ЖИТТЯ

Гіркі звістки з фронту, повітряні атаки та “Контента”: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього надходили гіркі звістки з фронту та пройшла чергова сесія міської ради. До міста приїздили волонтери із Франції, а у ліцеї Мономаха зібрали для ЗСУ понад 223 тисячі гривень. Також у молодіжному центрі “Зустріч” відкрили мультифункціональну студію “Контента”. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУЛИ ВІТАЛІЙ ШЕЛІХ ТА АНТОН УЗЕНЮК ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА

18 березня під час виконання бойового завдання внаслідок обстрілу ворожих РСЗВ “Град” біля населеного пункту Терни Краматорського району, що на Донеччині, загинув сержант Збройних сил України Віталій Шеліх із Переяслава. Йому було 58 років.

Віталій Шеліх служив механіком-водієм відділення інженерно-технічного взводу.

8 грудня під час виконання бойового завдання внаслідок мінометного обстрілу ворога на південо-західних околицях населеного пункту Лиману Першого Куп’янського району, що на Харківщині, загинув молодший сержант Збройних сил України Антон Узенюк із Переяслава. Вважався зниклим безвісти, нещодавно тіло воїна евакуювали з поля бою. Йому було 29 років.

Антон Узенюк служив командиром бойової машини-командир механізованого відділення.

РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ УКРАЇНУ З ПОВІТРЯ У НІЧ НА 18 БЕРЕЗНЯ

У ніч на 18 березня російські війська випустили п’ять зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Харківщині, дві керовані авіаційні ракети Х-59 по Сумщині та 22 ударні БпЛА типу Shahed. 17 дронів збили у межах Київської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Вінницької, Запорізької та Рівненської областей.

У Київській області тривога тривала понад дві години. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не було. Ніхто не постраждав.

ОКУПАНТИ ЗАВДАЛИ РАКЕТНОЇ АТАКИ НА КИЇВ У НІЧ НА 21 БЕРЕЗНЯ

У ніч на 21 березня російські війська атакували територію України крилатими та балістичними ракетами. Основний напрямок удару – Київ. Здійснили атаку двома балістичними/аеробалістичними ракетами “Іскандер-М” (KN-23) /Х-47М2 “Кинджал”, а також 29-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (райони пусків –Волгодонськ, Енгельс – рф.). Усі ракети на Київщині були знищені.

Ворог завдав ракетного удару по Києву після паузи в 44 дні. Противник застосував крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та балістичні ракети з території рф. Повітряна тривога в столиці тривала майже 3 години. Після складних маневрів в суміжних областях, ракети заходили на столицю одночасно з різних напрямків. Силами та засобами протиповітряної оборони над Києвом та в районі столиці було уражено приблизно три десятка ворожих ракет, зокрема і балістичні.

На Київщині влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не було. Внаслідок падіння уламків 4 людини постраждали. Фіксували руйнування та пожежі в 4 районах області. Це пошкодження різного ступеня в 6 населених пунктах. Пошкодження зазнали понад 40 житлових приватних помешкань, 2 багатоповерхівок, 12 автівок. Ушкодження приватних будинків різні: від вибитих вікон до повного руйнування споруд. В багатоповерхівках вибиті вікна, балкони, двері. В одному з населених пунктів також пошкоджено ліцей – вибиті вікна.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІЛА СУХА ТРАВА

17 березня до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу на лузі поблизу Переяслава.

Рятувальники прибули на місце події та виявили, що горить суха трава на відкритій території на площі 0,01 га. Ліквідували пожежу за пів години на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

ІЗ БЮДЖЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ВИДІЛИЛИ Й МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ НА ЗСУ

На сесії міської ради Переяслава 21 березня із бюджету громади виділили 1 мільйон гривень на потреби ЗСУ. Їх у вигляді субвенції передадуть до державного бюджету, відповідно військовій частині, де служать зокрема жителі Переяславської громади. Витратять на засоби, необхідні для воєнних дій.

За цей мільйон мають придбати:

  • безпілотний авіаційний комплекс;
  • квадрокоптер із тепловізійним обладнанням;
  • безпілотні авіаційні системи;
  • безпілотні літальні апарати;
  • комплекси та системи РЕБ;
  • радіостанції;
  • ретранслятори;
  • тепловізори, прилади нічного бачення;
  • прилади високочастотного шуму.

ПЕРЕЯСЛАВСЬКА БЛІЛ ЗАКУПИЛА ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ НА МАЙЖЕ 800 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

У Переяславській БЛІЛ передбачали 286 тисяч 042 гривні на реактиви для ручних біохімічних досліджень, загально-клінічних методів. ТОВ “ОКТОМЕД” із Києва перемогло у тендері з пропозицією 273 тисячі 663 гривні 20 копійок. Також наш медзаклад готовий був витратити 241 тисячу 586 гривень на реактиви для автоматичного гематологічного аналізатора ABX Micros ES60 та аналізатора електролітів EasyLyte Plus Na/K/Cl. Тут перемогло ТОВ “ЛАБІКС” із Києва, яке зробило пропозицію 241 тисяча 585 гривень 67 копійок. Постачатимуть цей товар до кінця року.

253 тисячі 868 гривень були готові витратити у лікарні на реактиви для біохімічного автоматичного аналізатора А 15 BioSystems. ТОВ “МЕДІПРАЙМ” із Києва постачатиме це до кінця року за 253 тисячі 424 гривні 15 копійок. Ще 22 тисячі 013 гривень у БЛІЛ передбачали на реактиви для гемокоагулометра TS-400. ТОВ “ІНТЕРМЕДИКА-УКРАЇНА” з Києва виграло тендер з пропозицією 21 тисяча 208 гривень 8 копійок. Постачатиме також до кінця 2024-го.

На технічне обслуговування шести рентгенівських апаратів у лікарні передбачали 120 тисяч гривень. Але закупівля вкотре не відбулася.

МИХАЙЛО ШАМРАЙ ДІЗНАВСЯ ЗІ ЗМІ, ЩОБІЛЬШЕ НЕ ОЧОЛЮЄ ФРАКЦІЮ “СЛУГИ НАРОДУ” В ПЕРЕЯСЛАВІ 

На сесії міської ради Переяслава 22 лютого міський голова Вячеслав Саулко повідомив про зміну голови у депутатській фракції “Слуга народу”. Він сказав, що замість Михайла Шамрая фракцію очолив Олександр Матвієнко. А вже на сесії 21 березня Шамрай виступив перед депутатами та наголосив, що дізнався про цю “зміну” зі ЗМІ й продовжує бути головою фракції.

– На лютневій черговій сесії міської ради було проінформовано про зміну голови фракції “Слуга народу”, тобто тієї, у якій я депутат та є головою. Найцікавіше для мене, що цю інформацію я дізнався, перебуваючи за сотні кілометрів від Переяслава, лише через засоби масової інформації. У мене є прості запитання: чи демократично відбулася ця зміна голови фракції? Хто ініціював збори фракції та яким чином це все проходило? Я приходив у депутатство із принципом, що громада повинна розвиватися, але із цим скликанням депутатського складу ми отримали нелегкі часи. Нелегкі часи, тому що війна, яка триває, припала на нашу каденцію. Нам доводиться приймати складні рішення, не мені судити, чи вони правильні. Проте я переконаний, що кожен із нас хоче розвивати успішну громаду. Вважаю, що основна мета зараз – підтримка Збройних сил України. Я виконав свій конституційний обов’язок і з перших днів вторгнення приєднався до Збройних сил – скільки часу дасть Бог, стільки це робитиму. Тому я продовжую виконувати свої депутатські обов’язки, перебуваю головою фракції на цей момент. Якщо прийму рішення скласти ці повноваження, то повідомлю про це обов’язково, – сказав Михайло Шамрай.

АЛІНА РИМАР НАГАДАЛА ПОСАДОВЦЯМ, ДЕПУТАТАМ ТА АКТИВІСТАМ ПРО ДОТРИМАННЯ РЕГЛАМЕНТУ МІСЬКРАДИ ПЕРЕЯСЛАВА

– Останні дві сесії з об’єктивних причин я була відсутня, але мала можливість переглянути їх у записі. Чесно кажучи, неприємно здивувало те, що я побачила, при чому як від громадських активістів, так і від посадовців міської ради. Частина 15 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування” говорить нам про те, що порядок роботи та інші процедурні питання сесії визначаються регламентом ради. 17 листопада 2020 року ми затвердили регламент Переяславської міської ради 8 скликання, стаття перша якого свідчить, що його дотримання обов’язкове для всіх депутатів, міського голови, органів ради, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, а також жителів громади, – розпочала Аліна Римар.

Після цього вона навела конкретні приклади порушення регламенту. “Я зі всією повагою завжди ставилась до людей, які мають активну життєву позицію та висловлюють її в конструктивний спосіб, намагаються брати активну участь зокрема у місцевому самоврядуванні. Але, Галино Михайлівно (звернулася до активістки Галини Дудар – ред.), це ж жах. Є елементарні правила поведінки, спілкування, етики. Мені шкода, що я маю зараз стояти за цією трибуною й розповідати про це”, – сказала Римар.

Пояснила, що згідно із частиною 7 статті 3 регламенту, жителі громади, які хочуть бути присутніми на сесійних засіданнях, повинні подати відповідну заяву щонайменше за добу до сесії. Віднедавна процедуру спростили і заяву можна написати вдома та надіслати її фото чи скан-копію на електронну адресу міської ради. Однак навіть це роблять не всі жителі, які приходять на сесії. Наголосила, що якщо такі правила є, то їх необхідно дотримуватися.

Висловилася й стосовно поведінки міського голови Вячеслава Саулка: “На минулій сесії ви кілька разів порушили депутатське право Андрія Іващенка, який просив поставити на голосування процедурне питання, а ви одноосібно вирішили, що його ставити не будете. Нагадую, що у вас у цій сесійній залі є один голос, також у цій залі є ще 26 депутатів, які мають таке саме право голосу, як і ви. Давайте якось спільно вирішуватимемо, що ми будемо слухати у цій сесійній залі, а що не будемо”.

ІЗ 1 КВІТНЯ МАЙЖЕ ВТРИЧІ ЗРОСТЕ СПЛАТА ЗА РОЗМІЩЕННЯ ТИМЧАСОВИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СПОРУД У ПЕРЕЯСЛАВІ

На сесії міськради Переяслава 21 березня внесли зміни до “Порядку розміщення тимчасових споруд (ТС) торгівельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності”. Одна зі змін – суто технічна: у Порядку всюди замінять слово “Переяслав-Хмельницький” на “Переяславська міська територіальна громада”. Інша ж стосується підвищення вартості сплати до бюджету за розміщення ТС.

Згідно з рішенням, відсоток пайової участі змінили із 12% до 30%. Зміна стане чинною із 1 квітня цього року. Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко, який доповідав з цього питання, пояснив причини: “У нас 39 так званих МАФів, а це ті ж самі тимчасові споруди, дозвіл на які видавали раніше, перебувають на орендній платі 30%. Всі решта 206 тимчасових споруд платять до бюджету громади 12%. У середньому сплата у рік за тимчасову споруду площею 30 квадратних метрів становить близько 3 тисяч гривень. За таку ж споруду інші підприємці платять 8 тисяч 500-9 тисяч гривень. Це рішення дасть можливість привести до рівних умов людей, які сплачують за розміщення ТС, збільшить надходження до бюджету приблизно на 1 мільйон гривень на рік. І ці гроші можна буде витрачати на благоустрій території”.

Депутат Григорій Ярема поцікавився, чи можна було б ці гроші витрачати не на благоустрій, а на ЗСУ. Начальниця фінансового управління Юлія Жарко відповіла, що саме цей вид податків передбачає лише таку можливість видатків. Натомість, голова депутатської бюджетної комісії Олексій Дикий апелював, що, приймаючи бюджет на рік, можна буде просто не закладати цей умовний мільйон на благоустрій, а потім перенаправити на ЗСУ.

Також депутатів турбувало, що підвищення тарифів під час війни – це недоречне рішення. Мовляв, якщо підприємцям доведеться більше платити за оренду, то й ціни у їхніх закладах зростуть, і зрештою, розплачуватимуться за все звичайні люди. Та все ж дійшли висновку, що для бізнесу 9 тисяч на рік – не така й значна сума, а бюджет громади необхідно наповнювати. Тому “за” проголосували 20 депутатів.

У ПЕРЕЯСЛАВІ В ЛІЦЕЇ МОНОМАХА ЗІБРАЛИ ДЛЯ ЗСУ ПОНАД 233 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ

19 березня у Переяславському ліцеї імені Володимира Мономаха урочисто передали волонтерській організації “Серця Переяславщини” дрон і квадрокоптер для військових. 223 тисячі 627 гривень, зокрема, на них зібрали на благодійних ярмарках. До зборів долучилися колектив ліцею, батьки та школярі.

Директорка ліцею Людмила Отечко звернулася до учнів і працівників закладу: “Ми з вами долучилися до великої справи, адже за два дні “Весняного ярмарку” зібрали 223 тисячі 627 гривень. За ці кошти ми вже придбали техніку для наших захисників. Ми маємо пам’ятати, що завдяки цим мужнім чоловікам і жінкам ми з вами живемо, спимо у теплих ліжках, навчаємося, ходимо на роботу, мріємо та здобуваємо освіту. Дякуємо їм за це щодня”.

Директорка передала голові ГО “Серця Переяславщини” Інні Марченко квадрокоптер Mavic 3 Combo вартістю 100 тисяч гривень і FPV-дрон за 26 тисяч гривень. Вже в четвер, 21 березня, цю техніку разом із дитячими малюнками та іншими необхідними речами волонтери відвезуть захисникам. Решту зібраних у ліцеї грошей використають на інші потреби воїнів.

Зауважила, що вже цього тижня техніка буде працювати за призначенням. Передала подяку ліцею від 91-го окремого протитанкового дивізіону, якому і передадуть дрони. На одному із дронів військові напишуть “Мономах” у честь того, що саме ліцей, який має ім’я Володимира Мономаха, зібрав на нього гроші.

ДО ПЕРЕЯСЛАВА ПРИЇХАЛИ ВОЛОНТЕРИ ІЗ ФРАНЦІЇ. ПРИВЕЗЛИ ДОПОМОГУ ТА ПОЗНАЙОМИЛИСЯ З МІСЦЕВИМИ БЛАГОДІЙНИКАМИ

20 березня до Переяслава приїздили п’ять представників асоціації Avenir Franco-Ukrainien разом із керівницею благодійного фонду “Міст Добра” Людмилою Нечипоренко. Волонтери передали організації “Серця Переяславщини” багато перев’язок, турнікетів, їжу, каву та ще багато необхідних речей для військових. А також відвідали волонтерок із Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха, які з початку війни готують смаколики для захисників.

Представники Avenir Franco-Ukrainien допомагають Україні з початку повномасштабного вторгнення, неодноразово були на Сході, зокрема у Слов’янську, Краматорську та інших містах. Це – одна з небагатьох організацій Франції, яка безпосередньо приїжджає в Україну. Загалом приїздять кожні три місяці. Переяслав відвідали вперше.

Ерік Гамбіно, представник асоціації Avenir Franco-Ukrainien, яка розміщується у місті Нант, розповів Інформатору, що вперше приїхав до України зі своїм сином у березні 2022 року. Тоді відвідав київський госпіталь, загалом у той час закривали потреби дуже багатьох лікарень. Допомагали на місцях, розвозили гуманітарну допомогу, забирали і вивозили людей на евакуацію.

Розказав, що його найбільше вразило в Україні: “Свободолюбиві люди, дуже приємні, які просто хочуть жити в мирі. У всіх одна доля і те, що зараз Україна виборює, – по суті, бореться за всю Європу. Всі організації, із якими я спілкуюся, волонтери, які допомагають Україні, всі хочуть допомогти, аби ви вистояли і перемогли. До початку війни у Франції було дуже добре, були вечірки, повноцінне і щасливе життя щасливих людей, які могли собі багато чого дозволити та подорожувати. А перед тим, як почалася війна, я почав відчувати нервозність, відбувалися якісь зміни. Я знав, що тут люди б’ються за свободу і помирають у той час, коли у Франції все спокійно і життя триває, тому я не зміг залишити Україну в біді. Тому в нас є гасло: “Ми з вами до перемоги і після”. Ми отримали тут досвід, якого би ніколи не отримали у мирному житті. Тому ми назавжди разом із тими людьми, з якими тут подружилися”.

Також волонтери приїхали до ліцею імені Володимира Мономаха, де волонтерки-куховарки вже готували смаколики для воїнів. Голова ГО “Серця Переяславщин ” Інна Марченко подякувала працівницям ліцею за їхню віддану роботу та вручила подяку від 91-го окремого протитанкового дивізіону, а ті передали її організації дитячі малюночки, консервацію, смаколики та інші необхідні для воїнів речі. Вже в четвер, 21 березня, Марченко відправиться з допомогою захисникам на Схід.

ВІТРАЖ УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУВ ПЕРЕМОГУ НА МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ МИСТЕЦТВА 

Вітраж до 100-річчя Михайла Сікорського “Музика музеїв”, що в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, отримав кубок переможців міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтва “Art Freedom” в рамках мистецького проєкту “Splash of art”. Його створила завідувачка кафедри образотворчого мистецтва і методик навчання факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології вишу, заслужений майстер народної творчості України Оксана Лєбєдєва.

“Конкурсну програму оцінювало незалежне журі (заслужені діячі культури і мистецтв, викладачі закладів вищої освіти). У кожній номінації журі приймало рішення шляхом голосування та розподілу місць. Фестиваль-конкурс пройшов за різними віковими категоріями. Я представила вітраж “Музика музеїв” у категорії декоративно-прикладне та образотворче мистецтво – професіонали. Кількість учасників налічувала 198 осіб з різних країн у різних номінаціях. Тішуся, що представлена робота стала лауреатом першого місця”, – розповіла Оксана Лебєдєва.

Нагороди також отримали викладач кафедри образотворчого мистецтва і методик навчання Віктор Смірнов, який представив живописну роботу “Карпатський житель” та зайняв перше місце, магістрантка спеціальності “середня освіта (образотворче мистецтво)” Аліна Сокольвак, яка виконала роботу у техніці малярства на склі “З Україною в серці” здобула перше місце у віковій категорії VІ. Ще одна магістрантка відповідної спеціальності Тетяна Клименко розкрила свій талант у мистецтві петриківського розпису “Тепло душі” та виборола друге місце у тій же віковій категорії.

МАРИНА СТАВИЦЬКА ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА РОЗПОВІЛА В ІНТЕРВ’Ю ПРО “ВЕСНЯНКУ”, УСПІХИ ТА НЕВДАЧІ

Переяславка Марина Ставицька (26 років) рік тому відкрила у місті фотостудію “Веснянка”, яка швидко стала однією з улюблених локацій для зйомок. Дівчина не лише організовує цікаві творчі тематичні івенти та фотодні, а й подорожує світом та на власному прикладі показує, як можна досягти успіху у будь-якій справі завдяки наполегливості.

Детальніше про це можете прочитати тут.

В УНІВЕРСИТЕТІ ПЕРЕЯСЛАВА ЄВГЕН ЗАБАРИЛО РОЗПОВІВ ПРО КРЕАТИВНУ ЕКОНОМІКУ

21 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі засновник ГО “Культурна платформа Закарпаття”, експерт із комунікаційно-контентної безпеки Євген Забарило провів лекцію на тему “Свідомий громадянин: креативні індустрії, як безпековий сектор” та поділився кейсами щодо ролі таких індустрій у розкритті мультиформатних потенціалів громади.

Євген Забарило розповів, що команда організації вже 18 місяців їздить по всій країні та розповідає про креативні індустрії школярам, студентам та молоді. Відвідують здебільшого населені пункти Дніпропетровської, Харківської, Чернігівської та Миколаївської областей. Зазначив, що вже побували у близько 40 громадах, а події та зустрічі відвідали понад 60 тисяч людей.

Наголосив, що ГО “Культурна платформа Закарпаття” є національним партнером фонду ЮНІСЕФ, що є частиною структури ООН в Україні, і всі свої дії регулює лише протоколами ООН: “Такі кампанії виходять з місією лише тоді, коли в країнах йдуть війни. До того вони були в Сирії, Афганістані, тепер працюють в Україні. І бачачи експертів з різних країн, можна сказати, що жодна війна у світі не мала такої форми і масштабу, як у нас, і ніхто не уявляє, що буде далі та після неї”.

Євген Забарило розповів, що з 2017 року у нашій країні існує така галузь економіки, як креативна економіка. Це все, що пов’язано з синтезом мистецтва і різних його проявів у ХХ столітті: архітектура, ІТ, дизайн, література, видавнича справа тощо.

Ми займаємось креативною економікою, культурною спадщиною і комунікаційною безпекою, тобто тим, що є у статуті нашої організації. Ми створили перший культурний маршрут цієї країни, як громадська організація. Суть була в тому, що ми передослідили певний феномен, який формує ідентичність. Ми почали робити щось маленьке і вже 18 місяців працюємо нон-стоп, розширюючи завдання, які маємо реалізовувати. Це – теми соціальної згуртованості та поведінкових змін, а цей ланцюг починається з теми ідентичності. Нація утворюється лише тоді, коли ці три компоненти зв’язані”, – сказав Євген.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ МУЛЬТИФУНКЦІОНАЛЬНУ СТУДІЮ “КОНТЕНТА”

21 березня у молодіжному центрі “Зустріч” в Переяславі відкрили мобільну мультифункціональну студію “Контента” від громадської організації “Культурна платформа Закарпаття” та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

“Контента” – це безоплатна мобільна аудіовізуальна студія. Вона дає молоді можливість проводити індивідуальну студійну роботу, групові заняття та лекції, записувати вокал і музичні інструменти, знімати відеоблоги й подкасти. Завдяки мобільності студію легко транспортувати та переміщувати.

“Контента” в Переяславі – друга з двадцяти студій, що відкриють в різних громадах країни протягом 2024 року. Першу встановили у Чернігові, відкривали разом із композитором Євгеном Філатовим.

Функціональні можливості студії: запис вокалу та інструментів, зведення власних музичних треків, запис та знімання подкастів, запуск стрімів та прямих ефірів, робота з ліцензійним програмним забезпеченням Ableton Live та Native Instruments.

Студія працюватиме за графіком молодіжного центру “Зустріч”, тож молодь Переяслава зможе безплатно скористатись усім обладнанням з понеділка по суботу з 9:00 до 19:00. У “Контенті” можна буде реалізовувати своє право на самовираження, розвивати власні проєкти та досліджувати українську музичну традицію.

ЧИ ЗАДОВОЛЕНІ ВИ ЯКІСТЮ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ У ЛІКАРНІ ПЕРЕЯСЛАВА. ОПИТУВАННЯ

За останній рік у Переяславській багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування двічі змінювали директора. Із січня 2024-го на цій посаді працює Ігор Гомонай. Та чи призводить постійна зміна керівництва до змін у самому закладі? Журналісти Інформатора запитали у переяславців, чи задоволені вони якістю надання медичних послуг у БЛІЛ.

Також ми відкрили подібне опитування у Telegram-каналі Інформатора. За кілька годин голосування маємо такі результати:

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, оновлену “Зустріч” та пожежі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору