ЖИТТЯ

Дрони ГУР та ЗСУ атакували три російські аеродроми: що позитивного було цього тижня

Україна та Фінляндія підписали безпекову угоду. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Японія надала Україні 118 мільйонів доларів безповоротної допомоги

Україна отримала 118 млн доларів фінансової допомоги на безповоротній основі в межах програм Світового банку зміцнення охорони здоров’я (HEAL Ukraine) та на відновлення пошкодженої внаслідок російської агресії житлової інфраструктури (HOPE). Про це повідомили в Міністерстві фінансів України.

Зі 118 млн доларів 70 млн спрямують на підтримку держбюджету як відшкодування видатків за програмою медичних гарантій.

Решту 48,2 млн доларів витратять на відшкодування витрат на компенсації власникам осель на ремонт у багатоквартирних та приватних будинках, які потребують дрібних та середніх ремонтів.

“Фінансова допомога Японії спрямована на підтримку держбюджету, на фінансування соціальної сфери та відновлення. Досвід Японії в реалізації проєктів з відновлення, а також гнучкість та адаптивність Світового банку до надзвичайних умов допоможуть швидко започатковувати та впроваджувати соціально важливі проєкти з допомоги Україні”, – зазначила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова.

Михайло Федоров розповів про нові дрони далекої дії

Україна виробляє безпілотні літальні апарати, які здатні подолати більш ніж тисячу кілометрів. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю виданню Welt.

На запитання журналіста щодо атак на нафтопереробні заводи та інші цілі в росії та використання дронів для цього посадовець відповів, що “військові можуть краще прокоментувати деталі цих операцій”.

А втім, він зауважив, що Україна в десятки разів збільшила виробництво безпілотників далекої дії у порівнянні з минулим роком. “Більшість використовуваних дронів мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів. Але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів”, – заявив міністр.

Окрім того, Федоров вважає, що перші прототипи дронів зі штучним інтелектом можуть зʼявитися на полі вже до кінця 2024 року. Проте не у великій кількості.

Загалом очільник Мінцифри переконаний, що ситуація на полі бою і результат цієї війни залежать від розвитку технологій. Хоча, на його думку, зараз важко сказати, хто переможе в технологічній війні.

Український дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Татарстані

Український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на нафтопереробному заводі в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Про це повідомило “Суспільне” з посиланням на власні джерела.

Співрозмовник Суспільного підтвердив, що нічні вибухи на НПЗ в Татарстані – це спільна операція СБУ та ГУР. Він зазначив, що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це – 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить у п’ятірку найбільших НПЗ РФ.

“Продовжуємо систематично працювати над тим, аби в Росії було все менше можливостей фінансувати загарбницьку війну проти України. Ми й надалі перекриватимемо кисень країні-бензоколонці, щоб мінімізувати надходження нафтодоларів до військового бюджету РФ”, – зазначило джерело.

Відомо, що 2 квітня, дрони атакували два заводи у містах Єлабуга і Нижньокамськ (Республіка Татарстан, Росія). Зокрема у Єлабузі знаходиться так звана особлива економічна зона “Алабуга”, де росіяни налагодили виробництво ударних іранських безпілотників типу “Shahed”. У Нижньокамську було атаковано нафтопереробне підприємство.

Україна та Фінляндія підписали безпекову угоду

Україна та Фінляндія уклали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Угода передбачає надання з боку фінського уряду довгострокової військової та фінансової допомоги, а також поглиблення співпраці з Києвом у політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ.

Окрім цього, Гельсінкі допомагатимуть Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових.

За словами Зеленського, це “сильний документ”, що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії.

Дрони ГУР і ЗСУ атакували три російські аеродроми

Головне управління розвідки Міноборони спільно зі Збройними силами України завдали ударів дронами відразу по трьох аеродромах у росії. Унаслідок цього пошкоджень зазнали щонайменше п’ять військових літаків. Про це повідомило “Суспільне” та “РБК-Україна” з посиланням на власні джерела у спецслужбах.

Операцію провели в ніч на 5 квітня. Під атакою дронів опинилися аеродроми в Курську, Єйську та Енгельсі. Так, на аеродромі в Енгельсі щонайменше три стратегічні бомбардувальники Ту-95МС зазнали серйозних пошкоджень. Там також загинули семеро росіян, серед яких, імовірно, були пілоти літаків.

Крім того, на аеродромі у Єйську великих пошкоджень зазнали два Су-35, а також загинули четверо російських військових. Джерела ЗМІ також розповіли про удари по аеродрому в Курську, однак інформацію щодо загиблих і пошкоджень військової техніки там ще уточнюють.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору