ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили оновлений молодіжний центр “Зустріч”: що там змінилося та скільки коштував ремонт

У Переяславі після ремонту відкрили молодіжний центр “Зустріч”. Що там змінилося?

15 березня у Переяславі відкрили оновлений після ремонту молодіжний центр “Зустріч”. Він розміщується у першому корпусі Центру культури та мистецтв на вулиці Сковороди, 81. Інформатор побував на відкритті та розповідає про всі зміни.

Зазначимо, що 12 квітня 2023 року оголосили конкурс на надання ремонтних послуг для приміщень Переяславського центру культури від програми “Мріємо та діємо”. Влітку ж грантодавці провели тендер, завдяки якому відібрали виконавця робіт – компанію SAN SYSTEMS DEVELOPMENT із Києва. 21 вересня розпочався ремонт, який тривав донедавна.

На початку заходу пригадали історію створення молодіжного центру “Зустріч” (у 1986 році) Миколою Андрієнком, який з 1982-го до 1994-го був головним архітектором Переяслава. Подивились архівні фото та відео з будівництва.

На відкриття приїхали директорка представництва Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), директорка програми “Мріємо та діємо” Мехрі Дракман, заступниця директорки програми “Мріємо та діємо” Юлія Ткачук, менеджерка напрямку “Молодіжні центрі” програми “Мріємо та діємо” Тетяна Несват та програмна координаторка Анастасія Криницька. Також було багато дітей, молоді, представників різних організацій та місцевого самоврядування.

Мехрі Дракман розповіла, що команда IREX пишається бути партнером “Зустрічі”: “Сьогодні ми відкриваємо відремонтований молодіжний центр “Зустріч”. З 2021 року ми разом з громадою, молоддю та партнерами пройшли шлях від дизайну до втілення. Робота центру вражає, адже тут проведено більше 400 заходів, до яких залучили 7 тисяч молоді. Ваші результати дуже надихають, і ми в IREX пишаємося тим, що співпрацюємо з вами. Нам важливо бачити, як в такий тяжкий для України час застосовують інноваційні напрямки роботи з молоддю”.

Варто зазначити, що, поки тривав ремонт, програмні заходи молодіжного центру не скасовували, а організовували та проводили у інших приміщеннях Переяславського центру культури та мистецтв, зокрема, у мистецькій галереї та коворкінгу. Проте відтепер молодіжний центр повністю оновили у межах проєкту “МолодьТуТ” програми “Мріємо та діємо”, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID та виконується IREX.

Ще при вході у молодіжний центр можна побачити нову вивіску з назвою, а з порогу – значні зміни, над якими довго працювали. Охайне фоє має нові вішалки, а поряд – м’якенькі пуфики. Також відразу кидається в очі ще одна вивіска всередині “Молодіжний центр “Зустріч”, яку оформили на стіні. Всередині зробили все переважно у білих, сірих та помаранчевих тонах.

Головний хол розділили на дві частини, перегородивши прозорою стінкою з прохідними дверима: одна з кріслами-мішками, столиками, настільним тенісом та іншими іграми та розвагами – для відпочинку, ігор та спілкування, інша з новими робочими поверхнями, кріслами та ноутбуками – коворкінг. Всі меблі – нові.

Також є зона, де можна випити чаю та поїсти, адже в центрі тепер є кавомашина, кулер і навіть холодильник. Новеньке поставили все, навіть такі дрібниці, як смітники та вазони. Все це зробили на основі опитування та спілкування, яке раніше проводили серед молоді.

Засновник молодіжного центру Андрій Іващенко зазначив, що центр починається з доступності: “Вбиральні, до прикладу, робилися складно, бо для того, щоб вони відповідали нормам, потрібно було повністю демонтувати стіну, а з неї ще обережно демонтувати мармур, адже це доволі дорогоцінний матеріал, потім змурувати стіну по-новому і скласти її знову”.

Також додав, що все, що є у центрі, утилітарне, і його можна трансформувати: “Ви можете знімати тут подкасти, організувати фотостудію, працювати над своїми проєктами, є все для того, аби зробити відеоконференцію, а в смартофісі провести психологічну консультацію. Також це може бути конференц-зала або зала для тренінгів і навіть локація для чайної церемонії”. Зазначив, що родзинкою центру є також наскрізність, а в майбутньому ще й з’явиться літня тераса.

Загальна вартість ремонту молодіжного центру “Зустріч” – 2 мільйони гривень. Окремо 700 тисяч гривень витратили на меблі. Близько 60 тисяч виділяли із міського бюджету на послуги розробки проєкту та будівельного нагляду, все решта – грантові кошти. Також у 2023-му грантодавці надали близько мільйона гривень на програмну діяльність центру протягом цього року.

Проєкт реалізовувався спільно з ГО “Переяславський клуб “Джура”. Організація є одним з партнерів проєкту та відіграє важливу роль у розвитку та становленні молодіжної інфраструктури у громаді. Саме завдяки наполегливості та цілеспрямованості голови та членів організації став можливим цей проєкт. Владислав Юденко, Марина Юденко, Богдан Салько, Тарс Рондзістий та Микола Богатир доклали чимало зусиль аби партнерство та всі задуми проєкту здійснилися.

Відкриття оновленого молодіжного центру “Зустріч”

Директорка програми “Мріємо та діємо” Мехрі Дракман

Подарунки для оновленого центру

Андрій Іващенко розповів, що змінилося у центрі

Тепер молодь може пограти навіть у настільний футбол

У центрі з’явились нові меблі

У молодіжному центрі можна попрацювати за ноутбуками

Також пограти в різні ігри

На відкриття завітали багато гостей

Нагадаємо, що 13 березня у Переяславі для 20 дітей з особливими потребами влаштували майстер-клас із ліплення глини. Деталі – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору