ЖИТТЯ

Інформування, заохочення та цікаві заходи: що потрібно молоді Переяслава

У Переяславі представники молоді провели зустріч. Говорили про свої потреби.

23 лютого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі за ініціативи молодіжної ради громади провели круглий стіл на тему “Дослідження потреб молоді Переяславщини” в рамках програми “Незламна молодь”. Студенти, школярі, волонтери та активісти зібрались та обговорили проблеми, потреби та можливості розвитку молодого покоління міста. Про це повідомляє Інформатор.

Спочатку присутнім показали результати опитування “Думки молоді Переяславщини”, яке проводили протягом лютого. Голова молодіжної ради Переяслава Анна Сахно сказала, що на основі подібного опитування розробили програму розвитку молоді “Молодь Переяславщини” на 2024-2025 роки.

“Це задля того, щоб розвивати у молоді політичні знання, просувати молодіжне волонтерство, тобто вживати всі заходи, які необхідні для того, щоб у молоді постійно відбувався сталий розвиток. Тому ці опитування важливі, бо на основі них ми можемо далі формувати план своїх дій”, – пояснила Сахно.

Загалом виокремили такі актуальні напрямки:

  • освіта та навчання;
  • зайнятість та кар’єрні можливості;
  • участь молоді у громадському житті;
  • соціальне забезпечення й підтримка молоді;
  • розвиток культурного та розважального середовища;
  • інфраструктура та середовище проживання.

Після цього почалось, власне, обговорення. Зокрема, зауважили, що для активнішої участі молоді у політичних процесах Переяслава варто збільшити навколо неї потік інформації про це, а також “розв’язати руки” юним активістам, щоб їх інколи відпускали з уроків для відвідування тих чи інших заходів.

“Міська влада не чує молодь. Ми восени писали офіційний лист від шкільного самоврядування, щоб демонтували аварійні споруди на стадіоні гімназії №2. Але відповіді на наш лист ми так і не почули”, – зазначила школярка, волонтерка МЦ “Зустріч” Поліна Бурчик. На це відповіла головна спеціалістка відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Переяславської міської ради Лариса Малина: “Цей лист мала би отримати саме я, але я його не отримувала. Відповіді немає, тому що його, по суті, й не бачили. А в молоді складається враження, що наступного разу вже і не потрібно писати такі листи, бо не буде ніяких відповідей, реакцій та дій”.

Анна Сахно додала: “Можливо, потрібно створити ще одне опитування для всіх учнів навчальних закладів громади, де вони зможуть висловити свої думки про стан тих чи інших речей, приміщень, системи надання освіти. Потім, опрацювавши всі ці дані, ми зможемо створити велике колективне подання щодо всіх навчальних закладів у відділ освіти та міську раду, щоб бачили та знали, на що першочергово звертати увагу”.

Також говорили про те, як активно та корисно проводити дозвілля, як мотивувати молодь долучатись до різних цікавих заходів. Голова студентської ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі Марина Прокопенко зауважила, що часто бере участь у заходах, якщо після них дають відповідний сертифікат: “У мене є більша мотивація, бо потім можу застосувати це як неформальну освіту, всюди потрібно підтвердження чогось”.

“Я з 9 класу, і у нас в місті є тільки дві школи, які мають 11 класи. Куди дітям йти далі? Я не знаю, на кого мені йти вчитись і куди вступати, не знаю, чи хочу залишатися у школі. Як на мене, нас повинні пробувати в різних професіях, розповідати про них, возити по університетах, щоб нам більше розповідали про різні факультети та професії. А про різні подібні заходи, які відбуваються у місті, нас у школі не інформують”, – поділилась проблемою школярка ліцею імені Івана Мазепи Марина Горбаченко.

Учасники зустрічі резюмували, що хотіли би бачити у Переяславі більше заходів із кібербезпеки, консультації із психологами, зустрічі із цікавими та впливовими людьми, симуляційні ігри та змагання, обмін досвідом між учнями та навчальними закладами.

У Переяславі провели круглий стіл на тему “Дослідження потреб молоді Переяславщини”

Студенти, учні, волонтери та активісти зібрались та обговорили проблеми, потреби молодого покоління міста

Голова молодіжної ради Переяслава Анна Сахно

На зустрічі обговорили багато актуальних питань

Нагадаємо, що на лютневій сесії міської ради депутати затвердили склад молодіжної ради Переяслава. Повний список – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору