ВЛАДА

Мер Переяслава Вячеслав Саулко цьогоріч не планує проводити традиційні громадські слухання

Громадських слухань у Переяславській громаді цьогоріч не буде. Яка причина та як звітується Саулко?

На початку кожного року, орієнтовно у березні, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко проводив традиційні громадські слухання у селах громади та місті. Там всі охочі могли поставити йому запитання, розповісти про проблеми тощо. Проте цьогоріч таких зустрічей з людьми не буде “у зв’язку з нестабільною безпековою ситуацією через масовані обстріли”. Таку відповідь надали у міській раді на інформаційний запит Інформатора.

26 березня ми надіслали офіційний запит, у якому поцікавилися, чи буде цього року Вячеслав Саулко звітуватися перед громадою у форматі відкритих слухань. Запитали, як він звітуватиметься, якщо таких слухань не буде.

Отримали відповідь від 29 березня за підписом заступниці міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади-керуючої справами виконкому Тетяни Гич. Вона повідомила, що проведення громадських слухань не заплановано через нестабільну безпекову ситуацію та задля запобігання створення небезпечних ситуацій для життя та здоров’я учасників та організаторів масових заходів. Додала, що міський голова прозвітував про діяльність виконавчих органів Переяславської міської ради на засіданні чергової 71-ї сесії міськради і цю інформацію висвітлили на офіційному сайті міськради та у місцевих ЗМІ.

“Офіційний сайт Переяславської міської територіальної громади надає доступ до публічної інформації та відкритих даних згідно з нормативно-правовими актами України, враховуючи обмеження в період дії режиму воєнного стану. Моніторинг за відкритістю даних здійснюється Київською обласною державною адміністрацією та Бориспільською районною державною адміністрацією. Також наголошуємо, що на постійній основі здійснюється прийом громадян посадовими особами органів місцевого самоврядування, зокрема керівного складу. Протягом 2023 року неодноразово виконавчий комітет Переяславської міської ради надавав відповіді на запити і звернення щодо діяльності Переяславської міської ради та її виконавчого комітету”, – йдеться у відповіді на наш запит.

У міській раді звернули увагу, що торік 22 листопада на позачерговій сесії Вячеслав Саулко прозвітував про свою роботу та діяльність виконавчих органів міськради за період дії воєнного стану та зокрема за 11 місяців 2023-го. Ці матеріали оприлюднювали на офіційному сайті міськради та у місцевих ЗМІ.

Читайте також:

Наостанок у відповіді наголосили, що сесії міської ради проходять у відкритому форматі й зареєструватися на них жителям громади тепер значно простіше – достатньо надіслати фото або скан-копію заяви на електронну пошту міськради. Додали, що щотижня Вячеслав Саулко публікує звіти про роботу на своїй Facebook-сторінці, а зі старостинськоми округами комунікує через старост. “У разі потреби здійснюються відповідні дії для вирішення питань та пропозицій від жителів сільських населених пунктів, зокрема проводяться зустрічі, виїзди, обстеження тощо”, – резюмували.

Торік Саулко у селах побував, а з переяславцями поспілкувався через монітор

Торік, вже під час дії воєнного стану, Вячеслав Саулко провів громадські слухання у старостинських округах. Спершу таку ж зустріч планували влаштувати і в Переяславі, однак вже наступного дня після анонсу її скасували.

“Закодавством чітко не передбачено, як проводити слухання у воєнний стан: у онлайн- чи офлайн-режимі. Ми подивились, що у інших громадах проводили і так, і так. У селах проводимо в офлайн-режимі, оскільки там, як правило, збирається невелика кількість жителів. У зв’язку з тим, що цьогоріч ми не проводимо окремі слухання у міських мікрорайонах, передбачаємо, що на загальноміських буде багато охочих поставити запитання голові. Але укриття, яке є біля будинку культури, не вмістить всіх цих людей у випадку повітряної тривоги. Тому краще ми перестрахуємось і не ризикуватимемо життями людей”, – пояснила тоді, 20 березня 2023 року, Тетяна Гич Інформатору.

На зауваження, що не всі переяславці матимуть змогу поставити запитання міському голові через інтернет, оскільки банально не володіють сучасними технологіями, Тетяна Гич відповіла так: “Якщо на чаші терезів поставити безпеку людей та можливість проведення зборів офлайн, то, мабуть, важливіше перше”.

Вже 22 березня, тобто після цієї аргументації, слухання відбувалися у Великій Каратулі. Вони розпочались близько 10:10, у цей час у Київській області тривала повітряна тривога, відбій оголосили об 11:09. Тобто близько години 59 людей, які зареєструвались на слуханнях, перебували у небезпеці.

27 березня так звані онлайн-слухання провели у Переяславі. Пряму трансляцію вели на YouTube-каналі інтернет-видання ProSlav, запросили журналістів всіх трьох ЗМІ Переяслава. Тож вийшла, скоріше, пресконференція. Інформатор відмовився брати у цьому участь.

Нагадаємо, що Вячеслав Саулко у 2023 році заробив найбільше серед голів громад Переяславщини. Деталі – тут.

Віталій Усик

Фото: Facebook-сторінка Вячеслава Саулка

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору