ВЛАДА

Олександр Матвієнко очолив фракцію “Слуги народу” в міськраді Переяслава та під час 10-хвилинного виступу “взагалі не вихваляв мера”

Олександр Матвієнко став головою фракції “Слуга народу” в міськраді Переяслава. Дві сесії поспіль він влаштовує виступи, які претендують на резонансність.

На початку сесії міської ради Переяслава 22 лютого міський голова Вячеслав Саулко повідомив про зміну голови у депутатській фракції “Слуга народу”. Замість Михайла Шамрая фракцію тепер очолює Олександр Матвієнко. До слова, Матвієнко наприкінці минулого року замінив у депутатському корпусі Ірину Присіч, яка достроково склала повноваження 19 жовтня. Про це повідомляє Інформатор.

Саулко, озвучуючи це оголошення, не пояснив причини зміни голови фракції, адже Шамрай, як відомо, залишається у депутатському корпусі (щоправда, на цій сесії його не було). Матвієнко ж попросив у міського голови надати йому слово для 10-хвилинного виступу перед розглядом основних питань порядку денного. Подібне відбувається вже на другій сесії поспіль. У січні у своєму виступі він став на захист місцевої влади, критикував активістів, називав депутатів елітою.

Цього разу тема була схожою. А розпочав із реакції на попередній виступ: “Багато людей дякували мені, висловлювали згоду та підтримку як особисто, так і в телефонних розмовах чи соціальних мережах. Була й купка галасливих противників, які за відсутності аргументів сипали образами та погрозами з елементами ненормативної лексики. Що ж, кожен ділиться тим, чим наповнений сам”.

Після цього Матвієнко зазначив, що люди сприймуть його слова так, як вигідно їм, але він “відповідає за те, що сказав, але не відповідає за те, що хтось почув”.

“Я хотів би торкнутися такого питання, як виділення коштів на наше військо. Розділив би його на дві складові – допомога ЗСУ та фінансування ЗСУ. Дуже хочу вірити, що в цій залі немає людей, які б не допомагали українській армії. На 67-й сесії міський голова Вячеслав Саулко розповів, скільки особистих коштів він та його сім’я виділили на допомогу нашим воїнам. Там йдеться про сотні тисяч гривень, які при додаванні складаються в цифри вищого порядку. Нагадаю, що Вячеслав Саулко заснував фірму “Сімекс Альянс Україна”, яка свого часу була найкращим платником податків у Київській області, та й зараз тримається на гідному рівні. Я це знаю, бо особисто бачив грамоту від державної податкової. А ці податки йдуть на фінансування ЗСУ. Згадайте і ветеринарну клініку та аптеку “Айболіт”, скільком там допомогли врятувати домашніх улюбленців. Згадайте, що Вячеслав Саулко – кандидат ветеринарних наук, почесний житель Переяславської громади, збудував храм. Це заслуговує хоча б на елементарну повагу та подяку, а не на прокльони.

Я знаю, що юрба кричатиме про моє вихваляння мера, але я звертаюсь до тих, хто здатний зрозуміти зміст моїх слів. Мова ж не йде про те, що міський голова поза критикою, владу критикувати можна і треба, але критикувати, а не паплюжити. Крім того, критик повинен бути готовий на першу вимогу зайняти місце того, кого він критикує, і показати результат принаймні не гірший, ніж результат того, кого він критикує. Інакше це не конструктивна критика, а критиканство у стилі “Не знаю як, але не так”.

Між іншим ці критиканти кричать про те, що Вячеслав Саулко отримує велику зарплату – аж 32 тисячі гривень на місяць. Мер Харкова Ігор Терехов, наприклад, має місячну зарплату майже 142 тисячі гривень. І ніякі харківські правдолюбці з цього приводу галасу не здіймають”, – розповів Олександр Матвієнко.

Продовжив про фінансування ЗСУ, наголосивши, що воно здійснюється передусім за рахунок коштів державного бюджету, хоча бюджетна процедура й дозволяє направити певні суми з місцевих бюджетів на потреби воїнів: “Направлення значної частини місцевих коштів на армію та на матеріальну допомогу воїнам тільки зовні виглядають правильними та благородними. Насправді вони дуже неоднозначні, і боюсь, що нам ще доведеться відчути всі наслідки таких рішень. Адже будь-який бюджет складається не тільки з видаткової, а й з дохідної частини, а її слід наповнювати, бо автоматично гроші в міську скарбницю не попливуть.

І ті ж сакури та клени, за які проклинають нашого мера, хтось виростив, бруківку хтось виготовив і поклав, фірми, які цим займались, отримали за це кошти, керівники цих фірм отримали зарплату, що дає їм можливість не виїжджати за кордон, працювати в Україні і утримувати свої сім’ї. Із тих сум йдуть і податки, які направляються на фінансування нашого війська, збільшується грошова маса, зростає купівельна спроможність населення, наповнюються бюджети різних рівнів. Економіка працює тільки тоді, коли у неї вкладаються кошти, бо якщо не підтримувати бізнес сьогодні, а витратити ці кошти на армію, то завтра не буде чим наповнювати бюджет. Не буде грошей ні на ЗСУ, ні на місцеві потреби – і це розуміє як керівництво держави, так і місцева влада”.

Також Матвієнко акцентував увагу на необхідності вже зараз висаджувати дерева, тому що російський агресор “здійснює не лише геноцид нашого народу, а й екоцид української природи, і після війни ми ризикуємо отримати не квітучу землю, а пустелю”. Завершив же тим, що Україна не впорається без фінансової допомоги західних парнерів, тому нам слід дотримуватися демократичних принципів: “Бо через безлад у сесійній залі, через своєрідну поведінку ми ризикуємо втратити підтримку цивілізованих країн світу. Ще раз наголошую, що суть демократії полягає в тому, щоб забезпечити права і свободу всіх членів громади та суспільства, а не лише невеликої групи громадян за рахунок всіх інших”.

Після цього виступу депутатка Марина Навальна зазначила, що Олександр Матвієнко сказав правильні слова, але їй би хотілося, щоб усі депутати були у рівних умовах. Бо одним чомусь дозволяють тривалі виступи на початку сесії, а іншим – лише наприкінці. Депутатка Людмила Шимченко додала, що передусім потрібно розглядати питання порядку денного, де є справді важливі рішення, зокрема, про допомогу захисникам. Вячеслав Саулко відповів, що це було особисте прохання Матвієнка і він не знав, про що той говоритиме під час виступу.

Зазначимо, що у міськраді Переяслава є 5 депутатських фракцій: голова у “Слузі народу” – Олександр Матвієнко, у “Європейській солідарності” – Олександр Пасічник, у “За майбутнє” – Марина Навальна, у “Голосі” – Аліна Римар, у “Свободі” – Сергій Шаменко.

Нагадаємо, що на цій же сесії із бюджету Переяслава виділили понад 5 мільйонів гривень на допомогу військовим. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору