ЖИТТЯ

У музеї просто неба в Переяславі відзначили свято Колодія: як це було

У Переяславі відзначили свято Колодія. Як це було?

16 березня у Переяславському Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відзначили народне етнографічно-побутове свято Колодія. Кілька сотень людей зібралися, аби поринути у традиції давнього українського святкування. Для гостей була насичена програма: частування, змагання, фотозони, народні співи та танці. Інформатор розповідає, як це було.

Колодій – одне з календарно-побутових свят, яке пов’язане із давнім народним звичаєм – проводами зими і зустріччю весни. Воно припадає на останній тиждень перед початком Великого посту та бере свій початок з праслов’янських часів, до хрещення Київської Русі. Головним обрядом цього свята були “Колодки”. А його традиції, пов’язані з назвами Колодій або Колодка мають найдавніше коріння. Починали святкувати Колодія на початку тижня. З приходом християнства, свято Колодія стали називати по-різному залежно від регіону: Масницею, М’ясницею, Сиропустом, Сирною неділею, Пущенням, Загальницею тощо.

Цього дня ще опівдні на базарній площі музею зібралося багато гостей. Погода сприяла, тож розважити себе було чим. Наприклад, посмакувати чимось смачненьким, сьогодні це були традиційні українські страви, зокрема млинці – які є головним символом цього свята, вареники, пиріжки, а ще шашлик та інша різна смакота. Також відвідувачі могли щось прикупити на ярмарку народних майстрів, які на прилавках пропонували різноманітні вироби: іграшки, прикраси, картини, посуд та сувеніри. А також пофотографуватися біля цікавих та оригінальних фотозон. Звісно на святі можна було і задонатити для ЗСУ.

На святі виступали різні співочі колективи: народний фольклорний ансамбль “Громиця” з Києва, вокальний ансамбль “Вишиванка” Кононівського сільського будинку культури Шрамківської сільської ради Черкаської області, який продемонстрував обряд народження Колодки, жіночий вокальний колектив “Нагірняночка” із села Нагірна Уманського району Черкаської області, родинний колектив Троїстих Музик Кононівського сільського будинку культури, вокальний жіночий ансамбль “Горлиця” з села Охматів Баштечківської ОТГ Уманського району Черкаської області та аматорський фольклорний колектив “Черкаські цокотухи”.

Сумувати гостям не було часу, адже для них підготували багато цікавих розвагах. Сьогодні жінки з чоловіками позмагалися у перетягуванні линви, спочатку своїми силами помірялися дорослі, а потім і діти. Також всі охочі могли отримати подарунки, за якими потрібно вилізти на традиційний стовп, хоча це було не так легко, і спроби неодноразово повторювали, все ж знайшлися ті, кому це вдалося. Окрім цього гості активно взаємодіяли з артистами, водили хороводи, співали, танцювали, брали участь у різних обрядово-традиційних дійствах, зокрема і з кроковим колесом, яке символізує весну та сонце.

Народний фольклорний ансамбль “Громиця”

Крокове колесо символізує весну та сонце

З гостями свята водили хороводи

Обряд народження Колодки

Подарунки на стовпі змогли дістати не всі

На святі було багато пісень

Перетягування линви

У музеї було багато відвідувачів

На ярмарку у народних майстрів можна було купити різні сувеніри

Сувенірних прилавків було багато

Нагадаємо, що 15 березня у Переяславі відкрили оновлений молодіжний центр “Зустріч”. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору