ЖИТТЯ

“Не можу сказати, коли закінчиться війна, але точно знаю чим”: Олексій Ковжун у Переяславі розповів про майбутнє

До Переяслава приїздив Олексій Ковжун. Розповів про майбутнє, перемогу та делегування.

12 березня до Університету Григорія Сковороди в Переяславі в рамках проєкту “Відкритий університет” завітав Олексій Ковжун, ведучий відеоциклу “Довга війна” від видання “Ґрунт”, політичний консультант та медіа-аналітик. На зустрічі обговорили тему “Плани на майбутнє в часи невизначеності”. Інформатор розповідає, як це було.

Олексій Ковжун розповів, що, якщо дивитись на традиції, то ми живемо на перетині північної і греко-іудейсько-християнської традиції. У північних народів була історія про те, що майбутнього не існує, такого поняття у них в принципі не було, але був концепт минулого, яке живе та завжди з нами, як і сьогодення, яке також відбудовується з минулого, а майбутнього – немає.

“Сьогодні ми беремо на себе певні зобов’язання, заробляємо якісь борги та робимо вибір, за який нам доведеться відповідати. Час, як ми його знаємо, лінійний, його придумали греки разом із євреями. У них було минуле і теперішнє, а майбутнє лише вибудовувалось. У них була система поглядів про те, що все колись закінчиться”, – зазначив Ковжун.

Додав, що вважає дотепним, коли західні журналісти, експерти чи політики запитують, хто буде наступним президентом після перемоги: “Я відповідаю, що це тупе запитання, бо перемога – це точка сингулярності. Тобто ми не знаємо, що буде потім, не можемо це уявити, бо це поза обрієм подій. Ми не можемо зрозуміти і навіть уявити, що буде після, але виходячи з історії, можемо подумати сьогодні, якими хочемо бути та якими ми ввійдемо в цей важливий момент. Також класичне запитання до мене: “Як ви думаєте, коли закінчиться війна?”, я не можу сказати, коли вона закінчиться, але я точно знаю чим, бо ми приречені на перемогу, вся інерція Всесвіту на нашому боці, і я знаю, як це буде, а це буде несподівано”.

Також аналітик розповів, що дуже важливо навчитись делегувати справи: “Коли опиняєтесь в кімнаті, де ви найрозумніша людина, тікайте з цієї кімнати. Будьте там, де ви когось можете навчити і де хтось може навчити вас, беріть активну участь у передачі знань та досвіду. Коли ви намагаєтесь все організувати, ви страждаєте і у вас все пролітає, делегуйте – це дуже важливо.

Мій друг, колись сказав, що якщо будь-який проєкт, який ти робиш, вдається хоч наполовину, то це вже успіх. Тому, коли ви щось придумуєте, робіть це так, щоб навіть половина цього була перемогою. Це дуже важлива штука, бо ваша віра в себе і свій успіх підгодовується минулими успіхами, інакше як ви можете випромінювати впевненість, якщо не впевнені у собі? Якщо ви не горите тим, чим займаєтесь, який у вас сенс?

Вкладайте все у те, що робите, будьте маніакальними, завзятими і затятими. Ваше життя має бути осмисленим, свідомим і наповненим сенсом. Потрібно будувати себе, щоб зустріти це майбутнє, тобто ви маєте знати, ким хочете стати, коли виростите, і йти від “мене сьогоднішнього” до “мене завтрашнього” попри все”.

Нагадаємо, що 22 лютого у Переяславі Володимир Шовкошитний презентував книги власного видавництва “Український пріоритет”. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору