ЖИТТЯ

“Сам Бог їй підказував, як створювати ці шедеври”: у Переяславі відкрили виставку картин Ганни Самутіної

У Переяславі відкрили виставку живопису “Що по-справжньому – те і вірно”. Її приурочили до 95-річчя від дня народження Ганни Самутіної.

15 квітня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку живопису “Що по-справжньому – те і вірно” з нагоди 95-річчя від дня народження Заслуженої художниці України Ганни Самутіної. Експонуватиметься вона до 15 травня, побачити її можна у будні з 10:00 до 16:00. На виставці представили близько 50 робіт мисткині. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття прийшли близько 30 людей: представники місцевого самоврядування Переяславської і Ташанської громад, вихованці художньої школи імені Петра Холодного, працівники культури та небайдужі містяни. На початку заходу присутнім показали архівні кадри із інтерв’ю Ганни Самутіної. Потім виступили вихованці студії конферансу “Акцент” Переяславського ЦКМ.

На виставці представили роботи Ганни Самутіної у різних жанрах: пейзажі, портрети, побут та українські традиції. Саме період проживання у Переяславі вважається найбільш плідним у творчості художниці. Тут вона сягнула вершин майстерності. Багато робіт, зокрема представлених на виставці, виконані у міжнародному стилі асамбляж, з використанням уламків, природніх матеріалів, предметів або фрагментів їх. У творах поєднувала фарбу, солому, кришечки із пляшок, бляшанки, мушлі, намисто, шматочки дерева чи скла та інші матеріали.

Ганна Самутіна створила за життя понад 400 картин. Значну частку робіт подарувала Переяславу, у якому жила останні 20 років. Деякі роботи художниці є на її батьківщині у Ташанській громаді.

Голова Ташанської громади Василь Вовчанівський сказав таке: “Як говорила Ганна Іванівна, сам Бог їй підказував, як робити ці шедеври, то, мабуть, сам Господь послав її сюди. У нашій громаді у школі є музей цієї видатної, чудової жінки. Приємно, що зараз тут перебуває моя землячка, теж талановита художниця Євгенія Демченко. Думаю, що ваші картини теж тут експонуватимуться”.

Після цього виступив представник громадскої організації “Ташань” імені Віталія Краснюка” Юрій Коржов: “Вона була чудовим ілюстратором українських казок. Це були тоненькі книжки, але наскільки там були гарні ілюстраціїї! Вони не могли не зачепити дитячу душу. У дорослому віці я побачив вже ці картини і зрозумів, що ці шедеври не можна порівняти ні з яким митцем у світі. Перед початком повномасштабної війни у нас був проєкт із Тарасом Нагайком і родиною Людмили та Володимира Набоків – випустити альбом всіх відомих робіт Ганни Іванівни. Я сподіваюся, що після закінчення війни ми знову повернемося до цього проєкту і зробимо величезний альбом усіх її робіт”.

Сестра Ганни Іванівни Софія Болсуновська з родиною живе в Ізраїлі. Через поважний вік не змогла приїхати до України, але з нагоди 95-річчя від дня народження сестри надіслала відеозверненя. Подякувала за збереження творчості Ганни Самутіної.

У 2007 році Ганна Самутіна отримала звання “Почесний житель Переяслава”. Цього ж року її відзначило Міністерство культури і туризму України “За досягнення у розвиток культури і мистецтв”. Звання “Заслуженої художниці України” вона отримала 10 жовтня 2008 року, тоді, коли хвороба вже прикувала її до ліжка. А вже за пів року, 16 квітня, велика мисткиня відійшла у засвіти. У 2018 році її внесли до переліку сотні видатних митців України.

Для довідки

Ганна Самутіна народилася 1 травня 1929 року у Ташані. Тягу до творчості відчувала із раннього дитинства. Хоч мати була неграмотною, а батько загинув на війні, все ж батьки змогли розвинути творчу натуру доньки і прагнення до прекрасного. Після сільської семирічної школи в 1946 році Ганна Самутіна вступила до Київського училища прикладного мистецтва, яке закінчила з відзнакою, здобувши спеціальність художника-виконавця художнього килимовиробництва.

Із 1951 року вона працювала в цеху прикладного мистецтва Київського товариства художників, займаючись батиком – розписом воском з барвником по шовку. У 1953 році художницю запросили на кіностудію імені Олександра Довженка на посаду художника з костюмів.

У 1958 році Ганна Самутіна вступила до Київського державного художнього інституту на факультет книжкової графіки до майстерні народного художника, професора В.І. Касіяна. У 1962-1973 роках співпрацювала з видавництвом дитячої літератури “Веселка”, ілюструючи дитячі книги. У 1964 році, після закінчення інституту, Самутіна отримала направлення на роботу графіком-дизайнером до Київського науково-дослідного інституту культури побутових виробів. Під час роботи отримала замовлення на розпис інтер’єру фоє президії товариства охорони природи. У 1973-1989 роках  працювала у Київському художньому монументально-декоративному комбінаті художником-монументалістом.

Результатом її творчості цього періоду стали мозаїчні стелли у Києві, багатофігурна композиція “За мир, за життя” та інші. Роботи Ганна Іванівна виконувала на великих площах працюючи з бетоном, смальтою, керамікою, металом, природним камінням.

Наприкінці 1970-х років на замовлення тодішнього генерального директора НІЕЗ “Переяслав” Михайла Сікорського створила панно на хліборобську тему “Хліб минулий” та “Хліб сучасний” на площі 50 кв. метрів із соломки та темпери. Над ними художниця працювала 4 роки. Для виконання цих робіт вона переїхала жити з Києва до Переяслава.

На відкриття виставки прийшли близько 30 людей

Завітали представники самоврядування зокрема Ташанської громади

Виставка триватиме до 15 травня

На початку заходу присутнім показали архівні кадри із інтерв’ю Ганни Самутіної

Сестра Ганни Іванівни Софія Болсуновська надіслала відеозверненя

Відвідати безкоштовну виставку можуть всі охочі

 

На виставці представили близько 50 робіт художниці

На виставці представлені роботи у різних жанрах

Нагадаємо, що Ганна Ляч із Переяслава нещодавно випустила дебютну пісню “Місячне сяйво” та кліп до неї. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору