ЖИТТЯ

До Переяслава приїхали волонтери із Франції: привезли допомогу та познайомилися з місцевими благодійниками

До Переяслава приїхали представники волонтерської асоціації із Франції. Вони передали допомогу місцевим волонтерам та відвідали ліцей Мономаха.

20 березня до Переяслава приїздили п’ять представників асоціації Avenir Franco-Ukrainien разом із керівницею благодійного фонду “Міст Добра” Людмилою Нечипоренко. Волонтери передали організації “Серця Переяславщини” багато перев’язок, турнікетів, їжу, каву та ще багато необхідних речей для військових. А також відвідали волонтерок із Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха, які з початку війни готують смаколики для захисників. Про це повідомляє Інформатор.

Представники Avenir Franco-Ukrainien допомагають Україні з початку повномасштабного вторгнення, неодноразово були на Сході, зокрема у Слов’янську, Краматорську та інших містах. Це – одна з небагатьох організацій Франції, яка безпосередньо приїжджає в Україну. Загалом приїздять кожні три місяці. Переяслав відвідали вперше.

Людмила Нечипоренко зазначила, що волонтери із Франції повернуться сюди ще неодноразово. Спочатку вони відправляли допомогу фурами, а зараз перевезення ускладнилися, бо стало важче перетинати кордон і робити збори. Здебільшого допомагають лікарням.

Ерік Гамбіно, представник асоціації Avenir Franco-Ukrainien, яка розміщується у місті Нант, розповів Інформатору, що вперше приїхав до України зі своїм сином у березні 2022 року. Тоді відвідав київський госпіталь, загалом у той час закривали потреби дуже багатьох лікарень. Допомагали на місцях, розвозили гуманітарну допомогу, забирали і вивозили людей на евакуацію.

Розказав, що його найбільше вразило в Україні: “Свободолюбиві люди, дуже приємні, які просто хочуть жити в мирі. У всіх одна доля і те, що зараз Україна виборює, – по суті, бореться за всю Європу. Всі організації, із якими я спілкуюся, волонтери, які допомагають Україні, всі хочуть допомогти, аби ви вистояли і перемогли. До початку війни у Франції було дуже добре, були вечірки, повноцінне і щасливе життя щасливих людей, які могли собі багато чого дозволити та подорожувати. А перед тим, як почалася війна, я почав відчувати нервозність, відбувалися якісь зміни. Я знав, що тут люди б’ються за свободу і помирають у той час, коли у Франції все спокійно і життя триває, тому я не зміг залишити Україну в біді. Тому в нас є гасло: “Ми з вами до перемоги і після”. Ми отримали тут досвід, якого би ніколи не отримали у мирному житті. Тому ми назавжди разом із тими людьми, з якими тут подружилися”.

Людмила Нечипоренко зазначила: “Ерік мені нещодавно сказав таку фразу: “До 2022 року я не дуже замислювався про Україну, але з початку повномасштабного вторгнення вона на слуху у всьому світі”. Ми показуємо приклад незламності й вони впевнені, що ми переможемо. Бо якщо впадемо ми, впаде увесь світ. У них команда надзвичайних людей, зібраних із різних верств населення: від власників замків до власників крамниць та аптекарів. Всі об’єднуються, хто скільки може приділяє часу і допомагає, не шкодуючи себе. Це французька команда мрії. Хочу сказати, що президентка асоціації Avenir Franco-Ukrainien Ілона Винник – неймовірна жінка, яка об’єднала Францію та Україну в Нанті. Саме завдяки великій команді, яка лишилася в Нанті, ми маємо змогу отримувати вкрай важливу допомогу, першочергово – це саме ліки. Сподіваюся на плідну співпрацю і надалі. Але зараз все переформатовуємо і будемо працювати більше під запити, цілеспрямовано направляти до хлопців саме те, що їм потрібно”.

Нечипоренко додала, що тривалий час співпрацює з Інною Марченко, тому вирішила познайомити з нею французьких партнерів: “Нам дуже пощастило із Інною Марченко, бо вона з тих надійних волонтерів в Україні, які роблять неможливі речі. Просто можна схилити голову перед нею. Дуже рада, що у Переяславі є такі люди, до яких ти можеш завжди приїхати і бути впевненим, що щоб ти не передав, воно обов’язково дійде до тієї людини, яка цього потребує найбільше”.

Коли волонтери приїхали до ліцею імені Володимира Мономаха, волонтерки-куховарки вже готували смаколики для воїнів. Жінки були приємно здивовані іноземним гостям. Зустріч видалася теплою та щирою, непомітно наче зникнув мовний бар’єр. Волонтери спробували та оцінили смаколики, дехто навіть намагався власноруч приготувати пиріжечки. Французів пригостили випічкою, тортиками, чурчхелою та какао.

Голова ГО “Серця Переяславщин ” Інна Марченко подякувала працівницям ліцею за їхню віддану роботу та вручила подяку від 91-го окремого протитанкового дивізіону, а ті передали її організації дитячі малюночки, консервацію, смаколики та інші необхідні для воїнів речі. Вже в четвер, 21 березня, Марченко відправиться з допомогою захисникам на Схід.

До Переяслава приїхали волонтери із Франції

Разом із волонтерами приїхала керівниця благодійного фонду “Міст Добра” Людмила Нечипоренко

Серед представників організації виявилося чимало байкерів

Представники асоціації Avenir Franco-Ukrainien подарували “Серцям Переяславщини” шевроном

Зустріч була дуже теплою

Також відвідали волонтерок із Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха

У ліцеї саме готували смаколики для захисників

Волонтери із Франції спробували зробити пиріжечки

У ліцеї всі були надзвичайно раді познайомитися з іноземцями

Пригощали гостей випічкою та какао

Інна Марченко подякувала працівницям ліцею та передала подяку від 91-го окремого протитанкового дивізіону

На згадку зробили багато знімки

Волонтери передали організації “Серця Переяславщини” багато необхідних речей для військових.

Нагадаємо, що 19 березня колектив Переяславського ліцею Мономаха передав волонтерам дрон і квадрокоптер для військових. Деталі – тут.

Валерія Бобровська 

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору