ЖИТТЯ

Перші 10 українських пілотів пройшли базове навчання на винищувачах у Великій Британії: що позитивного було цього тижня

Перші 10 українських пілотів пройшли базове навчання на винищувачах у Великій Британії. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Уряд виділив додаткові 5 мільярдів гривень на дрони для військових

Кабінет міністрів додатково виділив 5 мільярдів гривень на закупівлю ударних дронів для Сил оборони України. Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Міністерство вже розробило відповідний проєкт рішення. Гроші на безпілотники візьмуть із резервного фонду держбюджету. Як зазначається, загалом вже укладено угоди з виробниками БпЛА на суму близько 30 млрд гривень. Також у процесі перебуває підготовка контрактів на суму 14 млрд гривень.

“І, зрозуміло, це не вичерпний обсяг”, – додала міністерка економіки. Вона запевнила, що уряд продовжить як планове, так і оперативне фінансування закупівель безпілотників.

Наразі Україна може виготовляти близько 150 тисяч дронів на місяць. Є можливість збільшити виробництво, однак це зупиняє відсутність достатнього фінансування. Потреби Сил оборони у дронах такі, що покрити необхідні витрати на виробництво було б важко навіть разом із партнерами, зазначила Гвоздяр.

ЄС виділив 5 мільярдів євро на військову підтримку України

Рада міністрів закордонних справ ЄС погодила виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України в межах Європейського фонду миру. Про це повідомили у Раді ЄС.

“ЄС виконує свої зобов’язання. Фонд допомоги Україні перетворює наші слова на дії. За допомогою фонду ми продовжуватимемо підтримувати Україну, щоб вона захищалася від агресивної війни з боку росії”, – заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Так, Рада ЄС вирішила підвищити фінансову межу Європейського фонду миру на 5 мільярдів євро в поточних цінах і направити все це поповнення на допомогу Україні. Це зроблять шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні у межах Європейського фонду миру.

Уряд Бельгії погодив виділення додаткових 412 мільйонів євро допомоги Україні

Уряд Бельгії затвердив три пакети додаткової військової допомоги Україні на суму 412 мільйонів євро. Про це пише бельгійське агентство Belga News Agency із посиланням на міністерку оборони Бельгії Людивін Дедондер.

Як зазначається, у тісній співпраці з Нідерландами Бельгія передасть для Сил оборони три мінні тральники. Бельгія організує базове навчання для персоналу у Військово-морській академії, а Нідерланди забезпечать навчання екіпажу на робочому місці. Міністерство оборони надасть технічне обслуговування, щоб забезпечити морехідність і працездатність тральників.

Другий пакет передбачає закупівлю броньованих санітарних машин – це спільна ініціатива країн Бенілюксу. Їх модернізують, а потім передадуть в Україну. Також Міноборони Бельгії планує спільну закупівлю розвідувальних безпілотників і надасть близько 300 німецьких броньованих машин Lynx.

Найбільшу частину останнього пакету допомоги становлять постачання артилерійських боєприпасів на суму 373,1 мільйона євро. Боєприпаси передадуть з власних запасів Міноборони Бельгії, а також шляхом міжнародних групових закупівель у різних компаній. Разом ці ініціативи сягають 412 мільйонів євро. З цими пакетами у 2024 році фінансова підтримка Бельгії Україні сягне 575,7 мільйона євро.

Україна отримала 4,5 мільярдів євро макрофінансової допомоги від ЄС

Євросоюз зробив переказ першого траншу у 4,5 мільярда євро для України за програмою Ukraine Facility. Впродовж 2024–2027 років за цією програмою ЄС перекаже 50 мільярдів євро. Про це повідомив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель на брифінгу 20 березня.

“Сьогодні ми також здійснили перший платіж на суму 4,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility, нашого пакета на 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України”, – сказав він.

10 українських пілотів пройшли базове навчання на винищувачах у Великій Британії

22 березня 10 українських військових пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у Британії під керівництвом інструкторів Королівських ВПС для управління західними винищувачами. Про це повідомляють у Міністерстві оборони Британії.

Пілоти продовжать навчання у Франції для проходження поглибленої льотної підготовки перед тим, як перейти до тренувань на літаках F-16. Військових навчали загального керування літаком, польотам за приладами літака, низькорівневій навігації і вдосконаленому маневруванню. Вони також пройшли підготовку з англійської мови, що допоможе їм у навчанні і посилить оперативну сумісність з Військово-повітряними силами НАТО.

“Я хотів би привітати цих відважних пілотів із завершенням їхньої початкової підготовки тут, у Великій Британії. Завдяки всесвітньо відомим навичкам Королівських ВПС ці пілоти отримали найкращу підготовку і тепер на крок ближчі до того, щоб долучитись до боротьби проти незаконного вторгнення Путіна”, – прокоментував міністр оборони Грант Шаппс.

Хоча Британія не експлуатує винищувачі F-16, які Україна обрала для формування ядра своїх модернізованих ВПС, прем’єр і міністр оборони Об’єднаного Королівства послідовно закликали партнерів і союзників підтримати міжнародну програму з навчання та надання західних винищувачів Україні.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору