ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: у “Dragon’s Dogma” хороша задумка, але погана реалізація

У серіалі та грі “Dragon’s Dogma” хороша задумка, але погана реалізація. Чим вони відрізняються та про що розповідають?

У світ нещодавно вийшла друга частина однієї з моїх улюблених ігор під назвою “Dragon’s Dogma”. Я вирішив нарешті подивитись та розповісти у традиційній рубриці “Інформатор вихідного дня” про її екранізацію від “Netflix”. Так як головний скелет історії не відрізняється, це означає, що буду порівнювати першу частину гри та екранізацію.

З грою я познайомився в 2014 році, коли вона вийшла на ПК, мені одразу сподобалась задумка проєкту, сюжет спочатку був непоганий, але пізніше стало гірше. Розробникам довелося вирізати великий шмат історії, через це хорошими вийшли лише початок і кінець історії. А те, що було між ними просто якийсь шматок цікавий, але розтягнутий.

Сюжет починається з того, що показують маленьке рибальське містечко, де герой чи героїня, (в грі можна створити свого персонажа) проживає щасливе життя. Але в цьому світі існує і потойбічне, а саме різні фентезійні створіння й монстри. Саме вони пробуджують дракона якого ніхто не бачив вже років сто. Коли дракон приземляється на березі, люди почнають тікати, навіть солдати, які мали б захищати мешканців. Тільки герой хапає меча, який був кинутий одним із вартових, і біжить в бік дракона.

Звісно, що нічого з цього не вийшло, дракон вириває і з’їдає його серце. Але це не вбиває героя, він стає воскреслим, і має знайти та здолати дракона аби повернути своє серце, а допоможуть у йому у цьому подорожі пішаки. Пішаки – це такі створіння, дуже схожі на людей, але в них немає душі й сили волі, вони існують тільки задля того, щоб служити і допомагати воскреслим. З цього моменту починається подорож годин на 40-60, і лише на 30 годині сюжет продовжується.

Після хорошої подорожі, герой і його пішка стали сильнішими, адже побачили світ і подолали чимало монстрів. Вони знаходять дракона, а той починає дуже цікавий монолог про природу людини, що спонукає людей діяти і таке інше. Після чого дає вибір воскреслому здолати його і повернути своє серце, чи пожертвувати найдорожчою людиною, і дракон просто залишить ці землі, а воскреслий залишиться безсмертним і зможе заволодіти багатствами та владою. Фактично, воскреслого можна вбити, але він не може вмерти від старості.

Саме так зробив король цих земель, вклавши таку угоду з драконом. Але ж наш герой не такий, він кидає виклик дракону і перемагає його. Після чого показується, як відреагував світ на смерть дракона. Всім воскреслим повернулись серця, а їх нам показали трьох, це король, наш герой та ще один старий, який допомагав порадами. І так як всі, окрім нашого героя, стали такими давно, то король швидко постарів, а старий який нам допомагав просто перетворився на попіл, а ще більша частина столиці провалилась під землю. Здавалося б, що це кінець, але ж ні. Після всього пережитого, героя до себе кличе король і звинувачує в тому, що він уклав угоду з драконом і хоче забрати його трон.

Після короткого поєдинку король звинувачує героя у зраді, і він має швидко тікати від стражі, але його все ж оточують і не залишається нічого, окрім того, щоб стрибнути у велику яму, яка з’явилась посеред столиці. Тоді герой потрапляє в храм і має знайти 20 каменів воскресіння, аби відчинити портал в той вимір з якого прийшов дракон. Там він перед собою бачить бога якого може здолати, адже він такий самий воскреслий, але з іншого часу.

Тепер герой може зайняти місце бога, вбивши його мечем. Але це не єдина кінцівка, їх є три. Перша – стати драконом і шукати наступного воскреслого, який займе місце бога (це якщо ми програємо бій). Друга – зайняти місце бога і слідкувати за порядком у світі. Третя – вбити себе мечем і залишити світ без божества та чи на довго? Все одно в світі має бути порядок, і через якийсь час з’явиться новий дракон і новий воскреслий, а за ним і бог.

А тепер можемо перейти до екранізації. “Dragon’s Dogma” – це американсько-японський серіал у жанрі темного фентезі, заснований на однойменній відеогрі 2012 року від “Capcom”. Серіал знятий режисером Шінья Сугаї, вийшов на “Netflix” 17 вересня 2020 року. І хоча знятий він по грі, але сюжет тут свій. Та спочатку хотів би поскаржитись на візуальну складову. Серіал виготовлений у стилі аніме, але через брак грошей в очі кидається жахлива 3d графіка, а в деяких моментах і такого немає, просто показують слайд-шоу з картинок, взагалі без анімації. Сюжет запакували в 7 серій по 25 хвилин. Кожна із серій названа в честь одного із семи смертних гріхів, і кожна розповідає свою маленьку історію, лише трішки поєднуючи це в один суцільний сюжет.

Тут також головний герой проживає щасливе життя в маленькому рибальському містечку з вагітною дружиною і товаришуючи з хлопцем сиротою, якого вважають частиною своєї родини. Та не може ж все бути так добре, на містечко нападає дракон, вбивши всіх, окрім головного героя, який так само стає воскреслим. Коли він приходить до тями після зустрічі з драконом, його зустрічає пішка, якій він дає ім’я Ханна, героя ж звуть Ітан. Разом вони пройдуть цей шлях в 7 серіях подолавши на багато людей, які так чи інакше пов’язані з тим гріхом, яким названа серія. Самі серії не надто цікаві, якщо на цей серіал натрапить людина, яка не знайома з першоджерелом, то навряд щось зрозуміє.

Наші герої таки знаходять дракона, він розкриває їм істинний сенс людей та драконів. Через те, що Ітан прийшов здолати дракона, виключно щоб помститись, то він і сам став грішним. Тоді дракон розповідає йому, що він сам колись був воскреслим і, що так само як і Ітан прийшов вбити дракона аби помститися, і весь цей час чекав на того хто б зайняв його місце. Коли Ітан почав перетворюватись на дракона то попросив Ханну щоб вона його вбила, але та не змогла. Тоді ж попросив в неї, аби вона захищала людей від нього і відлетів. На цьому і закінчується цей невеличкий серіал.

Тож потенціал цієї задумки величезний, а от реалізації завжди хтось заважає. Чи то видавець гри, чи боси Нетфліксу, не давши достатньо грошей для екранізації. Надіюсь, що хоч в другій частині гри все буде краще з сюжетом. Тож якщо ви грали в гру, або є її фанатом, то раджу подивитись цей серіал, це не займе багато часу. А якщо не знайомі з цим світом, то можу порадити пограти в гру.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Ліза Франкенштейн”. Матеріал читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору