ЖИТТЯ

“Вовки співпрацювали з людьми, не були прирученими”: у Переяславі Антон Бондаренко презентував свою наукову книгу

У Переяславі презентували книгу “Культ вовка у військових традиціях Давньої України”. Як це було?

15 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі військовий та науковець Антон Бондаренко презентував свою наукову монографію “Культ вовка у військових традиціях Давньої України”. У цій роботі дослідив військовий тотемізм етнічних груп, які населяли землі сучасної України та стали складовою української нації. Про це повідомляє Інформатор.

– Це наукова монографія на основі кандидатської дисертації. Цю книгу я створював 12 років із перервами. У ній розкривається військовий тотемізм, тобто уявлення наших предків, що їхній рід споріднений із хижим звіром, птахом тощо. Ця тварина виступала начебто побратимом певного суспільства. І саме вовк на наших землях був основним військовим тотемом, – зазначив Антон Бондаренко.

Протягом свого виступу він навів кілька прикладів з історії, коли вовки співпрацювали із людьми. Наголосив, що саме співпрацювали, а не були прирученими. Адже собаки, за його словами, виникли лише з одного підвиду вовків. Будь-яких інших, як не намагалися, приручити не вдалося. Тобто люди та вовки, скоріше, були “союзниками” у давніх військових конфліктах: “На цьому співпраця закінчувалася, вовки жили своїм життям, а мисливці своїм. Одомашнення вовка не відбулося, це була міжвидова співпраця”.

Розповів, як хліборобське суспільство закликало вовків, аби вони допомагали захищати посіви від знищення іншими тваринами, про козаків-характерників, які, за легендами, могли перетворюватися у вовків, про Івана Сірка, який, власне, своє прізвисько отримав на честь вовка.

– Як ви всі знаєте, зараз вовк-перевертень, такий собі вовкулака – це символ Сил спеціальних операцій. Багато інших бойових підрозділів так само обирають цей образ як військовий символ, тотем. “Вовки Да Вінчі”… Можна продовжувати цей перелік, – резюмував Антон Бондаренко.

Друге видання книги “Культ вовка у військових традиціях Давньої України” вийшло друком у 2023 році у херсонському видавництві “Гельветика”. Наклад – 1000 примірників. Придбати книгу можна було відразу після презентації. Також автор представив присутнім свою художню книгу “Змієборці”.

Про автора. Антон Бондаренко – киянин, письменник, кандидат історичних наук. Учасник Революції Гідності, доброволець, брав участь у бойових діях на сході України у 2014-2015 роках. Після початку повномасштабної агресії РФ проти України виконував бойові завдання у Київській, Донецькій, Запорізькій областях. Побратимам він відомий під позивним “Меч”. Літературний псевдонім автора – Мечислав Рисич.

Антон Бондаренко презентував у Переяславі свої книги

Книгу “Змієборці” написав під літературним псевдонімом

На презентацію прийшло кілька десятків людей

Зустріч тривала майже дві години

Нагадаємо, що 14 березня в університеті Переяслава нагороджували добровольців та волонтерів. Деталі – тут.

Віталій Усик

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору