ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: серіал “Аватар: останній маг повітря” занурить вас у пригодницький фантастичний світ

Серіал “Аватар: останній маг повітря” занурить вас у пригодницький фантастичний світ. Чим він цікавий та особливий?

Сьогодні в рубриці “Інформатор вихідного дня” я розповім про довгоочікуваний серіал “Avatar The Last Airbender”. Вийшов він 22 лютого 2024 року. Вперше про перезапуск з живими акторами стало відомо у вересні 2018 року. Це адаптація однойменного анімаційного серіалу 2005 року за авторством Майкла Данте Ді Мартіно та Браяна Конецько. Творці оригіналу спочатку працювали й над серіалом, але все ж пішли в середині створення, через розбіжності в баченні фінального продукту.

Дія серіалу розгортається в світі зруйнованому війною, де певні люди можуть “підкорити” одну з чотирьох стихій — воду, землю, вогонь або повітря. Аанг є аватаром, єдиним магом, здатним використовувати всі елементи, і який покликаний принести у світ мир та зупинити війну розв’язану народом вогню сто років тому. Разом зі своїми новими супутниками Катарою та Соккою Аанг він вивчає й розвиває свої сили, а також переховується від принца Зуко з народу вогню, який прагне повернути собі честь, полонивши аватара.

Я познайомився з мультсеріалом коли він тільки почав виходити в 2005 році, на телеканалі “Nickelodeon”. Тоді він сильно мене вразив своєю історією. Коли більшість мультсеріалів того часу не мали глобального сюжету, кожна серія мала початок і кінець історії. В ті часи продюсери боялися робити щось глобальне в мультсеріалах, через те що “тупі дітлахи” не зможуть його зрозуміти і їм буде нудно його дивитись, але все ж творцям вдалося просунути своє бачення. Тоді народився, мабуть, найкращий мультсеріал всіх часів “Avatar The Last Airbender”. Все було на найвищому рівні, картинка, музика, сюжет пропрацьований до найменших деталей.

Коли я дізнався що хочуть зняти фільм по цій історії, я просто не міг дочекатись, як же мені було цікаво, а на телефоні була ціла купа картинок з трейлерів. Наступає 2010 рік, я купую диск з фільмом “The Last Airbender”, режисером якого є М. Найт Ш’ямалан, і це просто жах, немає слів якими можна було б його описати. Тепер перенесемось в 2018 рік, коли стало відомо про адаптацію від “Netflix”, тоді я подумав “О круто, вийде гляну.” Але не чекав нічого хорошого, мабуть, через це мені навіть трохи сподобалось.

Велика кількість фанатів сильно критикує цей серіал, але я намагатимусь знайти і розказати що ж в ньому є хорошого. Багато з тих хто критикує говорять одну й ту ж саму фразу. “Моє дитинство згвалтували” через те, що серіал відрізняється від мультсеріала. В цьому нема нічого поганого, хоча в своїх рецензіях я й сам говорив, що адаптація погана, бо в оригіналі було краще, але я мав на увазі що оригінал, це вивірена і цілісна історія, можливо не без мінусів, але їх часто можна проігнорувати.

А в адаптації пошматували сюжет, змінили хронологію подій, повикидали багато важливих сцен і так далі. Такий продукт не може існувати як окрема історія, бо сюжет сильно змінили і вже не можна сказати, що це одна й та ж сама історія. В цьому серіалі це теж присутнє і десь це зроблено краще, а десь гірше. Я дивився його тричі, спочатку оригінал з субтитрами, тоді в українському дубляжі, а під самтй кінець в тому самому дубляжі з яким я й познайомився з цим мультфільмом. А як ви знаєте телеканал “Nickelodeon” транслювався російською мовою.

Насамперед хочеться відмітити, що серіал показує більш реалістичніше події мультфільму і через це характери героїв зробили більш серйозними, це одна з причин критики фанатами. Але я вважаю, що це не погано, тут все показується реалістичніше, роблять більше акцентів на війні і жорстокості. “Чому Аанг такий серйозний та депресивний?” – такі питання виникали в людей, “Чому він ввесь час ниє про те, що не хоче бути аватаром і не хоче відповідальності? В оригіналі він таким не був. “Сокка теж став дуже серйозним”- це взагалі смішно, одні говорять, що він став дуже серйозним, а інші навпаки говорять, що з нього зробили клоуна.

Але я скажу, що їх характери повністю такі ж, які й були в оригіналі, тільки більш підігнані під настрій серіалу. Творці мультсеріалу надихались японською анімацією, а там майже завжди міміка персонажів навмисно гіперболізована, це стиль такий, а з живими акторами так не вийде. Та й мультсеріал був більш дитячим як мені здається. Думаю, варто пояснити про це детальніше, сама історія хороша, підійде для глядача будь-якого віку, але деякі моменти навмисне не показували, такі як вбивства.

В світі йде війна і без жертв не обійтись, в серіалі нам це добре показають. Аанг дитина, ще вчора він розважався з друзями, а сьогодні йому говорять, що через те, що його не було сто років багато людей загинуло і це його провина, тоді ж він і сам бачить жахи війни й розуміє, що це його обов’язок, припинити війну. Він бере відповідальність за цілий світ. В мультсеріалі було все так само, але Аанг змінювався трохи довше, через те що хронометраж міг собі таке дозволити. Це ж стосується й інших персонажів.

Каст акторів теж один із найгучніших критичних аргументів, мені теж спочатку не сильно сподобались. Але під кінець навіть полюбились ці актори, особливо Зуко, Дядько Айро та Сокка. Щоправда деякі з другорядних героїв все ж не сильно схожі на своїх персонажів, а деякі навпаки, навіть дуже.

Перші дві серії непогані, все майже канонічно. Навіть трохи розширили історію, на мій погляд доволі непогано. А от з третьої серії починається щось. Деякі моменти з другого сезону мультсеріалу запхали сюди, не розумію чому так, адже навіть на те, щоб достовірно показати деякі історії не вистачило часу і довелось об’єднувати декілька історій в одну. Що ще не сподобалось фанатам, так це перероблена історія про двох закоханих на честь яких було названо місто, в серіалі їх обох зробили жінками. Також багато хто каже, що характер Бумі сильно змінили і він надто сильно звинувачував Аанга в тому, що ця війна через нього, та те, що він втік.

Натомість краще розкривають Зуко. Доповнюють історію в якій Озай хоче послати на вірну смерть солдатів через погано розроблений план атаки, але Зуко за них заступається, поставивши під сумніви кваліфікованість генералів. Через це йому потрібно відстояти свою думку в змаганні під назвою “Агнікай”. І тут Зуко дізнається, що його противником став його ж батько, і він не зміг з ним битись. Через його слабкість батько залишає йому на обличчі шрам і виганяє його, давши йому команду з тих самих солдатів яких він врятував. І щоб повернути свою честь він має знайти і привезти аватара. Це добре розкриває і доповнює оригінальну історію персонажа і це навіть зіграє свою роль в майбутньому.

Нам показують, що Зуко стане хорошим володарем Вогню і його будуть не боятися, як його батька, а поважати. Також мені сподобались воїни Кіоші, особливо Суюкі. Ще критикують історію з принцесою Юі, але як на мене нормально зроблено, звісно гірше ніж в оригіналі, але не думаю, що аж на скільки погано, як про це говорять. Погано, що Аанг ні разу не користується магією води за весь сезон, який має назву “Книга води”. А ще є багато відсилок до мультсеріалу, протягом всього сезону було багато моментів, коли з посмішкою говориш собі, так я знаю звідки це.

Спецефекти загалом непогані, але є моменти коли кидається в очі, один із таких можна побачити ще в першій серії, коли Аанг переходить в стан аватара. Можна помітити, що він повністю зроблений за допомогою графіки. Бойова магія зроблена добре, але все ж їй далеко до мультсеріалу, там автори наймали учителів бойових мистецтв для того, щоб зробити достовірну і красиву хореографію, і у кожного елемента був свій стиль мистецтв, який добре підходив під характер елементу і народів, які ними володіють.

Також з того, що зроблено не дуже так це музика, яка ж вона була прекрасна в мультсеріалі, і добре запам’ятовувалась, а в серіалі вона просто є, нічого особливого. Костюми та декорації хороші, схожі на ті, що були в оригіналі, але я думаю можна було зробити краще, деякі виглядають немов би їх робили косплеєри.

Тож не все так погано, як про це говорять, хоч до мультсеріалу йому далеко, але якщо абстрагуватися від оригіналу, то цей серіал не поганий, десь на 7 з 10. Я все ж можу рекомендувати подивитись його. В березні стало відомо, що його продовжили ще на два сезони, і якщо зробити деякі висновки і звернути увагу на справедливу критику то можна зробити набагато краще.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла фільм “Фаворитка Міллера”. Матеріал читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber

Нагору