ЖИТТЯ

Пожежі, “Ліга дворів” та заява на звільнення Якуби: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього було багато спортивних досягнень, а також пожеж. Стало відомо, що міський голова Переяслава не буде проводити традиційні громадські слухання, а Олександр Якуба написав заяву на звільнення із посади Гайшинського старости. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ВНАСЛІДОК ВОРОЖОГО АВІАУДАРУ ЗАГИНУВ ІВАН ЧЕЧЕТ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

11 квітня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Водяне Волноваського району, що на Донеччині, загинув солдат Збройних сил України Іван Чечет із села Пристроми (Студениківська ТГ). Йому було 49 років.

Іван Чечет був гранатометниом 5 механізованої роти 2 механізованого батальйону. Загинув у результаті авіаудару противника по позиціях підрозділу.

11 КВІТНЯ РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ЧЕРГОВОЇ ПОВІТРЯНОЇ АТАКИ. ЯКІ НАСЛІДКИ НА КИЇВЩИНІ

У ніч на 11 квітня російські окупанти атакували територію України з повітря. Основний напрямок – Львівщина. Ворог застосував 82 засоби повітряного нападу. В результаті протиповітряного бою знищено 57 повітряних цілей: 16 крилатих ракет Х-101/Х-555; 39 ударних БпЛА типу “Shahed-131/136” та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Вночі Київська область була масовано атакована дронами-камікадзе та ракетами. Тривога тривала більше 5 годин. Під час повітряної тривоги на Київщині атаковано об’єкт критичної інфраструктури. Інформація щодо постраждалих та загиблих не надходила.

У Міністерстві енергетики повідомили, що вночі армія РФ атакувала енергетичну інфраструктуру. За словами міністра Германа Галущенка, росіяни завдали ударів по об’єктах генерації та системах передачі електроенергії у Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях.

РОСІЙСЬКІ ВІЙСЬКА ПІД ЧАС НІЧНОЇ ПОВІТРЯНОЇ АТАКИ ЗНИЩИЛИ НАЙПОТУЖНІШУ ТЕС КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11 квітня внаслідок ворожих ударів під час повітряної атаки російські війська повністю знищили Трипільську ТЕС. Вона була найпотужнішою електростанцією на Київщині.

Голова наглядової ради “Центренерго” Андрій Гота в коментарі інформаційному агентству “Інтерфакс-Україна” повідомив, що російські війська повністю зруйнували Трипільську теплоелектростанцію. Унаслідок влучань почалася масштабна пожежа в турбінному цеху. На підприємстві ведуть роботи з локалізації вогню. Усі працівники, які були на зміні під час обстрілів, живі.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 8 КВІТНЯ СТАЛОСЯ ТРИ ПОЖЕЖІ

8 квітня до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння очерету в Переяславі біля річки Альта. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб.

Прибувши на місце події рятувальники виявили, що на площі 0,02 га біля Альти горить чагарник. Ліквідували пожежу за пів години. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у Переяславі поблизу вулиці Тараса Федоровича. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб.

На місці події рятувальники виявили, що горить трав’яний настил на площі 0,1 га. Ліквідували пожежу за пів години. Ніхто не постраждав.

Цього дня ввечері надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у селі Вовчків (Переяславська ТГ) поблизу річки Трубіж. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб.

Рятувальники виявили, що горить трав’яний настил окремими осередками на площі 0,8 га. Локалізували пожежу через годину. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ АНГАР 

6 березня до оперативно-рятувальної служби Бориспільського району надійшло повідомлення про загоряння сіннику, яке належить ТОВ “Байрон Агро” у Стовп’ягах (Дівичківська ТГ) на вулиці Буда Варовицька. На місце події було направлено два відділення 27-ї ДПРЧ.

На місці пожежі рятувальники встановили, що горить металевий ангар площею 900 кв. м., в середині якого знаходиться 36 куб. м. палет та 60 тон сіна. Ліквідували пожежу через три години. Постраждалих та загиблих немає.

У ПЕРЕЯСЛАВІ СУДИЛИ ПРАЦІВНИЦЮ ЛОМБАРДУ, ЯКА ПРИВЛАСНИЛА МАЙЖЕ ЧВЕРТЬ МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

Із жовтня 2023-го до січня 2024 року працівниця ломбарду в Переяславі завдяки напрацьованій “схемі” заволоділа майже 250 тисячами гривень, які належали закладу. Вона без наявності предмету застави складала підроблені документи та укладала фіктивні договори, вказуючи неправдиві відомості про передачу майна під заставу, а потім забирала гроші собі. 4 квітня справу розглянули в суді.

Обвинувачена уклала угоду з прокуратурою та повністю визнала свою вину. Представник постраждалої сторони попросив задовольнити цивільний позов до обвинуваченої про відшкодування матеріальної шкоди на суму 172 тисячі 209 гривень 98 копійок, підтвердив відшкодування нею частини завданої шкоди – на 70 тисяч гривень.

Суд визнав жінку винною у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану) та призначив їй покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Однак звільнив від його відбування, встановивши іспитовий термін на 2 роки з позбавленням права займатися фінансово-кредитною діяльністю на 1 рік. Також вона повинна повністю виплатити матеріальну шкоду 172 тисячі 209 гривень 98 копійок.

МЕР ПЕРЕЯСЛАВА ВЯЧЕСЛАВ САУЛКО ЦЬОГОРІЧ НЕ ПЛАНУЄ ПРОВОДИТИ ТРАДИЦІЙНІ ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ

На початку кожного року, орієнтовно у березні, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко проводив традиційні громадські слухання у селах громади та місті. Там всі охочі могли поставити йому запитання, розповісти про проблеми тощо. Проте цьогоріч таких зустрічей з людьми не буде “у зв’язку з нестабільною безпековою ситуацією через масовані обстріли”. Таку відповідь надали у міській раді на інформаційний запит Інформатора.

26 березня ми надіслали офіційний запит, у якому поцікавилися, чи буде цього року Вячеслав Саулко звітуватися перед громадою у форматі відкритих слухань. Запитали, як він звітуватиметься, якщо таких слухань не буде.

Отримали відповідь від 29 березня за підписом заступниці міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади-керуючої справами виконкому Тетяни Гич. Вона повідомила, що проведення громадських слухань не заплановано через нестабільну безпекову ситуацію та задля запобігання створення небезпечних ситуацій для життя та здоров’я учасників та організаторів масових заходів. Додала, що міський голова прозвітував про діяльність виконавчих органів Переяславської міської ради на засіданні чергової 71-ї сесії міськради і цю інформацію висвітлили на офіційному сайті міськради та у місцевих ЗМІ.

ХТО НАЙБІЛЬШЕ ТА НАЙМЕНШЕ ЗАРОБИВ ІЗ ДЕПУТАТІВ ПЕРЕЯСЛАВА У 2023-МУ РОЦІ

Найбільше серед депутатів у 2023 році заробив Анатолій Пастернак – 4 мільйони 969 тисяч 553 гривні. Його основне джерело доходу – підприємницька діяльність – принесло 4 мільйони 792 тисячі 969 гривень. У Київському обласному військовому комісаріаті отримав зарплату 165 тисяч 138 гривень, а в Центрі зайнятості – 11 тисяч 023 гривні матеріальної допомоги. Також задекларував 423 гривні, які отримав як відсотки у банках.

Згідно з деклараціями за 2023 рік, найменші доходи у Євгенія Глазунова із “Європейської солідарності”. Він заробив за основним місцем роботи у ПП “Переяслав” 80 тисяч 640 гривень. Проте задекларував 250 тисяч гривень та 10 тисяч доларів заощаджень готівкою.

За 2023 рік не подали декларації безпартійні Олег Бутович та Віталій Марченко, Григорій Порало та Ірина Слюсар із “Європейської солідарності”, Сергій Шаменко зі “Свободи” та Михайло Шамрай зі “Слуги народу”. Двоє останніх – військовослужбовці.

ОЛЕКСАНДР ЯКУБА НАПИСАВ ЗАЯВУ НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ПОСАДИ ГАЙШИНСЬКОГО СТАРОСТИ

8 квітня Олександр Якуба написав заяву на звільнення з посади старости Гайшинського старостинського округу. Опублікував її у Facebook.

“У звʼязку з незгодою методів та дій керівництва Переяславської міської ради і не виконанням задекларованих обіцянок перед своїми виборцями, а також погіршенням стану здоровʼя, мною було прийняте рішення щодо звільнення із займаної посади за власним бажанням”, – написав Якуба. Додав, що “далі буде… цікаве…”.

МІСЬКИЙ ГОЛОВА ПЕРЕЯСЛАВА ВЯЧЕСЛАВ САУЛКО ЗАКЛИКАВ ЛЮДЕЙ ДОЛУЧИТИСЯ ДО ДВОМІСЯЧНИКА БЛАГОУСТРОЮ

Після зимового періоду у Переяславській громаді розпочався весняний двомісячник благоустрою. 12 квітня на своїй Facebook-сторінці міський голова Переяслава Вячеслав Саулко закликав жителів та підприємців громади долучитися до проведення благоустрою.

Саулко нагадав про щорічну всеукраїнську акцію “За чисте довкілля” та розпорядження Київської ОВА й Бориспільської РВА щодо проведення весняних заходів з благоустрою територій населених пунктів. Згідно з ними, керівники структурних підрозділів, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичні і юридичні особи, старости округів мають провести комплексні роботи, спрямовані на поліпшення стану довкілля Переяславської громади, зокрема:

  • ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища, якщо такі є;
  • прибрати та привести до належного санітарного стану прибудинкові та прилеглі території;
  • провести прибирання парків, скверів, дитячих/спортивних/господарських майданчиків, меморіальних комплексів тощо;
  • навести лад на вулицях, дорогах, тротуарах, зупинках громадського транспорту;
  • привести до естетичного стану клумби, газони та інші об’єкти благоустрою;
  • провести висадження дерев та кущів тощо.

Також міський голова звернувся до підприємців: “Дякую усім, хто дбає про естетичний вигляд поблизу місць торгівлі та офісних приміщень. Таким чином ви не тільки допомагаєте громаді мати привабливий вигляд, а й притягуєте до себе покупців. Ті ж, хто думає, що прибирати за когось мають комунальники, то згідно з правилами благоустрою у Переяславській громаді, підприємства, установи та організації на власних та закріплених територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на підтримання чистоти і порядку, зокрема:

  • прибирати та вивозити сміття, побутові відходи, бруд та опале листя на відведені для цього ділянки;
  • регулярно мити об’єкти та елементи благоустрою;
  • очищати стовбури дерев, стовпів, парканів та будівель від стихійних оголошень та реклами”.

ВЕРХОВНИЙ СУД ЗОБОВ’ЯЗАВ УПЦ ЗВІЛЬНИТИ ПРИМІЩЕННЯ МИХАЙЛІВСЬКОЇ ЦЕРКВИ У ПЕРЕЯСЛАВІ

10 квітня Верховний Суд у складі колегії Касаційного господарського суду залишив у силі рішення Господарського суду Київської області та постанову Північного апеляційного господарського суду по справі № 911/638/23. Рішенням задовільнили позовні вимоги Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” та МКІП до релігійної громади української православної церкви щодо усунення перешкод у здійсненні права користування Михайлівською церквою.

У повідомленні зазначається, що рішення Верховного Суду є остаточним та оскарженню не підлягає. Релігійна громада УПЦ Свято-Михайлівської парафії Переяслава має добровільно звільнити Михайлівську церкву та передати її у користування Національному історико-етнографічному заповіднику “Переяслав”. У разі невиконання зобов’язань, виконання рішення Верховного Суду буде забезпечено в примусовому порядку у встановлений законодавством спосіб.

ГАННА ЛЯЧ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ВИПУСТИЛА ДЕБЮТНУ ПІСНЮ “МІСЯЧНЕ СЯЙВО” ТА КЛІП ДО НЕЇ

Переяславська співачка Ганна Ляч 1 квітня презентувала свою першу сольну пісню “Місячне сяйво”, а 7 квітня – кліп до неї. У пісні йдеться про залежність від кохання, легку інфантильність та дитячу наївність.

Пісню створили ще у 2021 році. Відтоді, вже в період повномасштабного вторгнення, співачка постійно чекала відповідного моменту, проте під час одного з чергових обстрілів зрозуміла, що відкладати більше нікуди.

“Мені здається, що ця пісня про кожного із нас. Адже більшість людей відчувають себе самотніми і водночас бояться лишитися такими надалі. Не кожна людина має сміливість зізнатися собі у цьому. Такою була початкова ідея написання цієї пісні, але життя йде і сенси змінюються. Нині ми усі усвідомлюємо ціну кожної нової зустрічі з рідними і коханими, маємо страх лишитися самотніми і бачитися лише у снах. Кожна кохає до болю, кожна живе в невідомості чи очікуванні і не хоче миритися з цим. “Місячне сяйво” саме про це”, – поділилася Ганна Ляч.

7 квітня представили офіційний кліп виконавиці, який відзняв відеограф Олександр Артюх.

ХТО НАЙПОПУЛЯРНІША ЛЮДИНА ПЕРЕЯСЛАВА. ОПИТУВАННЯ

Переяслав – невелике місто, тому, можливо, більш дружнє, ніж мегаполіси, й тут чи не кожен знає хоча б одного видатного чи впливового жителя. Прямо зараз є переяславці, які користуються особливою популярністю завдяки або ж яскравій особистості, або високій посаді, або внеску в розвиток міста. Журналісти Інформатора поцікавилися, кого містяни вважають найпопулярнішою людиною в Переяславі та чому.

“ЗОЛОТО З ШАХІВ”, УСПІХИ ТАЕКВОНДИСТІВ ТА ПЕРЕМОГИ ЛЕГКОАТЛЕТІВ. ЩО БУЛО ЦІКАВОГО У СПОРТІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 

5-7 квітня у Броварах проходив чемпіонат Київської області з шахів серед дівчат віком до 12 років. На ньому вихованка Переяславської ДЮСШ Ангеліна Мисан виборола “золото”.

6 квітня у Києві учні Переяславської третьої гімназії до Міжнародного дня спорту на благо миру та розвитку, взяли участь у флорбольному турнірі “Весняний Кубок КФК”. Об’єднавшись з Київською командою КФК 137, спортсмени вперше брали участь в такому турнірі. У підсумку спортсмени посіли друге місце в турнірі.

6 квітня у Бучі шестеро вихованців Переяславського Спортивного клубу “Тайфун” виступили в складі команди Київської області на Відкритому Кубку СК “Арарат” з Таеквон-до ІТФ. Загальна кількість учасників склала близько 500 спортсменів та вісім команд міста Києва, Київської, Житомирської, Волинської областей. На ньому спортсмени із Переяслава вибороли п’ять медалей та кубок за третє загальнокомандне місце.

  • Анастасія Швиденко (11-13 років) – 2 місце за виконання формальних вправ Туль;
  • Давід Пастухов (14-15 років) – 2 місце за виконання формальних вправ Туль;
  • Кирило Нестеренко (5 років в категорії 7-8 до 26 кг) – 3 місце – спаринг;
  • Данило Литвин (11-13 років до 30 кг) – 3 місце – спаринг;
  • Діана Озеран (11-13 років 55+кг) – 3 місце – спаринг.

6 квітня у Бучі, проходив Всеукраїнський Відкритий Кубок Спортивного Клубу “Арарат”, з Таеквон-до ІТФ. На ньому змагалися близько 500 спортсменів з Києва, а також Київської, Житомирської та Волинської областей. Серед них 18 вихованців Переяславського спортивного клубу “Акула” у складі збірної команди Київської області вибороли в індивідуальному заліку, у двох програмах, загалом 30 медалей: 13 золотих, 10 срібних та 7 бронзових.

За загальною кількістю перших місць та завойованих золотих медалей, в залікових дивізіонах – команда Київської області посіла третє загальнокомандне місце в турнірі та виборола Кубок.

Здобули золото у техніках Туль і Спаринг і стали абсолютними чемпіонами турніру: Дарина Колодій, Давід Шиш, Аліна Ясинська.

Чемпіонами турніру стали: Мілана Черняк, Ілля Щеголь, Анна Єфіменко, Крістіна Двораківська, Богдан Овчаренко, Анастасія Федорова, Оксана Остапенко.

Срібними призерами турніру стали: Дарія Конюшок, Юлія Аніщенко, Ян Зражевський, Вікторія Юпик, Дар’я Кравченко.

Бронозовими призерами турніру стали: Дарина Вакуленко, Софія Краченко.

Старші вихованці СК “Акула” Ілля Щеголь став суддею чемпіонату, а Зражевський Ян – помічником тренера.

6-7 квітня у Конча-Заспі на навчально-тренувальній базі відбулися Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань. Серед його переможців викладачі факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віктор Самолюк і Анна Самолюк та здобувачі Аліна Хакало та Андрія Васюхно.

У секторі зі штовхання ядра серед чоловіків, перемогу виборов викладач кафедри спортивних дисциплін і туризму факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Віктор Самолюк. Його перемога була не лише результатом таланту, але й продуктом наполегливої роботи та великого досвіду в цій дисципліні.

Серед жінок викладачка кафедри спортивних дисциплін і туризму Анна Самолюк здобула срібну нагороду та продемонструвала високий рівень техніки та виняткову фізичну силу.

Поміж молоді на змаганнях відзначилася студентка IV курсу факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Аліна Хакало. Вона здобула перемогу як у метанні диску, так і у штовханні ядра, тим самим підтвердивши свою відмінну фізичну форму та технічні навички. Її виступ був прикладом великого потенціалу для майбутніх спортивних звершень.

У секторі зі штовхання ядра серед юніорів студент І курсу факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Андрій Васюхно посів четверте місце. Попри юний вік спортсмен вже демонструє свій потенціал і здатність до досягнення великих результатів у майбутньому.

FARMER’S FOOD ТА JUK STORE ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ВИЗНАЧАТЬ ГОЛОВНОГО ФАВОРИТА

У суботу, 13 квітня, відбудеться другий тур чемпіонату з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. На майданчику біля школи у Великій Каратулі (Переяславська ТГ) зустрінуться двоє ймовірних претендентів на чемпіонство, а Вовчків спробує довести, що його зарано списувати з рахунків.

  • 11:00. Ratybor (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 12:00. BOSS (Переяслав) – “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ)
  • 13:00. Циблі (Циблівська ТГ) – Велика Каратуль (Переяславська ТГ)
  • 14:00. Farmer’s food (Переяслав) – Juk Store (Переяслав)
  • 15:00. Вовчків (Переяславська ТГ) – “Бурти” (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про два похорони, декларація Саулка та Schmalgauzen. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору