ЖИТТЯ

Як шахраї виманюють гроші в пенсіонерів: кіберполіція попередила про нову схему

Кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему виманювання грошей у пенсіонерів. Як не стати жертвою?

Зловмисники створюють Telegram-канали, через які виманюють особисті та банківські дані пенсіонерів від імені державних закладів, при цьому використовують їхню символіку. У таких каналам людям пропонують отримати неіснуючі види соціальних послуг. Про це повідомили на Facebook-сторінці Департаменту кіберполіції Національної поліції України, передає Інформатор.

“Для маскування такі повідомлення розбавляють різними матеріалами і життєвими порадами. Застерігаємо, що посилання, розміщені в таких анонімних Telegram-каналах, можуть вести на фішингові вебсайти або на ресурси, які містять шкідливе програмне забезпечення чи дезінформацію”, – йдеться у повідомленні.

У кіберполіції радять перевіряти інформацію про доступні пенсіонерам соціальні послуги на офіційному сайті Пенсійного фонду України або звернутися безпосередньо до свого управління ПФ за місцем проживання. Інформацію про послуги для малозахищених груп населення можна дізнатися в Управлінні соціального захисту.

Щоб не стати жертвою аферистів і не втратити свої заощадження, варто дотримуватися таких порад:

  • не переходьте за сумнівними посиланнями;
  • отримуйте дані про доступні соціальні послуги чи благодійну допомогу лише на офіційних сайтах організацій, які їх пропонують, або безпосередньо на їхній території;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед введенням конфіденційних даних – навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • не вводьте на сумнівних сайтах дані банківських карток (CVV-коди, терміни дії картки тощо) для отримання коштів;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

При розголошенні платіжної інформації негайно зверніться до банку та заблокуйте карту.

Нагадаємо, що у Переяславі судили працівницю ломбарду, яка привласнила майже чверть мільйона гривень. Вирок дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору