ЖИТТЯ

Байки Сковороди стануть доступнішими: у Переяславі почали знімати особливий проєкт Миколи Томенка

У Переяславі розпочали зйомки відеопроєкту до 250-річчя написання Григорієм Сковородою “Байок Харківських”. Що відомо?

9 березня у меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі розпочали запис просвітницького відеопроєкту до 250-річчя написання Сковородою “Байок Харківських”. Про це у Facebook повідомив український політик та громадський діяч, голова фонду “Рідна країна” Микола Томенко. Завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко розповіла Інформатору деталі.

Радіоненко сказала, що автором та ініціатором проєкту є Микола Томенко, він переймається культурою та історією України: “У червні буде 250 років від дня укладення збірки “Байки Харківські” Григорія Сковороди. Томенко планує записати такий відеопроєкт, аби байки були доступнішими та зрозумілішими для школярів. Їх адаптують для сучасного молодого читача та показуватимуть у школах”.

У першому записі байок взяли участь народна артистка України Жанна Боднарук, переяславська поетеса Вікторія Шевель, старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” Інна Більченко та Микола Томенко. Тетяна Радіоненко зазначила, що під час наступних записів байки читатимуть інші люди з Переяслава та Києва: як відомі, так і звичайні – вчителі, лікарі, поети.

У рамках проєкту планують відзняти та прочитати 15 найвідоміших байок Григорія Сковороди (загалом у збірці їх 30). Обрали “менш конфліктні”, бо у збірці є такі, що стосуються, скажімо, релігії, тому з етичних міркувань скоротили кількість байок.

“Поки що бачення проєкту таке, але згодом може бути і видозмінене. Думаю, що ці випуски будуть загальнодоступними, можливо, і на національному телебаченні транслюватимуть. Де наступні випуски будуть знімати, поки не відомо, але розпочалося все у нашому музеї Григорія Сковороди. Повністю відзнімуть, змонтують та представлять проєкт у червні цього року”, – резюмувала Тетяна Радіоненко.

У Переяславі розпочали зйомки просвітницького відеопроєкту

Проєкт створюють для школярів України

У рамках проєкту планують відзняти та прочитати 15 найвідоміших байок Григорія Сковороди

Перший випуск відзняли у музеї Григорія Сковороди у Переяславі

Нагадаємо, що 12 березня у Переяславі Олексій Ковжун розповідав про майбутнє. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Facebook-сторінка Миколи Томенка

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору