ЖИТТЯ

Україна і Латвія підписали двосторонню безпекову угоду: що позитивного було цього тижня

Внаслідок операції ГУР на російському ракетному кораблі “Серпухов” виникла пожежа. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Внаслідок операції ГУР на російському ракетному кораблі “Серпухов” виникла пожежа

У Калінінградській області сталася пожежа на борту малого ракетного корабля “Серпухов”. Спецоперацію провело Головне управління розвідки Міноборони України. Про це повідомило “Суспільне” з посиланням на власні джерела.

Співрозмовник “Суспільного” зазначив, що 7 квітня на військово-морській базі “Балтійськ” загорівся малий ракетний корабель “Серпухов” проєкту 21631 “Буян-М”. Судно є п’ятим кораблем серії. За словами джерела, загоряння на ракетоносії – результат спецоперації ГУР.

Згодом у ГУР повідомили, що корабель виведений з ладу. “Через пожежу всередині ракетного корабля повністю знищені його засоби зв’язку та автоматизації.️ Відновлення боєздатності “Серпухова” потребуватиме тривалого часу”, – йдеться у повідомленні.

Данія виділила 5,8 мільйона доларів на відновлення української енергосистеми

Уряд Данії ухвалив рішення виділити 40 мільйонів данських крон (приблизно 5,8 мільйона доларів США) для Фонду підтримки енергетики України, йдеться на сайті Міністерства закордонних справ Данії.

Там підкреслюють, що посилення обстрілів розглядається як цілеспрямована спроба порушити постачання електроенергії в Україні, що має вирішальне значення для забезпечення водою, теплом, охороною здоров’я та функціонування армії.

“Електронергія та безпека постачання використовуються як зброя у війні проти України, щоб виснажити українське населення. З боку Данії, ми зробимо все можливе, щоб зробити енергопостачання якомога надійнішим і стійкішим”, – заявив міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Ларс Огор.

Кошти на відновлення української енергосистеми виділять з урядового фонду “Україна”. В Україну вони надійшли до фонду підтримки енергетики.

У Міненерго подякували за надану допомогу та підкреслили, що за два роки існування фонду підтримки енергетики України Копенгаген спрямував туди близько 11 млн євро.

Україна і Латвія підписали двосторонню безпекову угоду

Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду, згідно з якою Латвія зобов’язалась надавати щорічну допомогу та підтримувати Україну під час вступу до ЄС і НАТО. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Обсяг військової допомоги від Латвії, згідно з угодою, становитиме 0,25% від ВВП країни. Її Латвія надаватиме Україні щороку, а також сприятиме вступу України до ЄС і НАТО. Крім того, країна взяла на себе 10-річні зобов’язання щодо підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні та безпілотних технологіях.

“Дякую дружній Латвії! Це саме та конкретика й прогнозованість, якої потребує наша боротьба за свободу та незалежність”, – сказав Зеленський.

Україна отримала новий пакет військової допомоги від Литви

Литва оголосила про надання нового військового пакета допомоги для України. Про це заявили в Міністерстві оборони Литви. Там розповіли, що передадуть на потреби Збройних сил України антидронові рушниці, генератори та розкладні ліжка.

“Підтримка України з боку Литви є безперервною. Ми допомагаємо Україні всіма можливими способами і шукаємо шляхи для збільшення нашої допомоги. Зброя та обладнання, які ми й наші союзники надаємо Україні, є важливим внеском у боротьбу України за свободу”, – заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

У відомстві Литви також нагадали, що від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Вільнюс виділив 610 млн євро на потреби ЗСУ. З початку 2024 року країна надала військову допомогу на 84 млн євро.

Нідерланди виділили понад один мільярд євро на військову допомогу та відновлення України

Нідерланди виділили мільярд євро на військову допомогу Україні та ще 400 мільйонів євро на відновлення. Про це повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками телефонної розмови з нідерландським прем’єр-міністром Марком Рютте.За його словами, ці внески є додатковими до зобов’язань у межах двосторонньої безпекової угоди. Наразі подробиці щодо нового оборонного пакета допомоги невідомі.

Очільник уряду Нідерландів оголосив, що його країна також вирішила виділити 3 мільярди євро на військову підтримку у 2025 році.

Окрім того, Зеленський та Рютте обговорили спільну роботу з партнерами над пришвидшенням постачання снарядів для артилерії, амуніції та систем протиповітряної оборони. Нідерландський прем’єр запевнив, що його країна “продовжує робити все можливе” для цього.

Український лідер розповів про підготовку Саміту миру у Швейцарії та запросив Нідерланди приєднатися. Він обговорив з Рютте необхідні зусилля, щоб цей захід підтримали якнайбільше країн.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору