ЖИТТЯ

Інна Марченко із Переяслава виготовляє особливі торти вночі після роботи заради вдячних клієнтів

Інна Марченко вже три роки займається кондитерством. З чого все почалося та що із солоденького люблять переяславці, розповіла Інформатору.

Інна Марченко із Переяслава не так давно почала займатися кондитерською справою. Проте її оригінальні солодощі вже стали популярними серед містян. Про те, як все встигати, можна сказати, працюючи на двох роботах, а також про підтримку родини та шлях у власній справі розповіла Інформатору.

– Познайомившись із чоловіком, відразу йому сказала, що торти не печу, жодного разу не пробувала і взагалі не буду цим займатись. Коли народився син, ми на різні свята замовляли торти в інших кондитерів. Зрештою я зрозуміла, що це виходить дорогувато, думаю: “Ану спробую сама зробити того торта”. От перший мій тортик вийшов сину на день народження три роки тому. Потім кума попросила зробити їй на день народження. Я відповіла, що не впевнена, чи вийде, страшно якось було для когось не з близьких робити, але чоловік підтримав, – розповіла Інна Марченко.

Відтоді поступово жінка почала готувати торти на замовлення для знайомих та друзів. Але на цьому спинятися не збирається: “Хочу походити по наших кав’ярнях, запропонувати їм свої десерти. Відкривати щось своє в планах поки немає”.

Інна Марченко закінчила кондитерські курси, отримала відповідний сертифікат. Коли почалася повномасштабна війна, онлайн проходила деякі заняття, навчалася в інтернеті, запитувала поради в інших. Виготовляє торти, маленькі бенто-тортики по пів кілограма, трубочки зі згущеним молоком, американські пончики-донати, капкейки тощо. Клієнтів набуває через рекомендації знайомих або із Facebook, бо публікує оголошення у різних переяславських групах. Каже, що вже має постійних клієнтів. Відгуки залишають позитивні.

– Спочатку було складно, перед замовленнями дві ночі не спала, все обдумувала. Зараз цей страх зник, більш впевнена в собі. Але в мене, як і в кожного майстра, є маленьке хвилювання, аби все вийшло і замовнику сподобалось. Найголовніше у моїй роботі – це догодити клієнту, адже потрібно підібрати і декор, і смак щоб сподобався. А найважче – це той же декор, бо займає більше часу. Приготування одного тортика триває дві-три години. За тиждень може бути 4-5 замовлень, а може й не бути жодного. Є також сезонність замовлень, торік це був травень та липень, – зазначила Інна.

– Мої тортики виділяються смішними написами, які замовляють люди. У соціальних мережах на це завжди звертають увагу. А ще – вони зроблені з любов’ю, – поділилася Інна. – Найчастіше переяславці замовляють тортики з начинкою фісташка-малина, останні замовлення були “Молочна дівчинка” з фруктами. Але завжди запитують, що я можу запропонувати. Рецептів тортиків у мене є 12-15, а скільки я вже їх зробила, мабуть, не злічити. Я кондитер-початківець, тому не ставлю великі суми, як інші. За грошима не женуся, мені подобається бачити щасливих клієнтів, їхні задоволені обличчя. Шкодую тільки, що раніше на почала цим займатись, вже була би більша клієнтська база та більший досвід.

Інна Марченко розповіла, що навчалася на бухгалтера, працювала у пенсійному фонді, а після декрету перейшла у харчову промисловість. Над замовленнями працює після роботи ввечері та вночі: “Так добре, коли всі лягають спати, ніхто не заважає, і я присвячую себе торту. Воно наче й немає сил, а коли є замовлення, і після них отримуєш схвальні відгуки, то це їх надає”.

Також займається благодійністю. Минулого року вирішили допомогти пораненому знайомому її чоловіка. У будинку культури зробили благодійний захід, продавали торти, зібрали дві тисячі гривень. Допомагає волонтерці Ользі Дризі сушити овочі.

Нагадаємо, що нещодавно переяславка Марина Ставицька розповіла Інформатору про свою фотостудію “Веснянка”, успіхи та невдачі у власній справі. Матеріал – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору