ЖИТТЯ

“Припинімо робити із сесії балаган”: Аліна Римар нагадала посадовцям, депутатам та активістам про дотримання регламенту міськради Переяслава

Останнім часом на сесіях міськради Переяслава часто порушують регламент. Голова регламентної комісії закликала припинити це.

Приблизно із кінця минулого року сесії міської ради Переяслава стали дещо емоційнішими, ніж раніше. На засідання постійно почали приходити активісти, часто висловлюють свої претензії до влади і зазвичай це відбувається із порушенням регламенту ради. Однак і самі посадовці нерідно порушують права учасників сесії. На цьому на сесії 21 березня закцентувала увагу голова депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень Аліна Римар, передає Інформатор.

– Останні дві сесії з об’єктивних причин я була відсутня, але мала можливість переглянути їх у записі. Чесно кажучи, неприємно здивувало те, що я побачила, при чому як від громадських активістів, так і від посадовців міської ради. Частина 15 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування” говорить нам про те, що порядок роботи та інші процедурні питання сесії визначаються регламентом ради. 17 листопада 2020 року ми затвердили регламент Переяславської міської ради 8 скликання, стаття перша якого свідчить, що його дотримання обов’язкове для всіх депутатів, міського голови, органів ради, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, а також жителів громади, – розпочала Аліна Римар.

Після цього вона навела конкретні приклади порушення регламенту. “Я зі всією повагою завжди ставилась до людей, які мають активну життєву позицію та висловлюють її в конструктивний спосіб, намагаються брати активну участь зокрема у місцевому самоврядуванні. Але, Галино Михайлівно (звернулася до активістки Галини Дудар – ред.), це ж жах. Є елементарні правила поведінки, спілкування, етики. Мені шкода, що я маю зараз стояти за цією трибуною й розповідати про це”, – сказала Римар.

Пояснила, що згідно із частиною 7 статті 3 регламенту, жителі громади, які хочуть бути присутніми на сесійних засіданнях, повинні подати відповідну заяву щонайменше за добу до сесії. Віднедавна процедуру спростили і заяву можна написати вдома та надіслати її фото чи скан-копію на електронну адресу міської ради. Однак навіть це роблять не всі жителі, які приходять на сесії. Наголосила, що якщо такі правила є, то їх необхідно дотримуватися.

Висловилася й стосовно поведінки міського голови Вячеслава Саулка: “На минулій сесії ви кілька разів порушили депутатське право Андрія Іващенка, який просив поставити на голосування процедурне питання, а ви одноосібно вирішили, що його ставити не будете. Нагадую, що у вас у цій сесійній залі є один голос, також у цій залі є ще 26 депутатів, які мають таке саме право голосу, як і ви. Давайте якось спільно вирішуватимемо, що ми будемо слухати у цій сесійній залі, а що не будемо”.

Після цього звернулася до всіх присутніх: “Всі так справно кожну сесію згадують про регламент, смикають голову регламентної комісії. Мені просто цікаво: хтось взагалі читав цей регламент?”. Відразу ж послалася на дві статті регламенту: 50-ту (Норми депутатської етики та дисципліна) та 51-шу (Заходи впливу за порушення вимог регламенту). Відповідно до них, у сесійній залі депутати повинні працювати на засадах взаємоповаги, недопустимо вживати образи стосовно одне одного, впливати на депутатів під час голосування, заважати будь-якими діями тим, хто виступає.

Аліна Римар резюмувала, що за порушення вимог регламенту до людини можуть застосувати такі заходи впливу:

  • позбавлення права на продовження виступу;
  • позбавлення права виступу до закінчення пленарного засідання;
  • видалення із зали пленарного засідання.

Застосувати це можуть після процедурного рішення ради, тобто для позитивного рішення вистачить 9 голосів. Якщо ж порушник добровільно відмовлятиметься покидати залу, то це можуть вимагати вже правоохоронці.

“Давайте припинимо із сесії робити балаган. Я, наприклад, приходжу на сесію не для того, щоб витрачати свій час на вислуховування компліментарних виступів на адресу міського голови або хвилі хейту. Хочете висловитися? Будь ласка, он кабінет міського голови. Я за те, щоб ми працювали конструктивно на користь нашої громади”, – завершила депутатка.

Вячеслав Саулко додав, що повністю погоджується та підтримує Римар у цьому питанні. Сказав, що врахує всі зауваження та зробить так, щоб у майбутньому подібні порушення не повторювалися.

До слова, на цій сесії право на 3-хвилинний виступ отримали троє жительок громади. Загалом засідання минуло спокійно, порівняно з попередніми.

Нагадаємо, що на цьому ж засіданні депутат Михайло Шамрай розповів, що дізнався зі ЗМІ про те, що більше не очолює фракцію “Слуги народу”. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору