У північних народів була історія про те, що майбутнього не існує, такого поняття у них в принципі не було, але був концепт минулого, яке живе та завжди з нами, як і сьогодення, яке також відбудовується з минулого, а майбутнього – немає.

Додав, що вважає дотепним, коли західні журналісти, експерти чи політики запитують, хто буде наступним президентом після перемоги: “Я відповідаю, що це тупе запитання, бо перемога – це точка сингулярності. Тобто ми не знаємо, що буде потім, не можемо це уявити, бо це поза обрієм подій. Ми не можемо зрозуміти і навіть уявити, що буде після, але виходячи з історії, можемо подумати сьогодні, якими хочемо бути та якими ми ввійдемо в цей важливий момент. Також класичне запитання до мене: “Як ви думаєте, коли закінчиться війна?”, я не можу сказати, коли вона закінчиться, але я точно знаю чим, бо ми приречені на перемогу, вся інерція Всесвіту на нашому боці, і я знаю, як це буде, а це буде несподівано”.

Також аналітик розповів, що дуже важливо навчитись делегувати справи: “Коли опиняєтесь в кімнаті, де ви найрозумніша людина, тікайте з цієї кімнати. Будьте там, де ви когось можете навчити і де хтось може навчити вас, беріть активну участь у передачі знань та досвіду. Коли ви намагаєтесь все організувати, ви страждаєте і у вас все пролітає, делегуйте – це дуже важливо.

БАЙКИ СКОВОРОДИ СТАНУТЬ ДОСТУПНІШИМИ. У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОЧАЛИ ЗНІМАТИ ОСОБЛИВИЙ ПРОЄКТ МИКОЛИ ТОМЕНКА

9 березня у меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі розпочали запис просвітницького відеопроєкту до 250-річчя написання Сковородою “Байок Харківських”. Про це у Facebook повідомив український політик та громадський діяч, голова фонду “Рідна країна” Микола Томенко. Завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко розповіла Інформатору деталі.

Радіоненко сказала, що автором та ініціатором проєкту є Микола Томенко, він переймається культурою та історією України: “У червні буде 250 років від дня укладення збірки “Байки Харківські” Григорія Сковороди. Томенко планує записати такий відеопроєкт, аби байки були доступнішими та зрозумілішими для школярів. Їх адаптують для сучасного молодого читача та показуватимуть у школах”.

У першому записі байок взяли участь народна артистка України Жанна Боднарук, переяславська поетеса Вікторія Шевель, старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” Інна Більченко та Микола Томенко. Тетяна Радіоненко зазначила, що під час наступних записів байки читатимуть інші люди з Переяслава та Києва: як відомі, так і звичайні – вчителі, лікарі, поети.

У рамках проєкту планують відзняти та прочитати 15 найвідоміших байок Григорія Сковороди (загалом у збірці їх 30). Обрали “менш конфліктні”, бо у збірці є такі, що стосуються, скажімо, релігії, тому з етичних міркувань скоротили кількість байок.

У ЛІЦЕЇ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА МОНОМАХА В ПЕРЕЯСЛАВІ ЗІБРАЛИ ПОНАД 155 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА ДОПОМОГУ ВІЙСЬКОВИМ

8 березня у Переяславському ліцеї імені Володимира Мономаха провели “Весняний ярмарок” на підтримку захисників України. До нього долучилися учні та батьки початкових і старших класів. Спільними зусиллями зібрали понад 79 тисяч гривень.

“Наші учні, їхні батьки та вчителі виявили неймовірну ініціативу та креативність, пропонуючи різноманітні страви та напої на ярмарку. Кожен відвідувач зміг знайти щось смачненьке для себе, а при цьому ще й допомогти тим, хто захищає нашу країну. Зусилля наших учнів та вчителів дозволили нам зібрати 79 406 гривень та 50 копійок, які будуть спрямовані на підтримку захисників України”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що минулого тижня також відбувся збір коштів на якому зібрали 76 тисяч 98 гривень. Тож спільними зусиллями учнів, батьків та колективу ліцею зібрали 155 тисяч 495 гривень 50 копійок, які спрямують на закупівлю необхідного обладнання для військовослужбовців з нашого міста.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ДЛЯ 20 ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ВЛАШТУВАЛИ МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ЛІПЛЕННЯ ГЛИНИ

12 березня у приміщенні музейних фондів НІЕЗ “Переяслав” 20 дітей з особливими потребами взяли участь у проєкті “Таємниця глини”. Це стало можливим за ініціативи Центру соціальних служб у співпраці із заповідником.

Як йдеться у повідомленні, внаслідок обмежень у пересуванні, самообслуговуванні, спілкуванні та контролі за своєю поведінкою розвиток творчих навичок цих дітей залежить від корекційно-розвиваючої роботи. Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу історичного краєзнавства Наталія Ревега розповіла дітям про гончарство, як один із найдавніших видів народного мистецтва, який має інформацію про давній побут українців.

Діти розглянули виставку посуду, іграшок, кахлів та підсвічників, виготовлених із гончарної глини. А на майстер-класі разом із Тетяною Винагородською, Вікторією Литвишко та Сабріною Ревегою власноруч виготовили декоративні блюдечка, розмалювавши їх яскравими фарбами. Гончар Олександр Іващенко розкрив деякі секрети свого ремесла, допоміг відчути глину як живий матеріал та зі звичайного шматочка створити підсвічник.

ДЕМ’ЯНЧАНКА ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ПЕРЕМОГЛА НА МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ-КОНКУРСІ “СВІТ У ТВОЇХ ДОЛОНЯХ”

9 березня у Києві в Центрі культури “Святошин” відбувся 25-й міжнародний багатожанровий фестиваль-конкурс “Світ у твоїх долонях”. На ньому аматорський ансамбль української пісні “Дем’янчанка” із Переяславської громади здобув перше місце в номінації “Народна пісня в супроводі акордеона”.

“Дем’янчанка” виконала дві пісні: “Гарний козак” та “Заповіт” на слова Тараса Шевченка. “Приємно було, коли колектив заспівав “Заповіт”, то увесь зал, піднявшись на ноги, разом з нами виконав цю пісню. Це було вражаюче. Члени журі висловили подяку за такий твір і сказали, що це рідкість серед аматорських ансамблів. Наш виступ журі оцінило першим місцем”, – відзначив Владислав Брик.

Ансамбль отримав цінні авторські нагороди, призи та подарунки. Під час концерту проводили збір коштів на допомогу ЗСУ від благодійного фонду “Завжди Надія”.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про кримінал, виставки та виправдання Слюсаря. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору