ЖИТТЯ

В університеті Переяслава Євген Забарило розповів про креативну економіку

У Переяслав приїхав Євген Забарило. В університеті він провів лекцію.

21 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі засновник ГО “Культурна платформа Закарпаття”, експерт із комунікаційно-контентної безпеки Євген Забарило провів лекцію на тему “Свідомий громадянин: креативні індустрії, як безпековий сектор” та поділився кейсами щодо ролі таких індустрій у розкритті мультиформатних потенціалів громади. Інформатор розповідає, як це було.

Євген Забарило розповів, що команда організації вже 18 місяців їздить по всій країні та розповідає про креативні індустрії школярам, студентам та молоді. Відвідують здебільшого населені пункти Дніпропетровської, Харківської, Чернігівської та Миколаївської областей. Зазначив, що вже побували у близько 40 громадах, а події та зустрічі відвідали понад 60 тисяч людей.

Наголосив, що ГО “Культурна платформа Закарпаття” є національним партнером фонду ЮНІСЕФ, що є частиною структури ООН в Україні, і всі свої дії регулює лише протоколами ООН: “Такі кампанії виходять з місією лише тоді, коли в країнах йдуть війни. До того вони були в Сирії, Афганістані, тепер працюють в Україні. І бачачи експертів з різних країн, можна сказати, що жодна війна у світі не мала такої форми і масштабу, як у нас, і ніхто не уявляє, що буде далі та після неї”.

Євген Забарило розповів, що з 2017 року у нашій країні існує така галузь економіки, як креативна економіка. Це все, що пов’язано з синтезом мистецтва і різних його проявів у ХХ столітті: архітектура, ІТ, дизайн, література, видавнича справа тощо.

“Креативна економіка – це ланцюг, де вигадують те, чого не існує. Ми живемо в новому і цікавому світі, про який мало хто говорить, а ми ж говоримо про це з глобальним фондом молоді. Функція громадського об’єднання – це як арбітр, який доглядає за дотриманням правил свободи і пропонує їх розширення.

Ми займаємось креативною економікою, культурною спадщиною і комунікаційною безпекою, тобто тим, що є у статуті нашої організації. Ми створили перший культурний маршрут цієї країни, як громадська організація. Суть була в тому, що ми передослідили певний феномен, який формує ідентичність. Ми почали робити щось маленьке і вже 18 місяців працюємо нон-стоп, розширюючи завдання, які маємо реалізовувати. Це – теми соціальної згуртованості та поведінкових змін, а цей ланцюг починається з теми ідентичності. Нація утворюється лише тоді, коли ці три компоненти зв’язані”, – сказав Євген.

Говорив і про Григорія Сковороду: “Цей філософ прожив все життя у своїх друзів, які були заможними людьми і які колись були його вихованцями, а становлення його як викладача відбулося саме в Переяславі. Проте у нього виник конфлікт зі старшими колегами-викладачами, він “евакуювався” звідти і почав викладати особисто. Він зрозумів, що духовна людина і дієвець – це різні люди, тому відійшов від духовників і перейшов до дієвців. У його філософії було поняття, що викладання – це про дружбу, а в нас матриця зламана, бо у нас викладачі як “надзіратєлі”.

В університет приїхав засновник ГО “Культурна платформа Закарпаття” Євген Забарило

Провів лекцію на тему “Свідомий громадянин: креативні індустрії, як безпековий сектор”

На зустріч завітали студенти університету

Команда ГО “Культурна платформа Закарпаття”

Нагадаємо, що вітраж університету Переяслава здобув перемогу на міжнародному фестивалі мистецтва. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору